DORULLPROBLEM: Benedikte Kristiansen Augdahl (20) sitter igjen med mange doruller etter en mislykket dugnad. Foto: Privat
DORULLPROBLEM: Benedikte Kristiansen Augdahl (20) sitter igjen med mange doruller etter en mislykket dugnad. Foto: Privat

Russedugnaden gikk galt:

Benedikte (20) sitter igjen med nesten 3000 doruller

Benedikte Kristiansen Augdahl (20) skulle selge dopapir sammen med russegruppen, men endte med å sitte igjen med alle dorullene og hele regningen selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter å ha tatt et friår på videregående gledet Benedikte Kristiansen Augdahl (20) seg til å feire en forsinket russetid i 2020.

Sammen med to av sine beste venninner startet hun en russegruppe. Etter hvert slo de seg sammen med flere, og Benedikte ble leder for en russegruppe på 16 personer.

– Vi hadde noen møter hvor vi blant annet snakket om dugnader, hva som ville skje fremover og hvordan vi ordnet med kontrakter og liknende, forteller hun.

Det var Fredrikstad Blad som først omtalte saken.

Jentene bestilte blant annet en dugnad hvor de kjøpte sekker med doruller for å selge.

– Det var 253 sekker med 56 ruller per sekk. Totalt fikk vi en regning på 63.000 kroner som vi måtte betale og etter det ville fortjenesten starte. Da skulle vi fått en fortjeneste på 40.000 kroner, sier hun.

Russegruppen bestilte dugnaden i Benediktes navn, før kontraktene var i orden.

– Jeg var gruppeleder og var ganske ivrig, forteller hun og legger til:

– Det stod i kontrakten at dugnaden som ble bestilt på den og den datoen hadde man ansvar for, selv om kontrakten ble signert i ettertid. Det tok en del tid før noen skrev under, mens andre ikke skrev under i det hele tatt siden de var mindreårige.

Uenigheter

Som det skjer i mange vennegjenger fra tid til annen, oppstod det på et tidspunkt uenigheter i russegruppen.

– Jeg tenkte at sånn er det i alle vennegjenger, men noen kjente mer på det enn andre og droppet ut. Vi var vel tolv personer igjen da ting begynte å bli litt mer seriøst og vi måtte begynne å selge doruller fordi den første fristen for å betale fakturaen nærmet seg, forteller hun.

DRUKER I DORULLER: Benedikte Kristiansen Augdahl (20) sitter igjen med mange doruller etter en mislykket dugnad.
DRUKER I DORULLER: Benedikte Kristiansen Augdahl (20) sitter igjen med mange doruller etter en mislykket dugnad. Foto: Privat

9. april var første forfallsdato. Innen denne datoen skulle 30.000 kroner betales inn, hvorpå de resterende 33.000 kronene måtte betale innen cirka en måned senere.

– Men da folk begynte å se at det var snakk om ganske store summer, begynte mange å bli nervøse. Mange skjønte nok ikke helt da de skrev under kontrakten, at for å nå disse summene ville det bli ganske mange timer med arbeid i uka, sier hun og fortsetter:

– Det er å gå og banke på dører om kvelden når det regner og hagler og er kaldt, og du gir deg ikke før du har gått i mange timer.

Tre igjen

Dermed begynte flere å forlate russegruppen. Da hadde de solgt rundt 90 sekker og hadde litt over 160 sekker igjen.

– Noen i gruppa var helt rå på å selge, men vi kom likevel ikke så langt når kun noen få fikk solgt, sier hun.

Nå er det bare Benedikte og to andre som sitter igjen med resten.

Da de tre forstod at de ikke ville klare å selge alle de resterende, tok de kontakt med Dugnadsportalen, som de hadde bestilt dorullene gjennom.

– Jeg var veldig stresset fordi fakturaene stod i mitt navn. Det er ikke kult å sitte med inkassovarsel på mange titalls tusen som 20-åring, så jeg ringte og forklarte situasjonen og heldigvis hadde dette firmaet noe av den beste kundeservicen jeg har vært borti, sier hun.

I tillegg til å gi tre utsettelser på regningen sa Dugnadsportalen at de tre vennene kunne betale dem 25.000 kroner og levere tilbake de resterende toalettpapiret de satt igjen med.

– Likevel er det fortsatt store summer det er snakk om, 25.000 kroner på tre personer på noen måneder, og det er bare jeg som har en liten jobb på siden, sier hun.

Ingen russebuss

Planen var å få til en russebuss til russetiden 2020, men det ser det ikke ut til at det blir noe av nå.

– Jeg har egentlig sagt til de andre at jeg ikke er så interessert i å fortsette, for jeg er redd det skal skje noe mer. Samtidig har jeg fått mange tilbakemeldinger om at jeg ikke må gi opp, sier hun og fortsetter:

– Vi prøver for harde livet å selge ut alt sammen i stedet for å levere det tilbake, og håper at hvis vi får solgt nok så sitter vi igjen med en bitteliten fortjeneste til å få kjøpt noen hettegensere eller noe sånt noe.

Nå advarer Benedikte andre mot å havne i samme situasjon som henne selv.

– Jeg tenkte ikke over at det var så viktig med kontrakten. Det angrer jeg på nå. Det er så viktig at man tenker seg om før man tar opp store økonomiske ting som dette, sier hun og fortsetter:

– For å være ærlig gjorde jeg også dette på grunn av den gode følelsen av å føle tilhørighet. Det føles kult å ta i et tak så de andre slipper. Der og da var det en god følelse og jeg tenkte ikke mer på det, men som sagt: Ikke gjør det bare for å få den gode følelsen.

Får hjelp

Tirsdag la Benedikte ut en Facebook-post, hvor hun forklarte situasjonen. Den har blitt delt nesten 300 ganger. Hun forteller at hun har fått flere henvendelser av folk som ønsker å hjelpe jentene.

– Det er noen som har kontaktet oss og sagt at de ikke vil ha doruller, men at de ønsker å gi oss penger slik at vi kan kjøpe oss noe fint til russetiden. Det er nesten så man sitter med tårer i øynene når det er folk som faktisk vil bidra bare fordi de er snille, sier hun.

I tillegg har de klart å selge en del av dorullene. I skrivende stund har de fått inn cirka 21.000 kroner.

– Så vi mangler bare litt for å nå 25.000 kroner. Etter at vi har nådd det, vil vi fortsette å selge hvis folk er villig til å kjøpe, for å slippe å sende dem tilbake, sier hun.

Fristen for å selge så mange sekker de klarer før de må sende dorullene tilbake er 1. september. Etter at de har nådd 25.000 er det fortsatt mange sekker igjen, så om de klarer å selge ut alle, er et annet spørsmål.

– Det blir fortsatt noen titalls sekker. Akkurat nå har vi 52 sekker igjen.