SKJEDDE HER: Den 25 år gamle kvinnen varslet selv politiet etter å ha knivstukket naboen i 60-årene i mars i år.
SKJEDDE HER: Den 25 år gamle kvinnen varslet selv politiet etter å ha knivstukket naboen i 60-årene i mars i år. Foto: Steinar Figved / TV 2

Kvinne (25) trekker tilståelse av drapsforsøk: – Jeg var full i avhør, og advokaten min ba meg si det

Kvinnen (25) er siktet for å ha forsøkt å drepe naboen, noe hun ikke lenger mener seg skyldig i. Tirsdag ble hun løslatt mot politiets vilje.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 8. mars banket siktedes nabo på døra hjemme hos kvinnen på Jæren i Rogaland.

De to har hatt et konfliktfylt forhold over flere år. Ifølge siktede har naboen, en kvinne i 60-årene, nærmest daglig forsøkt å kvele henne.

Fordi hun var lei av å få naboen på døra, hadde 25-åringen bestemt seg for å skremme henne, ifølge hennes nye forklaring.

– Ifølge henne var hun kraftig beruset på hendelsestidspunktet og mistet kontroll, slik at det endte med en slags slåsskamp hun ikke hadde forutsett at skulle skje, sier kvinnens forsvarer, advokatfullmektig Kine Fusche Jenssen.

Ba om nytt avhør

Kvinnen i 60-årene ble fraktet til sykehus med stikkskader som viste seg å være mindre alvorlige. Siktelsen for drapsforsøk er likevel opprettholdt.

Siktede ringte selv politiet og ble fremstilt for fengsling allerede samme dag. Der erkjente hun å ha forsøkt å drepe naboen.

Siden har fengslingen blitt forlenget en rekke ganger.

Men i et rettsmøte 4. juli endret 25-åringen forklaring. Hun hevdet episoden var et uhell, og hun ønsket å gjennomføre et nytt avhør.

Det nye avhøret ble tatt 24. juli. Der forklarte siktede at hun hadde vært svært beruset både avhøret på stedet og i et nytt avhør 15 timer senere.

Hun mener også at hennes daværende forsvarsadvokat Aleksander Steinsvåg hadde bedt henne erkjenne drapsforsøk. Steinsvåg ønsker ikke å kommentere anklagen overfor TV 2.

Kvinnens nåværende forsvarere, Fusche Jenssen og Brynjar Meling, har siden gått gjennom de tidligere avhørene, som er tatt opp på video.

– Vi ser tydelige tegn på beruselse i det første avhøret, både i tale og handling. Etter min oppfatning burde hun ikke vært avhørt i den tilstanden, sier Fusche Jenssen.

Politiadvokat Christine Kleppa er ikke enig i det.

«Siktede ble først straksavhørt på stedet i forbindelse med pågripelsen hvor hun ga en innledende fri forklaring på hva som hadde skjedd. Det er ikke ulovlig å avhøre berusede mennesker. Neste avhør ble tatt ca 15 timer etter pågripelse og det er ikke noe som tilsier at siktede fortsatt var beruset under dette avhøret», skriver hun til TV 2.

– Skaper utrygghet

Den 31. juli ga Stavanger tingrett påtalemyndigheten medhold i å holde 25-åringen fengslet i fire nye uker.

Politiadvokat Kleppa mente det vil støte allmennhetens rettsfølelse dersom kvinnen ble løslatt nå – særlig på grunn av siktelsens alvorlighet og fordi saken er godt kjent i lokalmiljøet.

Den siktede kvinnen har imidlertid gitt uttrykk for at hun ønsker å flytte til en annen by, der hun har samtykket til å melde seg for politiet daglig.

Påtalemyndigheten mente fremdeles at det ville skape utrygghet i befolkningen, fordi saken har vakt stor oppsikt i media. Det er ikke Gulating lagmannsrett enig i.

«Dette alene kan ikke være avgjørende for fengslingsforlengelse, da hvem som helst kan gi mediene denne informasjonen», skriver retten i sin kjennelse.

Tirsdag ble kvinnen derfor løslatt mot at hun daglig melder seg for politiet i den aktuelle byen hun nå har flyttet til.

– Min klient er glad for at politiets argumentasjon for å holde henne varetektsfengslet ikke ble ansett som tilstrekkelig av lagmannsretten, sier Fusche Jenssen.

Det er foreløpig ikke tatt ut tiltale mot den 25 år gamle kvinnen.