TILTALT: Jeffrey Epstein var tiltalt for å ha fått jenter ned i 14-årsalderen til å delta i seksuelle handlinger.
TILTALT: Jeffrey Epstein var tiltalt for å ha fått jenter ned i 14-årsalderen til å delta i seksuelle handlinger. Foto: Reuters/NTB scanpix .

Jeffrey Epstein (66) funnet død i fengselet

Milliardæren var tiltalt for å ha drevet sexhandel med jenter helt ned i 14-årsalderen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jeffrey Epstein (66), som var tiltalt for å ha drevet sexhandel med jenter helt ned i 14-årsalderen i perioden mellom 2002 og 2005, er funnet død på cella si, melder ABC News.

Tre tjenestemenn mener at 66-åringen tok livet sitt, opplyser NBC News.

For to uker siden ble han funnet bevisstløs på en celle, og ble fraktet til sykehus. Det var uklart hvordan han hadde pådratt seg skadene.

FBI skal granske Epsteins dødsfall, opplyser justisdepartementet.

Forretningsmannen ble arrestert på Teterboro flyplass i New Jersey 6. juli.

Samme dag tok FBI-agenter seg inn i milliardærens bolig på Manhattan i New York. Der ble det funnet bilder av nakne jenter.

– Presset svensk jente (15)

Påtalemyndigheten i New York tok ut tiltale mot ham for ett tilfelle av overgrep og ett tilfelle av menneskehandel.

Ifølge tiltalen bidro flere av Epsteins ansatte bidro i sexhandelen, blant annet ved å gjøre avtaler på forretningsmannens vegne. Han skal ha fått flere yngre jenter til å delta i seksuelle handlinger, hvorpå han betalte dem hundrevis av dollar i kontanter.

Han erklærte seg ikke skyldig da han møtte i retten i juli, og ble nektet løslatelse mot kausjon.

Ifølge rettsdokumenter som ble offentliggjort fredag, ble en svensk jente på 15 år presset til sex, og fratatt pass og telefon da hun nektet.

En person som var ansatt hos en venn av Epstein, skal ifølge dokumentene ha beskrevet den svenske jenta som en fange.

Mektige kontakter

Før han ble arrestert, levde han et liv i luksus. Han omgikkes prinser og presidenter på en privat øy i Karibia og i en av de største boligene i New York.

Men det er aldri blitt helt klart hvordan han kunne avansere fra middelklassen i Brooklyn til å bli en av USAs rikeste investorer som donerte millioner av dollar til Harvard-universitetet og andre gode saker.

Pågripelsen i juli førte til at det ble iverksatt en gransking av hvordan myndighetene i Florida håndterte saken da han ble anklaget for lignende overgrep for ti år siden.

Epstein er i mange medier omtalt som milliardær, men har aldri vært på Forbes' liste over dollarmilliardærer, da det ifølge dem finnes lite dokumentasjon på formuen.

Ifølge rettsdokumentene avhørte FBI Virginia Giuffre i 2011 om anklagene mot prins Andrew.
Ifølge rettsdokumentene avhørte FBI Virginia Giuffre i 2011 om anklagene mot prins Andrew. Foto: faksimile

66-åringen har eid to privatfly, sin egen øy i Karibien og flere luksuriøse eiendommer. Ifølge Miami Herald hadde Epstein «en liten svart bok» fylt av navn og kontaktinformasjon til noen av «verdens rikeste og mest innflytelsesrike mennesker».

Han hadde en rekke svært fornemme bekjente, som Bill Clinton, Donald Trump og prins Andrew.

I 2015 gikk det britiske hoffet ut og avviste anklagene om at prins Andrew skal ha hatt seksuell omgang med en mindreårig i USA. I rettsdokumentene som ble offentligjort fredag, heter det at FBI i 2011 avhørte Virginia Giuffre, som var 17 år gammel da hun angivelig ble presset til å ha sex med prinsen.

I FBIs søkelys

Bill Clinton skal ved en rekke anledninger ha sittet på i Epsteins private fly, som ifølge rettsdokumentene ble kalt «Lolita Express». Ifølge flightlogger nettstedet Gawker fikk tilgang til, skjedde det elleve ganger.

En uttalelse Donald Trump ga i 2002, skapte oppmerksomhet etter at Epstein ble arrestert:

– Han er veldig morsom å være med. Det sies til og med at han liker vakre kvinner like godt som jeg gjør, og mange av dem er på den unge siden, sa USAs nåværende president den gang.

Allerede i 2006 var han i FBIs søkelys for lignende forhold, men da endte etterforskningen i en omstridt avtale som ga Epstein immunitet mot at han sonet 13 måneder i fengsel.

Avtalen ble ikke mindre omstridt av at daværende statsadvokat Alexander Acosta omgjorde fengselsstraffen til samfunnstjeneste. I juli trakk Acosta seg fra sin stilling som arbeidsminister, etter kritikk fra flere hold hos Demokratene at Acosta burde trekke seg som følger av håndteringen av Epstein-saken. (TV 2/NTB)