KJØPEFEST: Dean Smith har hatt en travel sommer som Aston Villa-manager.
KJØPEFEST: Dean Smith har hatt en travel sommer som Aston Villa-manager. Foto: Montasje. Aston Villa/Scanpix.

Aston Villa har hentet tolv spillere i sommer: – Det er utvilsomt gambling

Aston Villa har løpt løpsk på overgangsmarkedet denne sommeren og brukt halvannen milliard kroner. Opprykkskollega Norwich har valgt en helt annen tilnærming.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Følg Deadline Day på tv2.no og TV 2 Sumo torsdag fra klokken 14.00.

Nyopprykkede Aston Villa er den Premier League-klubben som har vært mest aktiv på overgangsmarkedet denne sommeren.

Dobbeltsigneringen av Tom Heaton og Marvelous Nakamba 1. august var klubbens sommerkjøp nummer elleve og tolv.

Og til tross for at Deadline Day – og sesongstarten – nærmer seg med stormskritt åpner manager Dean Smith for at det kan komme inn flere signeringer på tampen.

Men det koster. Ifølge Transfermarkt har Villas kjøpefest totalt kostet om lag 1,5 milliarder kroner.

Kun Ole Gunnar Solskjærs Manchester United har brukt mer penger – de har imidlertid kun hentet tre spillere, og det er de rådyre overgangene til forsvarerne Harry Maguire og Aaron Wan-Bissaka som sender pengebruken til himmels.

Få med deg alle overganger i vårt livesenter!

Skrekkeksempelet Fulham

Optimismen er av den grunn stor blant Birmingham-klubbens tilhengere, men flere vil også ha forrige sesongs nykommer Fulhams skjebne friskt i minne. Den tjener nemlig til skrekk og advarsel for dem som skulle tro at mange og dyre overganger er svaret på alle problemer. London-klubben brukte godt over én milliard på spillerkjøp på sommeren, og hentet fire spillere bare på Deadline Day. Ingen av dem kan sies å ha slått til. Sesongen endte i nedrykk og de to dyreste kjøpene, Jean Michaël Seri og André Zambo Anguissa, har i sommer begge forlatt klubben på utlån.

Wesley - Club Brugge (25 mill.)*
Tyrone Mings - B.mouth (22,3 mill.)
Douglas Luiz - Man City (16,8 mill.)
Matt Targett - Soton (15,5 mill.)
Ezri Konsa - Brentford (13,3 mill.)
Marvelous Nkamba - Club Brugge (12 mill.)
Trezeguet - Kasimpasa (10 mill.)
Anwar El Ghazi (9 mill.)
Tom Heaton - Burnley (8,8 mill.)
Björn Engels - Reims (8 mill.)
Jota - Birmingham (4,5 mill.)
Kortney Hause - Wolves (3,4 mill.)
* Alle summene står i euro og er hentet fra transfermarkt.com

– Det er voldsomme summer og det er ingen garanti for at det vil lykkes, sier TV 2s Premier League-ekspert Petter Myhre.

Han forstår at man trekker paralleller mellom de to klubbene, men mener Aston Villa virker å ha mer plan bak det de gjør, enn det Fulham hadde.

– De har handlet tidlig, og flere av overgangene involverer jo spillere som gjorde det godt på lån i klubben forrige sesong. Men det er utvilsomt en form for gambling. Dean Smith har en ekstrem utfordring og dårlig tid til å få denne gjengen samspilt. Det er ingen garanti for at alt bare detter på plass, selv om det er snakk om gode spillere.

Nettopp derfor mener Myhre at det nærmest er umulig å kåre overgangsvinnere – og tapere – før sesongen er godt i gang. Han peker på det faktum at flere hyllet nettopp Fulham etter deres rangel forrige sommer.

– Det blir litt fotballfantasi for min del. Man tror at det å hente flest mulig spillere for mest mulig penger, er et mål i seg selv, og at det nesten ubetinget gir suksess. Det er ikke sånn det funker i den reelle verden.

Norwich har knapt brukt penger

Aston Villas tilnærming er mer eller mindre diametralt forskjellig fra opprykkskollega Norwichs. De kanarigule vant Championship overlegent, men har ifølge Transfermarkt brukt under 40 millioner kroner på forsterkninger i sommer.

– De er opptatt av å bygge klubb og bruke midlene på treningsanlegg og sånne type ting. De har funnet sin plass i næringskjeden. Uansett om de hadde splashet en milliard kroner nå, så ville det uansett blitt en kamp for å overleve. Skulle de rykke ned etter en skikkelig kjøpefest, ville det fulgt klubben i mange sesonger. Derfor velger de ikke å gjøre det. Det har jeg full forståelse for, sier Myhre.

Det hører imidlertid med til historien at Norwich onsdag skaffet seg midtbanespilleren Ibrahim Amadou (26) på et sesonglangt lån fra Sevilla, angivelig i konkurranse med blant andre Aston Villa. Det skal også være en kjøpsklausul på om lag 100 millioner kroner med i pakken.

– Det er egentlig helt forkastelig

Denne uken ble Harry Maguire tidenes dyreste forsvarspiller da han ble kjøpt av Manchester United for 865 millioner kroner. Leicester skal ha sett for seg å erstatte midstopperen med Nathan Aké, men ifølge Sky Sports krever Bournemouth over 800 millioner kroner for nederlenderen.

Myhre har mildt sagt lite til overs for at det nå flyter over med penger i internasjonal fotball, og at summene begynner å bli mer og mer uvirkelige for hver uke som går.

– Det er galskap. Det er egentlig forkastelig og helt latterlig. Sånn sett har jeg veldig stor sans for de klubbene som ikke kaster seg på den karusellen og i stedet sier at nok er nok. Det er blitt monopolpenger. Det er naturlig at engelske spillere koster mer i England, likevel er det viktig at folk setter ned foten.

– Aston Villa har gjort det på sin måte, Norwich på en annen. Jeg tror det blir en kamp for å overleve for begge. Jeg har forståelse for noen av de overgangene Villa har gjort. Så får vi se om det lønner seg på sikt. Det som er klart er i hvert fall at man ikke kan holde på slik hver sesong, konkluderer Myhre.