MORSMHETER: Utsagnet om at fjerning av parkeringsplasser gjorde det vanskelig å få fraktet store vaser hjem har gått viralt.
MORSMHETER: Utsagnet om at fjerning av parkeringsplasser gjorde det vanskelig å få fraktet store vaser hjem har gått viralt. Foto: Foodora / skjermdump.

Tybring-Gjedde om vase-humoren: – Jeg trenger flere vaser, jeg

Utsagnet til Christian Tybring-Gjedde (Frp) om vanskelighetene rundt å frakte «svær vase» har gått viralt: – Det ble sagt med et glimt i øyet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag gikk profilert og mangeårig stortingspolitiker, Christian Tybring-Gjedde (Frp), hardt ut mot sykkelsatsningen i Oslo.

Han mener det kun er eliten som kan sykle til jobb, og brukte et eksempel hvor man skal ta med «svær vase» hjem.

– Vi vil ikke ha det sånn, vi vil ha parkeringsplassene våre. Vi trenger bilen for å komme til jobb, og for å handle. Ærlig talt, du går ned på Glasmagasinet for å kjøpe med deg en svær vase. Skal du ha den i ryggsekken og sykle hjem med den? Det er ikke sånn verden er. La oss ha en politikk i henhold til hvordan verden er, og ikke skape en verden som ikke finnes, sa han i et intervju med TV 2.

Nå går utsagnet til Tybring-Gjedde sin seiersgang rundt i Oslo og på nett. Blant annet har det blitt opprettet en folkeaksjon for å få fraktet vaser hjem til Tybring-Gjedde, og Foodora sier de vil frakte svære vaser. Hashtaggen vasegate er også hyppig brukt på Twitter.

HJELP TIL VASELEVERING: Foodora er tilgjengelig med levering av vaser, om Tybring-Gjedde vil ha det. Foto: skjermpump
HJELP TIL VASELEVERING: Foodora er tilgjengelig med levering av vaser, om Tybring-Gjedde vil ha det. Foto: skjermpump

Foodora: Vi vil levere svære vaser

Selskapet Foodora, som bruker sykkel til å levere mat til folk, så sin mulighet til å gjøre en reklame ut av det hele.

– I Oslo har vi nå 350 ansatte syklister som hver eneste dag leverer restaurantmat på døren med sykkel som fremkomstmiddel. Derfor ville vi slå et slag for alle byens syklister, selv om vi foreløpig ikke leverer annet enn mat, sier Lise Aarstrand, markedssjef i Foodora Norge, om reklamen.

Det var ikke bare Foodora som la merke til Tybring-Gjeddes utspill. Kort tid etter utsagnet ble det opprettet en Facebook-gruppe for å få vaser hjem til Tybring-Gjedde.

I detaljene står det at det er folkeaksjonen «Ja til frakt av vaser fra Glasmagasinet hjem til Tybring-Gjedde». Onsdag morgen har over 2100 trykket interessert i arrangementet, som tydeligvis skal finne sted samme dag som valgdagen.

Tybring-Gjedde: – Jeg trenger vaser, jeg

Hovedpersonen selv ser ut til å ta morsomhetene rundt eksempelet hans med et smil.

– Jeg syntes folk burde være så rimelig, og ikke minst journalister, burde være så redelig, at de forstår hva jeg sa i den kommentaren. Så lager man mye morsomt rundt dette, og det er noe de for så vidt kan gjøre, sier Tybring-Gjedde.

– Hva syntes du om at folk vil levere vaser hjem til deg?

– Nei, men det er jo hyggelig, det. Jeg trenger mange vaser, jeg, så det er bare bra, svarer Tybring-Gjedde med et glimt i øyet.

– Tror du det er mange som kjøper vaser på Glasmagasinet?

– Bortsett fra at det heter Glasmagasinet, så antar jeg at de har en del glass der. Og tenkte det var helt naturlig. Jeg har ikke sjekket i det siste, men regner med at de selger vaser der, svarer Tybring-Gjedde.

Sagt med et glimt i øyet

Selv om kommentaren ble sagt med et glimt i øyet, var det et alvor i utsagnet.

– Det ble sagt med et glimt i øyet. Mitt poeng er at butikkdøden i Oslo er stor på grunn av enveiskjøringer, kuverter og fjerning av parkeringsplasser. Det er et næringsliv som sliter. Mitt eksempel var å ta en relativt stor gjenstand på sykkel, og det kan være vanskelig for folk, forteller Tybring-Gjedde.

– Har du kjøpt vase den siste tiden?

– Nei, jeg har ikke det. Og kjøper jeg en vase så kommer jeg meg jo ikke til Glasmagasinet. Da må jeg vel på IKEA, svarer Tybring-Gjedde.