NYTT SIGNALEMENT: Politiet etterlyser en mann bærende på en pose fra klesbutikken Solid, etter at de har forbedret og analysert overvåkningsbildene. Det ble tidligere meldt av politiet at han bar på en Rema 1000-pose.
NYTT SIGNALEMENT: Politiet etterlyser en mann bærende på en pose fra klesbutikken Solid, etter at de har forbedret og analysert overvåkningsbildene. Det ble tidligere meldt av politiet at han bar på en Rema 1000-pose. Foto: Politiet/Ritzau Scanpix Denmark/Philip Davali via Reuters

Dansk politi:

Eksplosjon ved politistasjonen ligner ikke på angrep mot skattevesenet

Politiet uttaler på en pressekonferanse at de ikke ser noen sammenheng mellom de to eksplosjonene i Danmark de siste dagene, og går samtidig ut med et nytt signalement på det de tror er gjerningspersonen etter lørdagens eksplosjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fasaden til en politistasjon på Nørrebro ble natt til lørdag ødelagt etter en eksplosjon.

Det skjer bare få dager etter et angrep på det danske skattevesenet, også i Købehavn.

Klokken 15 lørdag holdt sjefspolitiinspektør Jørgen Bergen Skov en pressekonferanse om hendelsene.

Ikke Rema-pose

Han opplyser om at politiet har fått inn 52 henvendelser fra vitner og beboere i nærområdet etter eksplosjonen ved politistasjonen.

Lørdag gikk politiet ut med et kornete overvåkningsbilde og en beskrivelse av en mann som kom bærende på en pose fra Rema 1000.

– Vi har klart å forbedre overvåkningsbildet, og det stemmer ikke at det var en Rema-pose, som vi tidligere har skrevet. Det er en mørk pose, der det står «Solid» på den ene siden, med et utropstegn på den andre siden, sier Skov.

Ny beskrivelse

Gjerningspersonen beskrives som en mann i alderen 15-25 år, mellom 170-180 centimeter høy og av normal kroppsbygning. Han var iført en svart jakke, og løstsittende bukser, melder politiet i et nytt signalement klokken 15:20.

Samtidig har politiet gått ut med flere nye overvåkningsbilder av mannen.

Politiet er sikre i sin sak om at Solid-posen inneholdt sprengstoff.

– Han går bort til politistasjonen med posen, legger den fra seg, og forlater stedet. Da sprenger det, sier Skov.

Han opplyser om at de per nå ikke ser noen link mellom eksplosjonen ved politistasjonen og skattevesenet tidligere i uken.

– Det har vi ingen kommentar på per nå. Det er for tidlig i prosessen.

– Denne eksplosjonen har ikke skjedd på samme måte, ifølge de tekniske undersøkelsene som er gjort. Men de er fortsatt pågående. Vi vil gå ut med ny informasjon når vi har det.

Søker taxisjåfør

Politiet opplyser videre at de gjennom tips og kameraovervåkningen har lyst å komme i kontakt med en rekke personer som var i nærheten før og etter eksplosjonen.

Blant annet kjørte det en lys bil forbi kun få minutter før eksplosjonen, på vei fra Sigurdsgade, gjennom Hermodsgate, og videre mot Titangade.

Politiet søker også en taxisjåfør som kort tid før eksplosjonen var i området.

– Vi har allerede kontakt med taxikunden, men vil også snakke med sjåføren. Rundt et minutt før eksplosjonen kom det også to syklister i stor fart kjørende forbi. De må ha hørt eller sett noe, sier Skov.

I tillegg er det en person, som politiet sier var iført lyse sko, som kort tid før eksplosjonen fikk øye på posen.

– Rett før eksplosjonen går han mot stedet, får øye på noe, og løper. Han brukte mobiltelefonen, sier Skov.

Innkaller til sikkerhetsmøte

Danmarks statsminister Mette Fredriksen forteller lørdag at det vil bli innkalt til møte i regjeringens sikkerhetsutvalg som følge av eksplosjonen lørdag, skriver dansk TV 2.

Hun forteller at det er et mirakel at ingen ble skadet i eksplosjonen.

– Angrepet mot politistasjonen er fullstendig uakseptabelt, og noe som regjeringen tar meget alvorlig. For politiets ansatte og landets borgere er det avgjørende at vi alle kan føle oss trygge når vi er på jobb, og når vi beveger oss rundt i byene vår, sier statsministeren.