VM KAN RYKE: Her jubler Henny Reistad under kampen mellom Norge og Tyskland i fjorårets EM. Nå kan hun gå glipp av det kommende verdensmesterskapet i Japan. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VM KAN RYKE: Her jubler Henny Reistad under kampen mellom Norge og Tyskland i fjorårets EM. Nå kan hun gå glipp av det kommende verdensmesterskapet i Japan. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Ruud, Vidar

Stortalentet har pådratt seg prolaps – VM kan ryke

VM kan ryke for fjorårets store håndballkomet Henny Reistad. Vipers-stjernen og landslagspilleren sliter med en prolaps bare tre uker før Eliteserien kastes i gang.

Det var mot slutten av fjorårssesongen Henny Reistad begynte å kjenne til smerter i ryggen. Over sommeren har ikke smertene forsvunnet, og nå ryker seriestarten.

– Det er sannsynlig at vi ikke ser så fryktelig mye av Henny denne høstsesongen. Det kan ta litt tid før vi ser henne på banen igjen, forteller Vipers sin medisinske ansvarlige, Erik Welhaven Løchen til TV 2.

Det betyr at VM står i fare for bærumsjenten, som ble en viktig brikke for Thorir Hergeirsson under fjorårets EM.

VM i Japan starter 30. november.

– Hvis det nå ser ut til at hele høsten ryker for henne, er det først og fremst veldig trist for Henny. Men det er klart at det har store ringvirkninger for Vipers og landslaget, sier TV 2s håndballekspert Bent Svele.

– Vi mister en veldig god håndballspiller. Norge har selvfølgelig mange gode spillere som kan komme inn og gjøre en jobb, men jeg synes hun var viktig. Farten hennes ble veldig viktig for Norge i EM, fortsetter han.

Tøft kampprogram

Reistad begynte fjorårssesongen med å spille junior-VM før det ble fullt kjør med seriespill, cupkamper og Champions League med Vipers. I desember ble hun tatt ut til å representere Norge i senior-EM.

– Thorir (Hergerirsson) liker egentlig ikke å ta ut spillere som har spilt mesterskap på sommeren. Men Reistad er noe utenom det vanlige. Hun kom til Frankrike og gjorde en god jobb og hun fullførte hele sesongen med Vipers, forklarer Svele.

Mot slutten av sesongen begynte 20-åringen å kjenne et ubehag i ryggen. Etter å ha tatt røntgenbilder viste det seg å være en prolaps.

– Hvis det er resultatet av en sånn belastning som hun hadde i 18/19-sesongen som gjør at hun ender opp med en prolaps, og at hun blir ute et halvt år, grenser det til rovdrift. Alle vil ha med gullkalven og hun ønsker selvfølgelig å være med på alt. Men når resultatet av mange kamper, treninger og altfor stor belasting er prolaps, er det trist, vondt og dumt, sier håndballeksperten.

Tilfeldig

Den eneste måten å behandle en prolaps er å gi det tid. Hvor lang tid det tar før prolapsen trekker seg tilbake, varierer mye. Noen blir aldri helt kvitt plagene.

– Det har selvfølgelig vært litt vanskelig å ikke vite helt hvor lenge jeg er ute og hva veien er videre. Men det har samtidig vært sommer og jeg har ikke gått glipp av noen kamper foreløpig og det har på en måte vært greit, forteller Henny Reistad.

Er det for stor kampbelastning som har ført til denne prolapsen?

– Det var selvfølgelig en stor belastning å ha det kampprogrammet som vi hadde, men samtidig så har jo alle andre på laget spilt det samme. Men jeg reagerte litt annerledes på det, svarer hun.

Løchen forklarer at det er litt tilfeldig hvem som får slike plager.

– Det er ikke nødvendigvis at det kommer fra å spille håndball med tung belastning. Mange sitter i ro en hel dag og får prolaps, så man har ikke noe entydig svar på hvorfor enkelte pådrar seg en slik skade. Det kan ofte være genetisk disponert, forteller Vipers' medisinske ansvarlige.

– Tror hun kommer tilbake

Bærumsjenten tok for alvor Eliteserien med storm i fjor og ble kåret til både Årets spiller i Eliteserien og Årets håndballprofil. TV 2s håndballekspert håper vi snart får se Reistad tilbake på banen.

– Hun ble markant i det norske seriespillet etter overgangen til Vipers og ble en bærebjelke på det norske landslaget. Hun hadde på mange måter en drømmesesong i fjor og vi var veldig spente og håpte at hun kunne fortsette utviklingen denne sesongen, sier Svele.

– Det er klart at en prolaps i ryggen er skummelt og det er veldig lite forenelig med toppidrett. Hun er veldig ung og det finne skader som kan sette deg ut i lengre tid. Jeg håper og tror at hun kommer tilbake. Først og fremst for hennes del, men også for hele Håndball-Norge og håndballverden. Hun er en av de aller fremste, kanskje den fremste i sitt årskull i verden, fortsetter håndballeksperten.