STORE LOKALE FORSKJELLER: Kartet viser hvilke områder som får mest nedbør tirsdag ettermiddag. I nord kan man kan man nyte godt sommervær, mens enkelte steder i Sør- og Midt-Norge må forberede seg på svært store nedbørsmengder. Grafikk: StormGeo
STORE LOKALE FORSKJELLER: Kartet viser hvilke områder som får mest nedbør tirsdag ettermiddag. I nord kan man kan man nyte godt sommervær, mens enkelte steder i Sør- og Midt-Norge må forberede seg på svært store nedbørsmengder. Grafikk: StormGeo

Farevarsel: Frykter enorme nedbørsmengder og oversvømmelser

Det er sendt ut farevarsel på oransje nivå for tirsdag ettermiddag og kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ventet kraftig bygevær med stedvis torden i Sør-Norge og Trøndelag tirsdag.

Store lokale forskjeller

– Midt på dagen ligger fronten langs sørlandskysten og vestlandskysten og det kan bli store lokale nedbørsmengder her. Fronten beveger seg nordover og i løpet av ettermiddagen og kvelden vil fronten ligge over Midt-Norge, sier meteorolog og væranker i TV 2, Ina Ynnesdal.

Det kan bli spesielt store nedbørsmengder hvis fronten beveger seg sakte, og blir liggende over samme sted lenge.

– Det blir store lokale forskjeller, og det gjør det vanskelig å si nøyaktig hvor det blir verst, sier Ynnesdal.

Farevarsler

Metrologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for Oslo, Akershus, Buskerud, Telemark, Vestfold, og Sogn og Fjordane på gult nivå.

På Østlandet kan det komme mellom 20-30 mm nedbør. På Vestlandet kan det komme 25–40 millimeter nedbør på tre timer, ifølge meteorologene.

Farevarselet gjelder blant annet områdene rundt Førde og Jølster, hvor det i forrige uke gikk en rekke store ras.

Det er også sendt ut farevarsel på oransje nivå for Møre og Romsdal og sørlige deler av Trøndelag tirsdag ettermiddag og kveld. Det varsles farevarsel gult for de samme områdene onsdag ettermiddag og kveld.

Det kan lokalt komme 25-40 mm på tre timer, enkelte steder mer.

Det er svært tørt i Trøndelag, og tørr bakke gir større fare for oversvømmelser.

Hovedtyngden av nedbør vil komme i indre strøk og sør for Trondheimsfjorden, og faren er størst fra i ettermiddag og utover kvelden.

Fare for oversvømmelser

«Det er fare for overvann i tettbygde områder, lokale oversvømmelser, bekke- og elveløpsendringer, jord- og flomskred der regnbygene treffer. Fare for stengte veier og/eller overvann ved bekke- og elveløp» lyder varselet.

Det gule farevarselet gjelder fra klokka 14 tirsdag til klokka 2 natt til onsdag.

Det ventes lokalt vanskelige kjøreforhold grunnet overvann og fare for vannplaning.

Kraftig nedbør i Hordaland og Sogn førte til skred i Voss mandag, og det er bare en uke siden voldsomme nedbørsmasser utløste en rekke skred i Jølster. Oslo har også vært rammet av styrtregn og oversvømmelser i sommer.