MANN SAVNET: Politiet tror de har funnet bilen som ble tatt av jordraset, som gikk over fylkesvei 451 i Jølster og tok med seg en bil med en person.
MANN SAVNET: Politiet tror de har funnet bilen som ble tatt av jordraset, som gikk over fylkesvei 451 i Jølster og tok med seg en bil med en person. Foto: Alf Vidar Snæland

bil funnet i rasmasser:

– Vi håper virkelig vi finner den savnede mannen inni bilen

Politiet er temmelig sikre på at de nå har funnet bilen til mannen i 50-årene, som ble tatt av ras i Jølster forrige tirsdag. Mannen er fremdeles savnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at jordskredet gikk over fylkesvei 451 i Jølster forrige tirsdag, er det gjort en rekke søk i Jølstravatnet i håp om å finne mannen i 50-årene som ble tatt av skredet.

Brannvesenet har gjort søk i rasområdet med metalldetektor og i dag ble det endelig gjort et funn.

Temmelig sikre

– I dag ble det avdekket en større metallgjenstand, på rundt 170 meters dyp, 660 meter ut i vannet, sier lensmann Dag Fiske i Sunnfjord.

På bakgrunn av funnet etter magnetstrålingssøket, satte politiet i gang et sonarsøk for å sjekke ytterligere funnet.

Selv om sonarbildene er grumsete, på grunn av dårlig sikt i vannet, viser bildene tydelig konturene av en bil.

– Det er 99 prosent sikkert at det er den savnede mannens bil vi har funnet i dag, sier Fiske til TV 2.

Ikke funn av savnet mann

Han forklarer at sonarbildene er som ultralydbilde, der de ikke ser om bilen ligger over eller inni raset. De ser heller ikke om den savnede mannen i 50-årene befinner seg i bilen.

– Vi håper virkelig at vi finner den savnede inni bilen, for de pårørendes skyld, sier lensmannen.

Sonaren registrerer bare 1-2 meter inn i jordmassene, så Fiske tror at bilen uansett ikke ligger dypt begravet i massene.

– Den største utfordringen nå er den dårlige sikten. Uten sikt får vi ikke sjekket inni bilen. Når det ikke er sikt får vi heller ikke sett nok til å feste løftestropper for å heve bilen, sier Fiske.

Tar tid

Geologer har vurdert det som trygt til å sette i gang arbeid i jordmassene, og mandag vil de begynne arbeid på stedet.

Lensmannen sier at det er vanskelig å gi noe tidsperspektiv på når det er god nok sikt til å fortsette arbeidet med å finne den savnede mannen.

– De som har overvåket området etter skredet sier at sikten i vannet har bedret seg for hver dag. Men det er dessverre umulig å si om det tar tre dager eller to uker før sikten er god nok til at vi får tydeligere sonarbilder eller kan heve bilen, sier Fiske til TV 2.

Mannen i 50-årene ble meldt savnet etter at en bil ble tatt av jordskredet over fylkesvei 451 ved Årnes i Jølster. Ved 19.30-tiden fredag kveld ble det organiserte søket etter den savnede 50-åringen avsluttet.