SEIER KAN BETY MILLIONER: Hvordan det går i kampene i Champions League-kvalifiseringen kan være med på å definere RBKs sesong, mener Jesper Mathisen.
SEIER KAN BETY MILLIONER: Hvordan det går i kampene i Champions League-kvalifiseringen kan være med på å definere RBKs sesong, mener Jesper Mathisen. Foto: Sergei Grits

– Årets viktigste kamper for RBK

Rosenborg er på offensiven før de ekstremt viktige kampene mot Maribor.

Se Maribor - Rosenborg på TV 2 Sport 1 og Sumo kl. 20.15 (sending fra kl. 20.00)

– Kampene mot Maribor er årets to viktigste for Rosenborg, for det vil bety enormt både sportslig og økonomisk om de kvalifiserer seg for et gruppespill, sier TV 2s fotballekspert, Jesper Mathisen.

Mener RBK er favoritter

Onsdag kveld skal Rosenborg til pers mot Maribor. Slår de slovenerne over to kamper, er de bare en playoff unna gruppespillet i Champions league for første gang siden sesongen 2007/08. Blir det tap i playoff, vil RBK uansett være klare for gruppespillet i Europaligaen.

– De er favoritter i møtene med Maribor, så venter ungarsk eller kroatisk motstand i Ferencvàros eller Dinamo Zagreb i en eventuell playoff. Der er Rosenborg underdogs, men de kunne møtt langt verre motstand.

Maribor kom seg til mesterligaens gruppespill sist i 2017/18-sesongen og kapret tre poeng på seks kamper. 1-1 mot Sevilla hjemme og uavgjort borte og hjemme mot Spartak Moskva. I den hjemlige ligaen har de vunnet tre sesonger på rad, men denne sesongen har startet trått. Tre poeng på fire kamper er et stykke unna nivået slovenerne selv forventer.

– Maribor har vært svake i hjemlig liga denne sesongen, men det henger sammen med at de har spart flere av sine viktigste spillere i de kampene for å være best mulig forberedt til kampene i Europa. Horneland stilte med tilnærmet likt lag mot Sarpsborg på lørdag som det han gjorde mot BATE i midtuka. Det kan jo ha noe å si i kveld.

Spillerne er selv optimister etter en meget tung vår.

– Muligheten er til stede, absolutt. Kommer vi opp nå det nivået vi presterte mot BATE, har vi en fair sjanse til å komme oss videre, sier Pål André Helland.

Livet smiler

Etter den tunge starten på sesongen vil et avansement bety mye for spillerne, fansen og for byen.

– Det betyr utrolig mye. Det betyr at vi har gjort noe riktig. Vi har stått i det og vært tro mot planen. Samtlige begynner å føle seg i en bra forfatning også så da lover det bra.

– Nå er det er kjekkere å være trener, spiller og supporter, tenker jeg, smiler Rosenborg-trener, Eirik Horneland.

– Hvordan har dere kommet dere ut av den vanskelige situasjonen dere var i?

– Jeg mener det går på at man har samles om et produkt og hva vi skal være. Vi har spillere som brenner for produktet og en gjeng i støtteapparatet som prøver å lede rett vei. Så blir det bedre for hver dag som går.

– Kjenner du at du er letta over utviklingen eller har du hatt klokkertro hele veien?

– Man er glad når prosessen fungerer, man må jo si det. Jeg hadde håpet det skulle skje fra første dag, men vi har vært gjennom en del feilskjær og bommet en del. Det har tatt tid å få ting på plass og fått fart på skuddene, men nå håper jeg å kunne utvikle det videre.

Jesper Mathisen mener Rosenborg har «tidenes mulighet» til å kvalifisere seg.

– Det har blitt vanskeligere og vanskeligere for norske klubber å kvalifisere seg til Champions League, men nå som Rosenborg har funnet formen og de har vært heldige med trekningen har de faktisk en fin mulighet. Dette er sannsynligvis den beste muligheten de får på veldig mange år.

Avansement kan bety handling

Rosenborg har sittet meget stille i båten dette overgangsvinduet. Mathisen er spent på hva et avansement vil gjøre med klubben.

Et avansement til gruppespillet i Champions League kan potensielt gi nærmere 200 millioner kroner i klubbkassa.

I gruppespillet får klubbene 14,5 millioner Euro (142 millioner kroner) i startbonus. Så kommer det TV-inntekter, som vil variere samt bonuser for poeng.

I Champions League får de 26,4 millioner kroner for seier og 8 millioner kroner for uavgjort.

– Jeg er spent på hva de gjør om de slår ut Maribor, for da har de fått penger de kan handle for, og det bør de gjøre om de skal inn i et gruppespill, enten EL eller CL.

Alexander Søderlund tvilte på egne evner da ting så mørkest ut denne sesongen. Nå er selvtilliten og troen tilbake.

– Hvilket resultat vil dere være fornøyd med her nede?

– Får vi et mål og ikke slipper inn, skal man være fornøyd. 1-0 da, sier Søderlund.

– Får RBK med seg uavgjort eller seier fra Slovenia er det naturligvis fantastisk, men også et knepent tap kan være godkjent så lenge RBK har med seg bortemål. Senest mot BATE var det bortemålet som ble avgjørende. Kampene RBK leverte i Hviterussland var til tider meget imponerende. Der hadde de uflaks som tapte. Er de på det samme nivået i kveld, tror jeg RBK får med seg et meget fint resultat.