BLE DØMT: Alf Henrik Christensen (57) ble dømt til elleve års fengsel for sin rolle som sjåfør under Nokas-ranet. Bildet er tatt under ankebehandlingen av Nokas-saken i 2006.
BLE DØMT: Alf Henrik Christensen (57) ble dømt til elleve års fengsel for sin rolle som sjåfør under Nokas-ranet. Bildet er tatt under ankebehandlingen av Nokas-saken i 2006. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Nokas-raner Alf Henrik Christensen (57) pågrepet i grov narkotikasak

Nokas-raner Alf Henrik Christensen (57) har samtykket til fire ukers varetektsfengsling etter at han natt til fredag ble pågrepet og siktet for grov narkotikakriminalitet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge NRK ble Christensen pågrepet med over 130 kilo hasj i en båt. Agderposten skriver at politiet slo til da 57-åringen kom i land et sted rundt Lyngør.

Christensen samtykker til fire uker i varetekt, to av dem med brev- og besøksforbud, opplyser hans forsvarer Sigurd Klomsæt.

– Han nekter straffskyld etter siktelsen og vil bli avhørt klokken 12, sier Klomsæt til TV 2.

Fengslingskjennelsen viser derimot at Christensen i avhør med politiet har erkjent straffskyld i henhold til siktelsen. Det er foreløpig uklart hvorfor han har endret forklaring.

Ifølge VG, som først omtalte saken, kom Christensen i båt fra Hirtshals i Danmark.

– Det er ikke så mye å si. Jeg er tatt på fersk gjerning, sa Christensen selv til Fædrelandsvennen etter fengslingsmøtet i Aust-Agder tingrett i Arendal fredag.

11 års fengsel

TV 2 har ikke fått tak i politiadvokat Cecilie Pedersen Hille. Ifølge tingrettens berammingsliste gjelder saken «en betydelig mengde» narkotika.

Christensen ble dømt til elleve års fengsel for sin rolle som sjåfør under Nokas-ranet i 2004.

Senere er han dømt til flere års fengsel for narkotikakriminalitet i den såkalte Sult-saken, der politiet mente han forsøkte å smugle hasj fra Nederland til Norge med seilbåt og bobil.

Ifølge påtalemyndigheten gjorde Christensen dette sammen med andre på oppdrag fra Metkel Betew, som også er dømt for Nokas-ranet.

Christensen forklarte i retten at han og tre medtiltalte forsøkte å lure Betew til å tro at de skulle gjennomføre smuglingen for ikke å få bråk, og at dwet var derfor smuglingen ikke ble gjennomført. Det trodde ikke retten noe på.

Han ble dømt til tre år og ti måneders fengsel i Oslo tingrett, men anket dommen. Lagmannsrettens dom venter han fremdeles på.

Medsiktet nekter straffskyld

Også to andre menn er siktet i saken. De ble alle pågrepet natt til fredag, får TV 2 opplyst.

Den ene mannens forsvarer, advokat Morten Furuholmen, forteller at hans klient nekter straffskyld.

– Han kommer til å motsette seg varetektsfengsling, sier Furuholmen til TV 2.

Slik ble Nokas-ranerne pågrepet:

Den siste mannens forsvarer, advokat Christina Schie Helseth, ønsker ikke å svare på hvordan mannen stiller seg til siktelsen.

Tellesentralen Nokas i Stavanger sentrum ble ranet 5. april 2004. Ranerne fikk med seg et utbytte på 57,4 millioner kroner – noe som gjør det til norgeshistoriens største ran.

Politiførstebetjent Arne Sigve Klungland ble drept under ranet. 15 menn ble dømt for å ha vært med på eller medvirket til ranet. David Toska, som av retten ble utpekt som hjernen bak ranet, ble dømt til 18 års fengsel.