Tordner mot historisk VAR-avgjørelse: – Helt latterlig

Manchester City feide West Ham av banen og vant enkelt til tross for historiens første VAR-annullering i Premier League.

West Ham-Manchester City 0-5

Se historiens første VAR-annullering i Premier League i videovinduet øverst.

Manchester City lekte med West Ham og vant hele 5-0 i en kamp som best vil bli husket for dagen da VAR gjorde sin inntreden i Premier League.

Hangeland tordner mot VAR – får ikke gehør av Thorstvedt

VAR var inne og annullerte ett mål, godkjente ett og krevde at et straffespark måtte tas på nytt i løpet 90 minutter. Alle avgjørelsene var meget marginale.

TV 2s ekspert Brede Hangeland er i hvert fall klar på hva han syntes om det hele:

– Helt latterlig. Kanskje en millimeter offside, kanskje ikke. Er det dette vi vil ha? Et praktmål tatt bort av teknologi-fantastene, skriver den tidligere Fulham-stopperen på Twitter.

Men han fikk svar fra sine kolleger i TV 2-studioet.

– Vi har fått bragt på det rene at denne teknologien er ufeilbarlig. De kan regne ut om det er offside eller ikke. Da synes jeg det er greit. Da lener jeg meg tilbake og sier tusen takk, da trenger vi ikke bruke mer tid på det. Man kan ikke si at det er offside, men ikke med så mye, sier TV 2s Premier League-ekspert Erik Thorstvedt.

– Snart kommer denne diskusjonen til å dabbe av. Det er kommet for å bli, slik er det bare, sier Simen Stamsø-Møller.

Manchester City-manager Josep Guardiola tok det hele med knusende ro etter kampen.

– Du må være mentalt sterk når VAR ikke er på din side. Du tenker på 3-0 at kampen nesten er over, men på 2-0 er kampen helt annerledes. Du må være rolig og sterk, det endrer dynamikken i kamper, ikke bare for lagene, men også tilskuerne, sier Guardiola.

– Det er god læring for oss for fremtiden.

City med full kontroll

Etter halvspilt førsteomgang sto det 1-0 til gjestene ved Gabriel Jesus. Det var ikke mer enn de fortjente.

Og i andreomgang ble det en ren parademarsj for den regjerende ligamesteren.

Først trillet Raheem Sterling inn 2-0 etter flott forarbeid av Kevin De Bruyne.

VAR-annullering

Så kom kampens store snakkis. Sterling ble spilt gjennom og trillet ballen videre til Gabriel Jesus som enkelt kunne sette ballen i tomt bur.

3-0, trodde alle, men for første gang er VAR en del av Premier League. Reprisene på VAR-rommet viste at armhulen til Sterling var svært marginalt i offside og målet ble annullert. En historisk dommeravgjørelse i Premier League.

Avgjørelsen virket å falle spesielt Jesus tungt for brystet. Like etter ble han byttet ut mot Sergio Agüero, og dermed måtte brasilianeren nøye seg med ett mål i ligaåpningen.

Og kvarteret før slutt måtte VAR i aksjon igjen. Riyad Mahrez vippet ballen gjennom til Sterling som lobbet ballen sikkert i mål. Denne gang virket det ved første øyekast som en klar offside, men VAR-bildene viste at Sterling var onside og scoringen ble stående.

Straffespark og ny VAR-avgjørelse

Og det skulle bli mer VAR-drama. Det er på forhånd blitt meldt at VAR ikke vil bli brukt like mye i England som man har sett i VM og Champions League. Men det var det lite som tydet på i London lørdag formiddag. Lukasz Fabiański reddet Agüeros straffespark like før slutt, men bildene viste at flere West Ham-spillere var inne i målgården for tidlig og Agüero fikk en ny sjanse.

Den tok han godt vare på og 4-0 til City.

Samtidig som «VAR is fucking shit!» runget utover London Stadium fra et taktfast hjemmepublikum.

Og Joseps Guardiols menn var ikke ferdige. På overtid satte Raheem Sterling inn tredje mål for dagen. 5-0 til Manchester City.

Den femtende strake Premier League-seieren for City som dermed svarte på Liverpools overbevisende 4-1-seier mot Norwich fredag.

Det er ventet at kampen om seriemesterskapet nok en gang vil stå mellom de to kamphanene og da kan selv det minste feilskjær være kritisk. Enn så lenge virker begge lagene like fryktinngytende som forrige sesong.

– Vi må aldri glemme hvor bra dette er, sier TV 2s fotballekspert Erik Thorstvedt.

– Man blir helt nummen av den kvalitetsfotballen vi får se.