PRESIDENTBESØK: Donald Trump møter pressen i det han forlater Washington onsdag, på vei mot Ohio og Texas.
PRESIDENTBESØK: Donald Trump møter pressen i det han forlater Washington onsdag, på vei mot Ohio og Texas. Foto: Mandel Ngan

Slår tilbake mot kritikken:

– Retorikken min samler folk

President Donald Trump ble møtt av demonstranter som anklaget ham for å spre hat og rasisme, da han onsdag besøkte åstedet for skytemassakren i Ohio.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I kjølvannet av masseskytingene i El Paso og Dayton lørdag har Donald Trump høstet mye kritikk for sin retorikk.

Det stormet rundt Donald Trump da han i juli publiserte en rasistisk Twitter-melding der han ba demokratene Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Rashida Tlaib og Ayanna Pressley om å dra tilbake til «de ødelagte og kriminalitetsinfiserte» landene de kommer fra.

I tillegg refererer han ofte til immigrasjonen fra sør som en «invasjon».

– Du er ikke velkommen her

Onsdag besøkte han både El Paso og Dayton etter masseskytingene, men det ble ikke særlig godt mottatt.

Flere innbyggere i El Paso hadde i forkant av hans visitt signert et brev der de utvetydig forteller presidenten at han ikke er velkommen i byen. Det er organisasjonen Border Network For Human Rights som står bak oppropet.

De mener at Donald Trumps retorikk angående immigrasjon må ta en del av skylden for at 31 mennesker omkom i de to masseskytingene.

Utenfor sykehuset i Dayton, Ohio der flere av de overlevende er innlagt, ble Trump møtt av en stor ballong som framstiller ham som en baby, med skilt som «du er hvorfor» og «ord har konsekvenser».

Texas-demokraten Veronica Escobar valgte å takke nei til å være med når Trump besøker El Paso onsdag.

– Jeg nekter å være med uten at vi får en ekte dialog om smerten hans rasistiske og hatefulle ord og handlinger har påført vårt samfunn og dette landet, sier Escobar ifølge Washington Post.

– Jeg samler folk

Også presidentkandidat Beto O'Rourke mener presidenten må ta en del av skylden.

– 22 mennesker i min hjemby er døde etter en terrorhandling inspirert av din rasisme. El Paso vil ikke være stille, og det vil heller ikke jeg, skriver han på Twitter.

Tweeten var et svar på en tweet fra Trump, der han gikk til angrep på O'Rourke og ba ham om å være stille.

«BLODET DERES ER PÅ DINE HENDER»: Demonstranter gjør det klart overfor presidenten hva de mener om hans retorikk i det han ankommer Dayton, Ohio.
«BLODET DERES ER PÅ DINE HENDER»: Demonstranter gjør det klart overfor presidenten hva de mener om hans retorikk i det han ankommer Dayton, Ohio. Foto: Scott Olson

– Han er en rasist og han nører oppunder rasisme i dette landet. Det er ikke slik at det støter våre følelser, det fører til en grunnleggende endring av dette landets karakter, og det fører til vold, sa O'Rourke, etter å ha møtt ofre for masseskytingen og helsepersonell ved et sykehus i El Paso tidligere denne uken.

Trump selv mener derimot at retorikken hans har motsatt effekt:

– Jeg tror retorikken min samler folk. Dette landet går utrolig godt, sa han før han forlot Washington tidligere i dag.

Han la til at han er bekymret over økningen av «hvilken som helst form for hat», og mener at mange av hans kritikere går etter ham for politisk vinning.

– Jeg legger skylden på disse syke menneskene. Det er et psykisk problem, og vi må sørge for at de ikke får bære våpen, sa han videre.

Flere likheter med manifest

I et manifest som ble postet på nett kort tid før skytingen i El Paso, uttrykker forfatteren bekymring over at innvandrere fra Latin-Amerika til USA skal fortrenge eldre, hvite velgere i Texas og føre til flertall for det demokratiske partiet i fremtidige valg.

I teksten uttrykkes også sympati med mannen som er siktet for massedrap i to moskeer i New Zealand i mars. Forfatteren mener «raseblanding» ødelegger landet og går inn for at USA deles opp i enklaver bestemt av rase.

Politiet mistenker at Patrick Crusius (21), den mistenkte etter masseskytingen, er forfatteren bak manifestet, og jobber for å undersøke det.

I manifestet kan man finne flere av Trumps formuleringer.

En Twitter-kontor som skal ha tilhørt Crusius ble også stengt lørdag kveld. Twitter-meldinger fra kontoen har lovpriset president Donald Trump, og spesielt hans forsøk på å bygge muren mellom USA og Mexico.

253 masseskytinger i 2019

Så langt i 2019 har det vært flere masseskytinger enn dager, med 253 hittil. Fortsetter den trenden, blir 2019 det første året siden 2016 at USA har et snitt på over én masseskyting per dag.

En masseskyting defineres som enhver hendelse der minst fire personer blir skutt, ekskludert gjerningspersonen. Så langt i år har totalt 8899 mennesker blitt drept i våpenepisoder i USA, mens 17.593 har blitt skadet, ifølge Gun Violence Archive.

Et av de vanligste argumentene blant våpenentusiaster i USA er at de har rett til å ha våpen for å beskytte seg selv. Ifølge Gun Violence Archive er det imidlertid kun registrert 898 våpenepisoder i 2019 der våpen har blitt brukt for beskyttelse.

Totalt har det blitt registrert 33.517 våpenepisoder hittil i 2019. Dermed er det kun 2,7 prosent av våpenepisodene i 2019 der bruken av våpen har beskyttelse som årsak.