SJAMANSTORM: Det stormet rundt prinsessen i mai da forholdet hennes til sjamanen Durek Verrett ble kjent.
SJAMANSTORM: Det stormet rundt prinsessen i mai da forholdet hennes til sjamanen Durek Verrett ble kjent. Foto: Ruud, Vidar

Vil ikke bruke tittelen kommersielt: – Det eneste fornuftige

Prinsesse Märtha Louise kunngjør at hun vil slutte å bruke prinsessetittelen i kommersielle sammenhenger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det opplyser hun om på Instagram onsdag ettermiddag.

– Det har vært mange diskusjoner om min bruk av tittel i kommersiell sammenheng i det siste. Det at jeg brukte Prinsesse i tittelen på min turné, har jeg sagt tidligere at jeg er veldig lei meg for, og det står jeg fortsatt ved. Det var et feiltrinn og jeg skjønner at det provoserer når prinsessetittelen blir brukt på denne måten, skriver hun i innlegget.

Videre forteller prinsessen at hun har tatt avgjørelsen i samarbeid med sin familie. Hun vil fra nå kun bruke tittelen når hun representerer kongehuset, gjør offisielle oppdrag i inn- og utland, og i private sammenhenger.

Det betyr at hun fra nå av ikke kommer til å bruke prinsessetittelen i kommersiell sammenheng. Det vil si at hun i alle kommersielle sammenhenger kun vil bruke Märtha Louise.

– Dette opplever jeg som en god løsning der det blir et tydelig skille mellom min næringsvirksomhet og min rolle som representant for Kongehuset og at jeg dermed har skapt rom for større frihet i min næringsvirksomhet, sier hun.

Også kongehuset bekrefter endringen i bruk av tittel på sine nettsider.

– Prinsesse Märtha Louise har i samråd med sin familie besluttet at hun fra nå ikke vil bruke prinsessetittelen i sin næringsvirksomhet. Prinsessen vil fortsatt bruke sin tittel når hun representerer Kongehuset og i privat sammenheng, men vil bruke sitt navn (Märtha Louise) når hun driver inntektsbringende virksomhet, skriver de.

Mye kritikk

Durek Verrett selv har kommentert innlegget til prinsessen.

– Jeg er så stolt av deg, baby. Du er en så sterk kvinne, skriver han.

Prinsesse Märtha Louise har fått mye kritikk for at hun bruker prinsesse-tittelen i kommersielle sammenhenger. Blant annet oppfordret Fædrelandsvennen henne på lederplass om å gi fra seg prinsessetittelen i mai.

Det er spesielt i kjølvannet av forholdet mellom prinsessen og sjaman Durek at debatten rundt hennes tittel har blusset opp igjen, og det at de hadde et samarbeid om en foredragsturné kalt «The Princess and the Shaman».

Flere stortingspolitikere mente i mai at hennes livsførsel etter hvert kunne tvinge fram en seriøs debatt rundt monarkiet, og kongehuset sa at de ville snakke med prinsessen om hennes bruk av tittelen i kommersiell sammenheng.

– Vi følger med på debatten og det som blir sagt, og kommer til å være i dialog med prinsessen knyttet til markedsføringen av næringsvirksomheten hennes, skrev kommunikasjonssjef Guri Varpe i en epost til NRK.

I 2002 ble det klart at Märtha Louise ikke lenger kunne tituleres som Hennes Kongelige Høyhet, nettopp fordi kongehuset ønsket å skape avstand mellom hennes virksomhet og kongehuset virksomhet.

GIR IKKE FRA SEG TITTELEN: Prinsesse Märtha Louise og sjamanen Durek Verrett var gjester i God Morgen Norge i mai. Der gjorde hun det klart at det ikke er aktuelt å gi fra seg tittelen som prinsesse.
GIR IKKE FRA SEG TITTELEN: Prinsesse Märtha Louise og sjamanen Durek Verrett var gjester i God Morgen Norge i mai. Der gjorde hun det klart at det ikke er aktuelt å gi fra seg tittelen som prinsesse. Foto: Jan-Petter Dahl / TV 2

Da prinsessen og Durek Verrett besøkte God Morgen Norge i mai, gjorde hun det klart at det ikke var aktuelt å gi fra seg tittelen.

– Jeg er en prinsesse, og jeg er født inn i denne familien. Jeg har valgt denne livsstilen, og det er min måte å tjene penger på. Andre som gjør lignende ting får penger for det, og det gjør jeg også, sa hun.

