Komikeren gikk ned i vekt – da reagerte følgerne

GOD SOMMER NORGE (TV 2): Med over 300.000 følgere i sosiale medier sitter komikeren på en makt hun ikke alltid vil ha.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Komikerne Sigrid Bonde Tusvik (39) og Maria Stavang (24) har til sammen flere hundre tusen følgere i sosiale medier, og betraktes som viktige rollemodeller og samfunnsdebattanter.

Da Bonde Tusvik tidligere i år ga ut den første utgaven av det feministiske magasinet Altså, valgte hun å ha Stavang på coveret.

– Vi valgte å ha Maria på det aller første coveret fordi hun tør å være «stygg». Hun er ikke noe prippen på at hun må retusjeres, sier Sigrid til «God sommer Norge».

Stavang, også kjent som «Piateed», er nemlig kjent for å legge ut lite selvhøytidelige og mindre flatterende bilder på Instagram for sine 300.000 følgere.

EKTE: En uretusjert Maria Stavang på coveret av Sigrid Bonde Tusviks magasin. Faksimile: ALTSÅ.
EKTE: En uretusjert Maria Stavang på coveret av Sigrid Bonde Tusviks magasin. Faksimile: ALTSÅ.

Følgerne reagerte

– Hvis du går inn på min Instragram så er det jo det som treffer deg. Hvis du hele tiden skal si sånn «du er perfekt som du er» under alle bildene når du er «stygg», så mister det litt av poenget med å normalisere det, sier 24-åringen.

Det siste året har Stavang gjennomgått en livstilsendring, og har gått ned flere kilo. Det fikk flere av følgerne hennes til å reagere.

– Det er kanskje fordi jeg har gått så hardt ut om kropp før, og så når jeg så sier «nei, nå har jeg slanket meg og nå går det fint med meg», så ser folk på det som et problem.

– Jeg fikk mye i innboksen som var sånn «går du på lavkarbo nå?» eller «hva er det du har gjort for å gå ned i vekt?». Jeg er ikke en person som skal si til folk hva de skal gjøre for å gå ned i vekt, så det var bare å stoppe det toget, forteller hun.

Skummel makt

– Jeg synes det var skummelt å sitte på den makten. Der har jeg ikke lyst til å presse noen til å gjøre endringer med kroppen sin. Det skal være en helt annen motivasjon enn at jeg som influenser har kommet med «slanketips», sier Maria.

Den unge komikeren understreker at hun noen ganger har behov for å legge ut bilder av egen kropp kun fordi det er morsomt.

LITE SELVHØYTIDELIG: Maria Stavang tør å være
LITE SELVHØYTIDELIG: Maria Stavang tør å være "stygg" på Instragram. Foto: Instagra, @piateed.

– Når jeg legger ut et bilde av kropp uten å være selvhøytidelig så får jeg ofte høre «du er så modig». Da svarer jeg «se bort fra det. Jeg skulle bare være morsom». Jeg har vært veldig påpasselig med å ikke nevne kropp og «du er bra nok som du er», men bare å vise det, sier hun til «God sommer Norge».

Retusjering er på vei ut

Stavang og Bonde Tusvik er begge forkjempere for å vise kvinner som de virkelig er, og begge tar sterk avstand fra retusjering av bilder.

– Det er noe med å lære folk at det naturlige er innafor. Vi retusjerer ikke i magasinet ALTSÅ, og Maria er ikke retusjert i bladet på grunn av det. Man trenger ikke retusjering. Retusjering er på vei ut, sier Sigrid.

– Jeg synes det er veldig trist at man føler at man må retusjere bilder. Det er viktig å forstå hvorfor folk gjør det og hva som er meningen med det. Innen media og reklame er det bedre å si «vi vil selge ting, og vi selger ikke hvis vi putter på støgge folk», legger Maria til.

KOKTE I INNBOKSEN: Maria Stavang gikk ned i vekt. Foto: Privat og TV 2
KOKTE I INNBOKSEN: Maria Stavang gikk ned i vekt. Foto: Privat og TV 2

Fikk pæresjokk

Selv fikk 24-åringen en «aha-opplevelse» over hvordan virkelige kvinnekropper ser ut første gang hun besøkte et treningsstudio.

– I garderoben der fikk jeg helt pæresjokk. Det var så mange forskjellige kropper og kroppsdeler og hår på steder du ikke trodde det gikk an å ha hår. Det var noe veldig fint med det å se masse kropper som ikke var sånn som på et magasincover, sier hun til «God sommer Norge».