En temperaturmåler ved Royal Netherlands Meteorological Institute (KNMI) viser varmerekorden på 41.7 grader som ble satt 25. juli i år. (Photo by Vincent Jannink / ANP / AFP) / Netherlands OUT
En temperaturmåler ved Royal Netherlands Meteorological Institute (KNMI) viser varmerekorden på 41.7 grader som ble satt 25. juli i år. (Photo by Vincent Jannink / ANP / AFP) / Netherlands OUT Foto: Vincent Jannink

Hetebølgen kan ha tatt 400 liv i Nederland

Under hetebølgen i Nederland i juli ble det registrert 400 flere dødsfall enn normalt. De fleste som mistet livet, var eldre mennesker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De nye tallene ble offentliggjort av det nederlandske statistiske sentralbyrået CBS fredag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Til sammen døde 2.964 mennesker i Nederland i uka som begynte 22. juli. Dette var 15 prosent flere enn normalt på denne tiden av året.

Dødeligheten steg samtidig som Nederland og en rekke andre europeiske land var rammet av en ekstrem hetebølge. I Nederland ble det målt 40,7 grader, noe som var mer enn 2 grader varmere enn den gamle nasjonale varmerekorden.

Også i Belgia, Tyskland, Luxembourg og Storbritannia ble det satt nye nasjonale varmerekorder. I Norge ble det satt fire nye fylkesrekorder.

Av de 400 som kan ha mistet livet som følge av heten i Nederland, var 300 eldre mennesker som var minst 80 år gamle.

Flertallet av dødsfallene fant sted i den østlige delen av landet, hvor temperaturene var høyere og hetebølgen varte lenger enn i andre deler av Nederland.

Ekstrem varme i Europa både i år og i fjor er blitt knyttet til den globale oppvarmingen. En forskergruppe konkluderte nylig med at varmen vest på det europeiske fastlandet under hetebølgen i juli ville vært «ekstremt usannsynlig» hvis ikke klimaet var i endring.

(©NTB)