Ett av grepene prinsessen tar for å sørge for å skille mellom hennes kommersielle virksomhet og tittelen hennes, er en ny konto på Instagram, kalt @martha.louise.intuitive.

– Dette er min nye side for mine jobbrelaterte prosjekter, der jeg bruker navnet mitt uten tittelen. Her er jeg kun Märtha Louise. La oss utforske livet og gå på eventyr sammen, skriver hun i sitt første innlegg.

– En klok vurdering

Til TV 2 sier statsminister Erna Solberg at hun støtter avgjørelsen.

– Det synes jeg er en klok vurdering av henne, og jeg tror det er i tråd med det de fleste nordmenn føler er riktig. Prinsessen er en del av kongefamilien, men at hun velger å bruke den tittelen kun på oppdrag for kongefamilien og nasjonen Norge, det er en fin løsning, sier statsministeren.

Stortingsrepresentant for Venstre, Carl Erik Grimstad, har skrevet flere bøker om kongefamilien. Han mener løsningen prinsessen har kommet fram til er god.

POSITIV: Venstres Carl Erik Grimstad berømmer prinsessen for valget.
POSITIV: Venstres Carl Erik Grimstad berømmer prinsessen for valget. Foto: Vidar Ruud

– Det er det eneste fornuftige. Jeg har sagt gjentatte ganger at hun må slutte å bruke den i kommersielle sammenhenger. Det blander sammen verdigheten hun har fra en arvelig posisjon til den hun får fra en kommersiell virksomhet, som på ingen måte er arvelig, sier Grimstad.

Grimstad berømmer prinsesse Märtha Louise for valget hun har tatt, og mener det er et bedre alternativ enn å gi fra seg tittelen helt.

– Hun er uansett en kongedatter, og det kan ingen ta fra henne. Det ville vært en belastning både for henne og kongefamilien. Det opinionen har vært opptatt av er at dette ikke skal blandes, sier stortingsrepresentanten.

– Ren logikk

– Jeg synes det er veldig gledelig, og det eneste rette. Samtidig synes jeg det har tatt vel lang tid, men det at hun nå har bestemt seg for dette synes jeg er helt riktig, sier Vidar Udjus, politisk redaktør i sørlandets største avis, Fædrelandsvennen.

I Instagram-posten som Märtha Louise la ut onsdag, skriver hun blant annet at hun fremover skal bruke tittelen prinsesse når hun representerer Kongehuset, og ikke lenger gjøre det i kommersiell sammenheng.

– Da jeg leste innlegget hennes synes jeg at dette fremstår som ren logikk, for å være ærlig. Dette er rett og slett den eneste logiske, fornuftige konklusjonen i denne saken, mener Udjus.

Aviskommentatoren sier han tror denne saken har bidratt til å svekke tilliten til kongehuset i det norske folk.

– Kongehuset lever av tillit, og jeg synes særlig Kongen over tid har vist en imponerende evne til å forvalte denne tilliten på en god måte. Saker som denne tror jeg dessverre bidrar til å svekke tilliten som folk har til kongehuset.

– Hvorfor det?

– Fordi jeg tror at de fleste har en oppfatning av at en prinsessetittel ikke er noe som man skal kunne bruke i kommersiell sammenheng. At det har tatt så lang tid for kongehuset å finne ut av dette, tror jeg kan være negativt, sier han.

Fornøyd med beslutningen

Carina Scheele, prinsessens manager, sier til TV 2 at det foreløpig er litt uklart nøyaktig hvordan dette vil påvirke hennes fremtidige prosjekter.

– Vi regner med at dette kommer til å gå fint. Det som vil bli annerledes er kun at hun ikke bruker prinsessetittel i sin markedsføring, sier hun.

– Er denne endringen noe prinsessen har ønsket selv?

– Som hun selv skriver er dette noe de har kommet frem til i fellesskap og noe vi er fornøyd med, svarer Scheele.

– Opplever hun at denne beslutningen har blitt presset frem?

– Det har jeg ingen kommentar til. Hun er fornøyd med beslutningen.

– Hvordan har hun selv opplevd denne prosessen?

– Det har vært en prosess, men det er noe man har kommet frem til i fellesskap.

– I Sverige så bruker heller ikke Prins Carl Phillip sin tittel når han jobber med design. Har Märtha Louise latt seg inspirere av «den svenske modellen»?

– Det vet jeg ikke. Vi har kommet frem til en måte å gjøre det på som alle parter er fornøyd med, svarer hun.