– Kjell Arne var den siste virkelige hoffreporteren

TRIST: Carl Erik Grimstad kommer til å minnes Kjell Arne Totland som en drivende dyktig journalist, en ener i sin klasse.
TRIST: Carl Erik Grimstad kommer til å minnes Kjell Arne Totland som en drivende dyktig journalist, en ener i sin klasse. Foto: NTB Scanpix
– Det er trist og uventet at Kjell Arne er død. Han var den siste virkelige hoff-reporteren og vil bli savnet av mange, sier tidligere soussjef ved slottet, Carl Erik Grimstad.

Onsdag ble det kjent at TV 2s kongehusekspert, Kjell Arne Totland (74), har sovnet stille inn etter en tids sykeleie.

Mange sørger over tapet av den folkekjære reporteren, og en av dem er journalist og politiker Carl Erik Grimstad, som også er tidligere soussjef ved Slottet.

– En ener

Grimstad har hatt mye med Kjell Arne Totland å gjøre på flere områder.

På begynnelsen av 90-tallet hadde Grimstad Slottet som sin daglige arbeidsplass, da han begynte som sekretær for den gang kronprinsesse Sonja før han senere ble soussjef for Slottet.

Både i den perioden, men også etter at Grimstad sluttet i jobben som soussjef, hadde han tett kontakt med Totland.

– Kjell Arne var en drivende dyktig journalist på sitt område. Han var en ener og en person som svært mange hadde respekt for. Han var kjent som en mann som hadde svært mye kunnskap om et stoffområde som har vært veldig etterspurt, sier Grimstad.

– Siste virkelige hoffreporteren

Grimstad sier at han og Totland har hatt ulike synspunkt på mye, blant annet utviklingen av det norske kongehuset.

– Selv om vi var uenige, viste han alltid stor respekt for andres synspunkt. Han var åpen og reflektert, men samtidig bestemt og veldig modig da han turte å ta upopulære standspunkt, sier Grimstad.

Grimstad forteller at han også jobbet sammen med Totland på en del begivenheter etter at han sluttet på slottet.

TV 2s konghusekspert Kjell Arne Totland sovnet stille inn natt til onsdag. Foto: Krister Sørbø
TV 2s konghusekspert Kjell Arne Totland sovnet stille inn natt til onsdag. Her er han foran kongetribunen under RAW air hopp i Holmenkollen i 2018. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Berit Roald
TV 2s konghusekspert Kjell Arne Totland sovnet stille inn natt til onsdag. Her er han foran Slottsbalkongen i Oslo 17. mai 2009. Foto: Knut Falch / SCANPIX Foto: Knut Falch
TV 2s konghusekspert Kjell Arne Totland sovnet stille inn natt til onsdag. Her hilser han på dronning Sofia før det spanske kongeparets middag på Grand Hotel i 2008. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Foto: Lise Åserud
TV 2s konghusekspert Kjell Arne Totland sovnet stille inn natt til onsdag. Her er han på slottet i slutten av april 2003. Foto: Jon Eeg / SCANPIX Foto: Jon Eeg
TV 2s konghusekspert Kjell Arne Totland sovnet stille inn natt til onsdag. Her hilser Totland på dronning Sonja på slottet i 1993. Foto: Rune Petter Ness, SCANPIX Foto: Scanpix
^

– Kjell Arne hadde alltid kunnskap på et nivå som få kommer i nærheten av. Han var den siste virkelige hoffjournalisten i Norge. Med han, så dør denne typen hoffreporter her til lands ut, sier Grimstad.

Dyrket sin egen stil

Den tidligere soussjefen sier at mange trodde Totland kunne være pompøs og at han ble preget av institusjonen han dekket.

– Men Kjell Arne var langt fra pompøs. Han hadde stor respekt for alle han snakket med, uansett hvilken tittel de hadde.

Men Grimstad vil også minnes Totland som en særing – i positiv forstand.

– Han var ikke redd for å dyrke sin egen stil. Vi har dessverre alt for få som Totland, som tør å stå helt og fullt for den de er, sier Grimstad.

Kondolanse fra Slottet

Assisterende kommunikasjonssjef, Sven Gj. Gjeruldsen, ved Slottet opplyser til TV 2 at de har mottatt budskapet om Kjell Arne Totlands bortgang.

– Våre kondolanser går til hans nærmeste familie, skriver Gjeruldsen i en SMS.

– Han satte en ny standard

Odd Johan Nelvik var sjefredaktør i Se og Hør da Totland begynte der som hoffreporter i 1991, og jobbet med han fram til 2008. Han mener Totland gjorde at Se og Hør skilte seg ut i presse-Norge.

– Han hadde en enorm kunnskap og satte en ny standard for kongedekning. Han gjorde at Se og Hør var best på det i mange, mange år. Han sørget for at konkurrentene måtte skjerpe seg, fordi de så at det gikk an å lage godt kongestoff, sier Nelvik til TV 2.

Totland jobbet som lektor ved universitet i Bergen før han kom til Se og Hør. Interessen for det kongelige ble vekket da han leste kongeligebiografier for sin syke mor, forteller Nelvik.

– Grunnen til at han kom til oss er en litt artig historie. Han så nemlig at det vi gjorde på begynnelsen av 90-tallet var for dårlig og at det var mye slurv, så vi begynte å få brev fra Bergen med rettelser og forslag til nye vrier, forteller Nelvik.

– En eksepsjonell, sjelden mann

Som en takk for Totlands mange bidrag, inviterte Nelvik ham med på tur da kongeparet skulle på signingsferd.

– Da vi kom tilbake til Oslo satt vi på kontoret og pratet, og jeg skjønte at dette var en eksepsjonell, sjelden mann. Så vi spurte om han ville avslutte i Bergen og komme til Oslo, og det takket han ja til, minnes Nelvik.

Nelvik trekker flere ganger fram den enorme kunnskapen til Totland. Ikke bare kunne han titler og navn på alle, han kunne også tolke smykkene de hadde på seg og si hvorfor de bar dem.

– Han kunne tolke slikt på en måte som ingen annen journalist kunne. Han hadde klisterhjerne. Kom dronning Sonja i en kjole, kunne han plutselig si «Ah! Den kjolen hadde hun på seg i det bryllupet for to år siden!», og så kunne han lage et oppslag på kongelig gjenbruk, sier Nelvik.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook