TERRORFENGSLET: Denne mannen, i midten av 50-årene, sitter fengslet i Tyrkia. Mannen, som er bosatt i Rogaland, er anklaget for å ha drevet virksomhet for organisasjonen PKK i Norge.
TERRORFENGSLET: Denne mannen, i midten av 50-årene, sitter fengslet i Tyrkia. Mannen, som er bosatt i Rogaland, er anklaget for å ha drevet virksomhet for organisasjonen PKK i Norge. Foto: Privat

Norsk borger terrorfengslet i tyrkia:

Krever handling fra norske myndigheter

STAVANGER (TV 2): Familien til én av mennene som sitter fengslet i Tyrkia, beskyldt for terrorvirksomhet, krever handlekraft fra norske myndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag forrige uke skrev Dagbladet om de norske statsborgerne av tyrkisk opphav, som i løpet av sommeren har blitt fengslet i landet på grunn av angivelig tilknytning til den ulovlige kurdiske organisasjonen PKK (Kurdistans arbeiderparti).

Den siste pågripelsen skjedde 27. juli i provinsen Bursa.

To av de pågrepne er fotografert i en forsamling hvor det henger flere PKK-flagg på veggene, og de anklages for å være medlem i gruppen.

– Vi er kjent med at to personer bosatt i Sør-Vest politidistrikt er fengslet i Tyrkia. Saken håndteres av UD, sier Stig Ledaal, PST-leder i Sør-Vest politidistrikt til Dagbladet torsdag.

Kilder opplyser til TV 2 at det til sammen dreier seg om tre personer, som alle har vært bosatt i Rogaland over lengre tid.

Per nå sitter to av dem fengslet, mens den tredje skal ha fått et pålegg om daglig meldeplikt til politiet.

TV 2 har møtt familien til én av mennene. Han ble pågrepet 22. juni i år. Mannen befinner seg nå i landets hovedstad Ankara, anklaget for å ha drevet virksomhet for PKK i Norge.

Familien frykter det vil ta lang tid før de får ham hjem igjen.

  • Kurderne er regnet som den største folkegruppen i verden uten en selvstendig stat. Kurdistan strekker seg over deler av Tyrkia, Irak, Iran og Syria.
  • I lang tid har kurderne hatt et konfliktfylt forhold til myndighetene i disse statene.
  • Den samlede kurdiske befolkningen er anslått til rundt 30 millioner. Nesten halvparten av disse er bosatt i Tyrkia.
  • Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) ble opprettet i 1978 og kjemper for kurdernes frigjøring. I 1984 gikk PKK til angrep på tyrkiske myndigheter i august 1984.
  • Tyrkias allierte, deriblant EU og USA, har ført opp organisasjonen på sine lister over terrororganisasjoner.
  • FN, Kina og Russland har ikke PKK oppført på sine terrorlister.

Kilde: FN

– Veldig bekymret

Familien forklarer at mannen, som er i midten av 50-årene, var på besøk i sin hjemby i provinsen Bingöl for å besøke sin syke mor. Ifølge Stavanger Aftenblad skal mannen ha blitt pågrepet i hennes bolig, tidlig på morgenen.

Familien er svært bekymret og beskriver anklagene som fabrikkerte.

– Vi opplever dette som en stressende situasjon, der han har blitt fengslet uten konkrete bevis. Saken har blitt fremstilt på en brutal måte i media, basert på anklager fra tyrkiske myndigheter, sier mannens datter til TV 2.

Hun forteller at det kurdiske miljøet i Norge opplever anholdelsene av kurdere i Tyrkia denne sommeren som skremmende.

– Vi føler oss hengt ut basert på tanke, tro og ytringsfrihet. Det har ikke blitt begått noe straffbart eller ulovlig i henhold til norske lover, sier hun.

Hevder UD ikke løfter en finger

Advokat Bent Endresen representerer faren hennes, og har tett kontakt med familien i Norge.

– Min klient har bodd i Rogaland lenge før PKK ble stiftet, og har ingen forhistorie eller noe med PKK å gjøre, sier han til TV 2.

– Hvordan forklarer han flaggene på fotografiet?

– Jeg vet ikke hva han har forklart til tyrkisk politi. Bildet er tatt under en vanlig sammenkomst i den kurdiske foreningen i Stavanger.

Siden midten av 70-tallet har Endresen engasjert seg i saker som denne. Han er sterkt kritisk til hvordan Utenriksdepartementet (UD) har håndtert saken frem til nå.

– De toer sine hender. Det eneste de har gjort i løpet av tiden han har sittet der er å besøke han én gang. Jeg undrer meg på om de da ga ham melkesjokolade, eller ikke, sier han.

– Hva kan norske myndigheter gjøre?

– De må intervenere med en helt annen tyngde enn det å være på fengselsbesøk, samt være passive tilskuere under en rettssak.

KRITISK: Advokat Bent Endresen er kritisk til UDs håndtering av saken. Han mener de kan gjøre mer for å få mennene tilbake til Norge. Foto: Gunnar Ringen Johansen / TV 2
KRITISK: Advokat Bent Endresen er kritisk til UDs håndtering av saken. Han mener de kan gjøre mer for å få mennene tilbake til Norge. Foto: Gunnar Ringen Johansen / TV 2

Yter konsulær bistand

UD vil ikke stille til intervju med TV 2, men opplyser at de yter såkalt konsulær bistand og forholder seg til reglene som gjelder for bistand til fengslede nordmenn i utlandet.

– Norske myndigheter setter klare grenser for hvor mye andre land kan engasjere seg i rettsprosesser som går for norske domstoler, og viser selv stor tilbakeholdenhet med å gå inn i de rettslige sidene ved saker som går for utenlandske domstoler, skriver Ane Haavardsdatter Lunde i UD i en e-post.

Endresen trekker fram innsatsen norske myndigheter la ned for å få Joshua French tilbake til Norge, etter at han og Tjostolv Moland ble dømt til døden for drap i Kongo, som et eksempel på at UD kan gjøre mer for fengslede nordmenn i utlandet.

En sak som ikke kan sammenlignes med denne, mener Haavardsdatter Lunde.

– Den dreide seg om to norske borgere fengslet, rettsforfulgt og dømt til døden i Kongo. Bistanden som ble gitt, reflekterte dette. Oppfølgingen av saken var i tråd med norske myndigheters globale engasjement i arbeidet mot dødsstraff, skriver hun.

– Ingen hyggelig plass

Ifølge rogalendingens forsvarer i Tyrkia, Cevat Ishakoglu, sitter mannen nå i et høyrisikofengsel i Ankara på ubestemt tid.

– Det er ikke en hyggelig plass å være. Forholdene der er materielt bra, men det er måten de innsatte holdes på, som over tid påfører belastninger som ikke er akseptable, sier Endresen.

– Hvorfor har tre menn fra akkurat Rogaland blitt anklaget for tilknytning til PKK i løpet av sommeren?

– Det vet vi ikke, men det er neppe en tilfeldighet. Den tyrkiske utenriksministeren har for noen måneder siden gått ut og sagt at kurdere i Europa ikke kan regne med å ha fine ferier hjemme i Anatolia. Vi er også kjent med at det finnes en Facebook-gruppe i Oslo som oppfordrer til angiveri, sier han.

Advokaten er forberedt på å reise til Tyrkia dersom Ishakoglu mener det blir nødvendig. Foreløpig bidrar de med det de kan fra Norge. Mannens datter håper faren vil bli løslatt snarlig.

– Det sitter flere tusen personer fengslet i Tyrkia basert på slike anklager. Vi håper UD er mer aktive i tiden som kommer, sier hun.