KREDITTKORT: Mange nordmenn gruer seg til å betale sommerens gjeld.
KREDITTKORT: Mange nordmenn gruer seg til å betale sommerens gjeld. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Slik kommer du deg over sommersmellen

40 prosent av alle nordmenn betaler halvparten eller mer av ferien med kredittkort. Men det er faktisk mulig å komme seg over sommersmellen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge en undersøkelse utført på vegne av Danske Bank bruker 40 prosent av nordmenn kredittkort på ferien.

Mange av disse gruer seg til å betale tilbake beløpene som snart begynner å pådra seg renter.

– Det kan få alvorlige konsekvenser om det kommer på toppen av at man allerede har brukt mye penger i sommer, sier forbrukerøkonom i Sparebank 1 og Luksusfellen-profil Magne Gundersen.

Unge er verst

Av de 320.000 nordmennene som oppga at de gruet seg til å betale ned kredittkortgjelden, var det desidert flest unge som sitter med klump i magen.

38 prosent av personer mellom 18 og 29 år med kredittkortgjeld gruet seg til å betale tilbake.

– De er kanskje tidlig i karrieren eller studenter. Da skal det ikke så mye til før det blir ganske krevende å betale tilbake. I tillegg kan det være de unge er litt mindre rutinerte enn oss voksne, og lar seg friste mer. De eldre har kanskje en slags idé om hvor mye de kan bruke, og holder seg til det, sier Gundersen.

Fordeler med kreditt

Gundersen mener det kan være ytre faktorer som spiller en rolle i hvorfor både unge og eldre velger å bruke kredittkort på ferie.

– Vi lever i et samfunn hvor man skal være på topp. Man skal være flink på skolen, ha en god jobb, ha fine klær, være vellykket og vise bilder fra en fin ferie. Det lettvinte er å dra kortet fordi man fortjener det, sier Gundersen.

GJELD: Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1 anbefaler angripe økonomien hardt og brutalt.. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
GJELD: Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1 anbefaler angripe økonomien hardt og brutalt.. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Også er det mye markedsføring som går ut på at man betaler noe i dag og resten senere, legger han til.

Han understreker likevel at det finnes flere fordeler ved å betale med kredittkort. Dersom det skulle skje en feil, så blir ikke bankkontoen din tappet. Og blir du svindlet kan kortselskapet ta seg av det, mens du fortsatt har kontoen i behold.

Kom deg over smellen

Hvis man likevel har gått på kredittkortsmellen, så finnes det tiltak for å håndtere situasjonen på best mulig måte og unngå den store økonomiske smellen.

– Det beste rådet er å skaffe seg en ordentlig oversikt over hvor mye man faktisk skylder. Gå gjennom kontoutskrifter for alle bankkort og lag et stramt budsjett, sier forbrukerøkonom i Danske Bank, Cecilie Tvetenstrand, til TV 2.

I tillegg til tilbakebetaling av beløpet, kommer renten og legger til en ekstra kostnad. Det varierer når rentene på kredittkortet begynner å løpe, men det mest vanlige er mellom 30 til 45 dager.

– Det er i tillegg ganske høye renter, så det burde være første prioritet å betale ned kredittkortet etter sommeren, konstanterer Tvetenstrand.

– Utsett regninger

Har man kredittkortgjeld kan det derfor lønne seg å heller skyve andre regninger til side, så fremt det lar seg gjøre.

Dessverre er det ikke mulig å utsette rentene på kredittkortet, så man burde ikke unnlate å betale kredittkortregningen.

ØKONOM: Cecilie Tvetenstrand er forbrukerøkonom i Danske Bank. Foto: Danske Bank/Sturlason
ØKONOM: Cecilie Tvetenstrand er forbrukerøkonom i Danske Bank. Foto: Danske Bank/Sturlason

Tvetenstrand anbefaler å heller utsette regninger det er mulig å utsette.

– Ta kontakt med kreditorene for å få en utsettelse, og sett opp en plan for å betale tilbake. Da unngår man tilleggsrenter og purregebyr, sier hun.

Spar der du kan

Forbrukerøkonomen anbefaler å leve litt sparsomt til kredittkortgjelden er betalt.

– Vær litt strukturert og spar inn der du kan bruke litt mindre. Et godt eksempel er matinnkjøp. Det tror jeg mange kan kutte ned på, forteller hun.

Hun anbefaler å ikke gå i butikken sulten, og å kun handle en gang i uken. Det er også flere «glemte» pengesluk det kan lønne seg å få oversikt over.

– Gå gjennom strømmetjenester og abonnement. Hvis man har logget seg inn på en del ting og opprettet abonnement man ikke har behov for, så er det nok en del å spare ved å se gjennom dette, sier Tvetenstrand.

– Mange småbeløp blir store summer totalt. Se hvor du kan spare litt og litt, det er veldig viktig.

Betaler for fjoråret

For noen kan sommerens luksus ende i en ord sirkel som varer i flere år, og enkelte betaler fortsatt på fjorårets sommer når juni gjør sitt inntog.

Det finnes heldigvis flere grep du allerede kan gjøre for å forberede deg til neste års sommerferie.

– Hvis man tar de overnevnte grepene allerede nå, og det viser seg at man har litt til gode, så kan det være lurt å sette opp en bufferkonto. Da slipper man å havne i samme situasjon til neste år, sier Tvetenstrand.

Da har man muligheten til å slå til på gode tilbud istedenfor å vente til det dyreste tidspunktet, som tilfeldigvis også er tidspunktet veldig mange får feriepengene sine.

– Da kan man følge med litt tidligere, og få muligheten til å leie billigere steder å bo eller billigere flybilletter, sier Tvetenstrand.

Magne Gundersen i Sparebank 1 legger til at det ikke lønner seg å holde på problemene.

– Mitt råd er å ta tak i problemet med én gang. Ta et skippertak. Gjør det hardt og brutalt, og bli kvitt kredittkortgjelden. Så kan alt annet ligge litt, for eksempel ta en shoppestopp og dra mindre ut på byen.