Serieskaperne tar et oppgjør: – Gutter blir offer for eget press

Overgangen fra ungdomslivet til voksenlivet kan by på utfordringer for de fleste. Guttene bak TV-serien «Hvite gutter» tror mange unge kjenner seg igjen i et press om at man må ut og vinne verden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De avsluttet nettopp studiene på Westerdals og står allerede bak en av landets mest populære humorserier.

Eirik Hvattum (32), Torjus Tveiten (27), Johannes Fürst (26) og Jørgen Evensen (28) er hjernene bak TV-serien Hvite gutter. En serie der de skildrer livet til fire kompiser i et kollektiv på Oslos beste vestkant og overgangen til voksenlivet.

Og utfordringene voksenlivet byr på, det kan de alle kjenne seg igjen i.

Holder ikke med bachelor

Guttene tror mange unge streber etter å bli noe stort, eller føler på et press om at man etter videregående må ut og vinne verden.

– Jeg og Johannes kommer fra Oslo vest, og det er veldig få der som ikke tar høyere utdanning. Det holder ikke med en bachelor, man må ha master, sier Tveiten til God sommer Norge.

– Det blir nesten litt kleint å ikke være advokat eller lege, legger Fürst til.

Selv om guttene i serien har valgt å portrettere en kultur fra et relativt lite geografisk område, tror de mange kjenner seg igjen i det samme over hele landet.

– Det finnes jo guttegjenger i hele landet. Vi har bare tatt utgangspunkt i et miljø vi kjente til, men jeg tror følelsene som disse gutta sliter med er noe mange kjenner seg igjen i, forteller Johannes.

Vanskelig guttastemning

Kulturen de portretterer kan kanskje kan ha godt av å hugges litt på. Men det er ikke bare forventninger om yrkesvalg som tynger unge gutter i dag.

Johannes mener den sosiale forventningen, særlig fra guttegjengen, om at man skal være veldig tøff og matcho, og ikke vise følelser, fortsatt ligger veldig i samfunnet.

SESONG TRE: Mer vestkantliv, fest og guttastemning blir det mulig å se når Hvite Gutter kommer med sin tredje sesong av serien i november. Foto: Monday Production
SESONG TRE: Mer vestkantliv, fest og guttastemning blir det mulig å se når Hvite Gutter kommer med sin tredje sesong av serien i november. Foto: Monday Production

– Vi lider nok litt av noen regler som har blitt satt av andre menn før oss. Gutter blir på en måte offer for sitt eget press. Jeg tror kanskje dette er noe av det vanskeligste for menn i dag, mener Fürst.

– I tillegg til hårtap, spøker Eirik og Torjus.

Tidlig leilighetskjøp

I Norge er det ikke uvanlig å ha kjøpt sin første leilighet tidlig i 20-årene. Johannes tror mange unge legger et press på seg selv om at man må oppnå blant annet leilighetskjøp tidlig og bli voksen fort.

Men kanskje er dette også mer et vestkant-fenomen?

– Det er deilig å være fra Sarpsborg, der er liksom alt lov, ler Eirik.

– Det er jo slik det burde være, legger Johannes til.

God sommer Norge ser du mandag, tirsdag, onsdag og fredag på TV 2, og når du vil på TV 2 Sumo.