FORNYET TILLIT: Jürgen Klopp og Liverpool har ikke handlet stort i sommer. Søndag ble det tap på straffer overfor Manchester City i Community Shield.
FORNYET TILLIT: Jürgen Klopp og Liverpool har ikke handlet stort i sommer. Søndag ble det tap på straffer overfor Manchester City i Community Shield. Foto: David Klein

Liverpool gjør det motsatte av konkurrentene: – Aldri har det vært større grunn til optimisme

Mens konkurrentene knuser overgangsrekorder, har det vært en rolig overgangssommer for Liverpool. Det mener TV 2s ekspert er helt naturlig.

Følg Deadline Day på tv2.no og TV 2 Sumo torsdag fra klokken 14.00.

Etter at Jürgen Klopp tok over roret i 2015 har ikke Liverpool vært redde for å bruke penger, og summene har vært så store at Virgil van Dijk og Alisson i sin tid ble henholdsvis verdens dyreste forsvarer og verdens dyreste målvakt da de ble hentet til klubben.

Forrige sommer ble det handlet for over halvannnen milliard kroner da Fabinho, Naby Keïta og Xherdan Shaqiri kom inn stadionportene, i tillegg til nevnte Alisson.

Og etter Champions League-triumfen i juni var det mange som trodde at de røde ville bruke sommeren på ytterligere å forsterke stallen og befeste sin posisjon i toppen.

Men denne sommeren har det vært stille – merkelig stille.

Til og med ryktene har uteblitt og etter hvert har også Klopp kategorisk avvist at de vil bruke store summer i dette overgangsvinduet. Med kun halvannen dag igjen før det lukker, ser det derfor ut til at Sepp van den Berg (17), Harvey Elliott (16) og keeperreserve Adrián (32) blir de eneste tilvekstene. Imens har konkurrenter som Manchester City, Manchester United, Arsenal og Tottenham i tur og orden knust sine overgangsrekorder.

Få med deg alle overgangene til og fra Premier League i vårt overgangssenter!

– For første gang siden jeg kan huske trenger de det ikke

TV 2s fotballekspert Simen Stamsø-Møller forstår at det kan få enkelte Liverpool-tilhengere til å skjelve litt. Men han mener at den manglende kjøpefesten har en veldig enkel forklaring.

– Jeg forstår hvorfor det blir et tema. Men det eneste spørsmålet jeg stiller meg er hvor de skal forsterke. Hvert eneste år som jeg kan huske har Liverpool alltid hatt behov for tre-fire spillere i nøkkelposisjoner, men det har de ikke nå. De har i tur og orden adressert problemene og funnet spillerne de trenger. De har på mange måter en komplett tropp.

Stamsø-Møller mener Klopp har et poeng når han melder at spillere som Alex Oxlade-Chamberlain, Adam Lallana, Rhian Brewster og Joe Gomez er som nye signeringer å regne. Alle gikk de glipp av hele eller deler av forrige sesong på grunn av skader.

– På sitt beste forrige sesong var Liverpool best i Europa, og det til og med uten at ganske mange spillere trengte å bidra. De spillerne som var skadet vil komme inn med entusiasme og bidra til å heve nivået, sier Stamsø-Møller.

Mener for mange kjøp kan ødelegge harmonien

Til tross for få tilvekster har noen spillere forsvunnet ut stadionportene. Av dem som var der forrige sesong er nok Alberto Moreno og Daniel Sturridge de mest profilerte, og dem som vil bli mest savnet. Men ingen av dem ble brukt i noen særlig grad av Klopp – selv ikke da spillere i deres posisjon var skadet.

– Jeg har tenkt tanken at de kanskje trengte en spiss etter salget av Sturridge, men både Mané, Salah, Firmino og Origi har jo spilt spiss. De har ikke behov for noe. Men når man gjør det veldig, veldig skarpt er det naturlig å tenke at man kanskje trenger noen inn for å opprettholde nivået og holde resten av stallen på tå hev. Men jeg tror ikke det behøves.

– Det er logisk at de ikke gjør så mye. Da risikerer du å ødelegge harmonien i gruppen. Jeg ser ikke hvem som skal inn. Skulle de hentet noen nå, så måtte de hentet noen som er mye bedre enn Shaqiri, Gomez eller Lallana. Det er ikke lett, og da begynner det å koste mye. Kanskje mer enn det smaker.

– Aldri har det vært større grunn til optimisme

TV 2s ekspert roper allikevel et aldri så lite varsku.

– Det er unektelig litt tynt på enkelte plasser. Forrige sesong var Liverpool forskånet fra langvarige skader på nøkkelspillere. Det kan du ikke regne med hvert år. Med den store belastningen de har hatt de siste sesongene, og den mesterskapssommeren som flere av spillere nettopp har vært gjennom, så er det mer logisk at de får skader på viktige spillere denne sesongen.

– Men vi så mot Barcelona at de klarer seg selv uten de største spillerne sine. Det var den beste kampen de spilte forrige sesong, og det var uten Salah og Firmino. Nå har de ingen problemsituasjoner. For én sommers skyld så tror jeg det er greit at det ikke gjøres så mye. Gjør man for mye så risikerer man å skade mer enn man hjelper.

For Stamsø-Møller mener Liverpool-tilhengerne har grunn til å forvente seg store ting, også denne sesongen.

– Aldri i min levetid har det vært større grunn til optimisme for Liverpool-fansen enn hva det er akkurat nå.