– Spillere er mye mer nærtagende nå enn før

West Ham-legenden Mark Noble er klar for sin 16. seniorsesong for klubben og snakker åpent overfor TV 2.

Se West Ham-Manchester City lørdag fra 12.30 (kampstart 13.30) på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo!

– Jeg vokste opp rundt hjørnet for Upton Park, og hvis noen hadde fortalt meg da at jeg kunne fått spille én Premier League-kamp for West Ham, ville jeg kappet hånden av dem.

Ordene tilhører Hammers-kaptein Mark Noble, som nå gjør seg klar for sin 16. sesong på barndomsklubbens seniorlag, og som i samtale med TV 2s fotballekspert Trevor Morley letter på sløret angående sine meninger om den moderne fotballen.

– Spillere er mye mer nærtagende nå enn før. På den tiden da jeg slo gjennom var det slik at dersom jeg gjorde en feil, sørget de eldre spillerne for at man ble knust. Jeg har alltid tenkt at fotball bør være slik, men nå er det en annerledes form for tilnærming.

ENGASJERT: Mark Noble i diskusjon med dommer Graham Scott mot Man. Utd.i april.
ENGASJERT: Mark Noble i diskusjon med dommer Graham Scott mot Man. Utd.i april. Foto: Paul Ellis/AFP

– Det er flere utenlandske spillere i fotballen her nå, og fra forskjellige kulturer. Folk har fått ulik oppdragelse hos sine foreldre. Jeg dro hjem som 17-åring og fortalte min far at folk som Steve Lomas, Teddy Sheringham og Don Hutchison virkelig hadde latt meg få gjennomgå. Han sa bare «Kom deg videre. Hva er i veien med deg?». Nå har det endret seg litt, forteller Noble.

– Hvis de ikke gjør det de burde for å lønnen sin, så må de få beskjed om det

32-åringen har bokført 349 Premier League-kamper fordelt på 13 sesonger i toppdivisjonen for østlondonerne, og har totalt over 450 opptredener for klubben. De fire siste sesongene har han vært lagets soleklare kaptein, og forteller at han ser på det som sin jobb å gi lagkameratene beskjed dersom noen ikke gjør jobben sin.

– Jeg har aldri noensinne kommet inn i garderoben og båret nag til noen eller tenkt «hvorfor snakket du slik til meg?». Hvis jeg sier noe til en annen spiller, så føler jeg at de har fortjent det, fordi de ikke har gjort det de skal. Når alt kommer til alt, får spillere betalt mye penger, og hvis de ikke gjør det de burde gjøre for å få utbetalt den lønnen sin, så må de få beskjed om det, forteller mannen som pr. dags dato er den spilleren i Premier League som har vært lengst i en og samme klubb.

TV 2-ekspert Morley, som selv er regnet for en vaskeekte legende i klubben der han spilte seks sesonger og scoret 70 mål på drøyt 200 kamper, konfronterer en stolt Noble med en real tirade av skryt.

– Du er kaptein og du er oppvokst i klubben. I mine øyne har du rett til å fortelle disse spillerne hva det handler om. Det er en utdøende rase. Hvor mange ledere ser man nå til dags? Som en lokal fyr som har vært der i 15 sesonger, og kjenner sine supportere, kan du ikke erstattes, sier den tidligere storscoreren.

Har overlevd åtte forskjellige managere

Flere utenfor klubben har forsøkt å avskrive Noble opp gjennom årene, men både Alan Pardew, Alan Curbishley, Gianfranco Zola, Avram Grant, Sam Allardyce, Slaven Bilic, David Moyes og nå Manuel Pellegrini har i tur og orden satt sin lit til den hardtarbeidende midtbanespilleren. Derfor har han som 32-åring også tre år igjen av sin kontrakt med klubben han fulgte som barn.

– Mange tenker at jeg spiller fordi jeg er West Ham-supporter og fordi jeg har vært her så lenge. Det er vrøvl. Det er spillere fra egne rekker som selges over hele landet, mens jeg har startet nye Premier League-sesonger under en haug med forskjellige managere med fullstendig ulike måter å spille på. En av mine største prestasjoner har vært det at selv om vi har hatt forskjellige managere, trenere og spillestilfilosofier, så har jeg vært i stand til å tilpasse meg og jeg spiller fremdeles, sier hovedpersonen selv.

Møter City i premieren: – Det er alltid en sjanse

Til helgen skal han ut i Premier League-sesongen 2019/20s andre kamp, når regjerende mester Manchester City tar turen til London Stadium for den TV 2 Premium-sendte tidligkampen lørdag. Der erkjenner Noble at han og lagkameratene må finne seg i å slå nedenfra.

– De er et spesielt lag, men det er alltid en sjanse. Vi avsluttet fantastisk forrige sesong, og ville egentlig ikke at sesongen skulle ta slutt. Men det er Manchester City. Hvis jeg var eieren deres og hadde brukt de pengene de har og har den manageren de har, så ville jeg forventet at de skulle slå oss. Det er som når vi spiller mot et mindre lag. Man forventer å vinne. Slik vil de tenke, sier Noble.

Se West Ham-Manchester City lørdag fra 12.30 (kampstart 13.30) på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo!