Kåre (94) og Ingebrigt (94) ble plassert fem mil unna ektefellene

Ingebrigt og Kåre deler rom på sykehjemmet i Øverbygd. Fem mil unna har Målselv kommune plassert ektefellene Ingebjørg (101) og Hjørdis (90).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Hun var 95 år på dette bildet.

Ingebrigt Granheim viser fram bildet av sin kone Ingebjørg. Det ble tatt for seks år siden, og nå er hun blitt 101 år.

– Hun holder seg godt. Godt humør har hun også, forteller 94-åringen som deler rom med jevnaldrende Kåre på det kommunale sykehjemmet på Holt i Øverbygd i Troms.

– Vi klarer oss godt han Ingebrigt og jeg. Ja, det blir jo litt prating om kvinnfolk, for det er jo akkurat det det gjelder. Vi mangler dem, forklarer Kåre Nyborg.

– Fraskilt etter over 70 år

De to deler også skjebne. I flere år har de vært skilt fra sine ektefeller. Målselv kommune har plassert Ingebjørg og Hjørdis på et sykehjem på Moen, fem mil lenger ned i dalen.

– Når man har vært gift så lenge som over 70 år, og så bli fraskilt er det ikke så lett, sier Ingebrigt og ser ned på egne never.

Under krigen tjente han fedrelandet i de norske polititroppene i Sverige. Senere jobbet han over 30 år i forsvaret.

Kåre Nyborg har tjent kommunen han synes har behandlet han dårlig. I 30 år var han vaktmester på rådhuset. Han mener kommunen for lengst burde ha funnet plass for dem på samme sykehjem.

– Hjørdis har Alzheimer. Hun er veldig glemsk, men av og til har hun lyse øyeblikk. Det er det man ikke forstår, at man må forlate dem dem alene. Hvorfor kan du ikke bli her? Nei, det forstår ikke hun heller.

– Du savner henne sterkt?

– Ja, jeg gjør det.

– Gladmelding fra ordføreren

Det var lokalavisa Nye Troms som først fortalte historien om de to ekteparene som kommunen skilte fra hverandre. Under formiddagskaffen i dag ringte ordføreren inn ei gladmelding til guttene.

– Vi må finne en løsning, og vi skal finne en løsning. Vi skal få til en ordning der de skal få komme under samme tak som sine ektefeller, forteller han.

Ingebjørg og Ingebrigt har vært adskilt i seks år, Kåre og Hjørdis i tre.

– Ja, Kåre, stoler du på ordføreren?

– Jeg må nesten gjøre det. Det måtte komme noe fra eller til nå. Vi har ikke så lenge igjen å leve.

– Og du Ingebrigt ?

– Jeg må nå flire, men jeg må vel stole på han. Jeg håper at ordføreren mener det han sier nå. At vi får bo ilag den siste tiden vi har igjen.