RBK i storform:
– Utrolig imponerende

Alexander Søderlund i kanonform da Rosenborg sikret seg 3-1-seier over Maribor.

Maribor - Rosenborg 1-3 (0-0)

Se Søderlunds drømmetreff i vinduet øverst!

Utgangspunktet før returkampen førstkommende tirsdag kunne knapt blitt bedre for Rosenborg.

Med 3-1 i Slovenia lever Champions League- drømmen i beste velgående for trønderne.

– Det var klasseforskjell på lagene. Rosenborg leverer en utrolig imponerende bortekamp. Maribor var på mange måter ikke i nærheten av den intensiteten, energien og den kvaliteten Rosenborg kom med her i dag. Og dette var en ekstremt viktig kamp, det og da levere på sitt aller beste, det er rett og slett bare å ta av seg hatten for. Jeg kan ikke i min villeste fantasi se hvordan Rosenborg skal rote bort dette nå, og da er de altså minimum sikret et gruppespill i europaleague, så det blir en meget morsom høst i Trondheim, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

– Må takke trenerne

Alexander Søderlund ble den store helten med to scoringer. Først et med en frisparkkanon, så et med hodet.

– Vi la opp en plan, og den fulgte vi. Vi slapp litt til på slutten, men ellers var det prikkfritt, sier haugesunderen til TV 2.

Spissen har virkelig funnet formen etter det som var en blytung sesongstart. Ikke bare for laget, men for sin egen del.

– Jeg må bare få takket trenerne som har holdt meg i kamp etter kamp, og som har tro på meg. Det lønnet seg til slutt. De visste nok hva de gjorde, sier Søderlund.

– Hva betyr det for deg?

– Det betyr mye, men spesielt for laget sin del òg. Jeg har ikke følt at jeg har kunnet hjelpe skikkelig, svarer han, før han avbryter med et smil om munnen:

– Jeg begynner å bli lei av å svare på det her. Jeg har gjort det greit i to måneder, og håper at det fortsetter.

Eirik Horneland var ikke forsiktig i vurderingen av sin tomålsscorer.

– Han ville gi i duellene, han ville gå foran i press, han ville vise at vi er et lag som står sammen og han gjør en utrolig viktig jobb. Og så kroner han det med to scoringer, vi kan ikke be om mer, sier RBK-treneren.

Han var godt fornøyd med kollektivet.

– Jeg er fornøyd med resultatet og at vi kontrollerer en bortekamp igjen. Jeg synes vi gjør det på en ordentlig måte. Vi styrer det fint og vi er villige til å henge inn der helt på slutten når de jager scoring, sier Horneland.

Tar ingenting for gitt

Selv om utgangspunktet nå er svært lovende, er det ingen i Trondheim som tar noe på forskudd.

– Det mangler fremdeles 90 minutter og du kan ikke slippe deg ned på dette nivået. Vi ser at de har mange skudd på mål og de har farligheter. De var uskarpe i dag, fordi vi presset dem godt, men det kan være de som scorer fra 30 meter. Så vi må være på tå og hev hele veien, sier Mike Jensen til TV 2.

RBK-treneren tror ikke returkampen i Trondheim blir noen enkel affære.

– Nå skal vi puste helt til vi skal starte på igjen på tirsdag. Det blir en tøff hjemmekamp, det er et godt lag, et veldig ballsikkert lag. Som vi sa før kampen de er veldig skuddvillige og avslutningvillige, så da må du være på vakt hele veien, sier Horneland.

Reginiussen ut med skade

Trå start for Rosenborg da Tore Reginiussen måtte gi seg for kvelden allerede etter 14 minutter. Han hadde gått og kjent på lysken allerede fra kampens første minutter.

Horneland kunne fortelle etter kampen at Reginiussen kjente det i hamstringen som en konsekvens av at han har slitt med leggen.

– Det er ikke godt nytt for Rosenborg. De har allerede mistet Anders Konradsen med en kjenning i låret dagene før kamp, og så må da deres beste midtstopper nå gi seg, sier kommentator Mathisen.

Inn kom Gustav Valsvik som ikke har spilt noe særlig denne sesongen.

– De får enorm luftstyrke med Valsvik, påpeker Mathisen.

Sjansefattig førsteomgang

De første 20 minuttene var uten de store målsjansene, men Rosenborg var det førende laget.

– Rosenborg har fått en fin åpning på kampen. Det har ikke vært noe store sjanser i mot og Rosenborg har vunnet ballen høyt i banen et par ganger. Litt mer presisjon der, så kommer Rosenborg til å skape store muligheter, oppsummerer Mathisen etter de første 22 minuttene.

Det ble en førsteomgang uten veldig mange målsjanser å skrive hjem om, selv om Rosenborg var frempå noen ganger.

Deres største sjanse kom etter ti minutter før pause etter et frispark. Alexander Søderlund headet i stolpen fra fem meter, men like etter tok assistentdommer opp flagget for offside.

Trønderne hadde god kontroll på hjemmelaget og Maribors første store mulighet kom like før pause da Andrej Kotnik fikk skutt like utenfor 16-meteren. Et hardt skudd, men en halvmeter over mål.

Det sto 0-0 til pause.

Søderlund i kanonform

Da det først sa pang, så sa det virkelig pang. Presisjonen Mathisen spådde ville komme, kom - signert Søderlund i det 50. minutt.

Mike Jensen fikk frispark i god posisjon for Rosenborg. Søderlund stilte seg opp og sendte avgårde en kraftkanon mot Maribors mål. Et drømmetreff fra lysluggen som sendte Rosenborg i ledelsen og scoret sitt tiende kvalifiseringsmål for Rosenborg.

– For et deilig treff, Søderlund har et enormt tilslag og her treffer han ballen perfekt. Det er jo fra såpass langt hold og det kommet i keeper-hjørnet, så ja, Pirić skal selvfølgelig klare å få gjort mer med den ballen, men se hvor fort den ballen fyker i kassen. På Løkka sa vi at det ikke er lov til å druse, men Søderlund, han har lov til å druse. 1-0 RBK, sier Mathisen fra kommentatorboksen.

Søderlund var ikke ferdig. Knappe kvarteret senere økte han ledelsen, denne gangen med hodet da han dundret ballen i korthjørnet etter et innlegg fra Gjermund Åsen.

Full kok i Slovenia

Etter en relativt sjansefattig førsteomgang tok denne kampen seg plutselig opp. Og det flere hakk.

Syv minutter etter Søderlunds 2-0-scoring satte Marcos Tavares inn reduseringen for vertene i Maribor.

Men de hadde ikke rukket å sette seg etter feiringen før Mike Jensen på, hel volley, økte til 3-1 for Rosenborg. Det kokte i Slovenia.

31- ble også sluttresultatet, et strålende utgangspunkt for Rosenborg.