Missilsystemet Bal er utplassert ved grensen. Dette er fra en tidligere testskyting.
Missilsystemet Bal er utplassert ved grensen. Dette er fra en tidligere testskyting. Foto: Det russiske forsvarsdepartementet

Russland har utplassert raketter på grensen mot Norge

Missilene har rekkevidde på minst 130 kilometer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den russiske nordflåten har kunngjort at de har missiler stående 35 kilometer fra Grense Jakobselv i Finnmark.

Missilsystemet, som i Russland går under navnet «Bal», er fraktet til Sredny-halvøya ved Barentshavet, skriver The Barents Observer.

Det var missil- og artilleribrigaden i den russiske nordflåten som satte ut det nye Bal-kystmissilsystemet.

Nordflåtens pressetjeneste opplyser at 60 soldater og andre militære enheter deltok i forflytningen av missilet, som skal være i stand til å ødelegge overflatemål i en avstand fra 130 til 260 kilometer, ifølge Military Today.

– Skal øve

Det samme missilsystemet ble for øvrig utplassert nær den ukrainske byen Kertsj i november 2018, i forbindelse med Russlands blokade av Kertsj-stredet og arrestasjon av ukrainske marinefartøy.

– Personell vil klargjøre missilsystemet til avfyring mot overflatemål, og gjennomføre en øvelse med simulert avfyring mot fiendtlige skip, heter det i pressemeldingen.

Selv om missilene er utviklet for kystforsvaret som sjømålsmissil, kan de også brukes mot landmål, skriver The Barents Observer.

Forsvaret operative hovedkvarter vil ikke kommentere Russlands utplassering av missiler.

– Vi uttaler oss ikke om andre staters kapasiteter, sier major Elisabeth Eikeland, pressevakt ved Forsvarets operative hovedkvarter til TV 2.

I mai truet Russland med gjengjeldelse om Vardø-radaren oppgraderes, og Maria Zakharova, talsperson i det russiske utenriksdepartementet, sa at Russland ikke kommer til å la «militære forberedelser» like ved landets grenser forbli ubesvart.

Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen tror ikke det er noen fare for at de nye missilene har noen mål i Norge.

– Dette er en demonstrasjon av politisk misnøye med den hensikt å skape debatt internt i Norge som vil påvirke vår sikkerhetspolitikk, sier Diesen til NRK.

Missilsystemet skal ha en rekkevidde på opp til 260 kilometer.
Missilsystemet skal ha en rekkevidde på opp til 260 kilometer. Foto: Russlands forsvarsdepartement

Har varslet økt aktivitet

Russland har varslet fire militærøvelser utenfor kysten av Nordland og Troms, og et større antall marine fartøy er ifølge Forsvaret på vei til øvingsområdene utenfor kysten av Nord-Norge.

To flåtegrupper er ifølge den russiske Nordflåtens pressetjeneste dannet i Nordsjøen og er på vei.

For å øke situasjonsforståelsen i området mens de russiske øvelsene pågår, er det stasjonert tre amerikanske Poseidon P8-overvåkingsfly på Andøya.

Russlands varsel om at de vil etablere fire store fareområder i internasjonalt farvann utenfor kysten av Nordland og Troms tyder ifølge Forsvarsdepartementet på at russiske sjø- og luftstridskrefter planlegger å gjennomføre omfattende skarp øvingsaktivitet i disse områdene.

For under en uke siden bekreftet Russland og USA at de har trukket seg fra INF-avtalen, som siden 1987 har forbudt bruk av mellomdistanseraketter.

USA og NATO mener at Russlands landbaserte kryssermissil SSC-8 «Screwdriver» er en konvensjonell og kjernefysisk trussel mot store deler av Europa. Ifølge etterretningssjef Morten Haga Lunde er SSC-8 innført i de russiske rakettstyrkene.