Sprengt kapasitet hos dyrebeskyttelsen:

Ingen vil ha Dora (2)

Stadig flere etterlater seg kjæledyrene sine om sommeren. I Oslo har Dyrebeskyttelsen tatt i mot 50 prosent flere katter enn i fjor. Nå vil de ha ID-merking av kjæledyr, for å ta uansvarlige eiere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

kastreTo ganger i år har Dyrebeskyttelsen i Oslo sett seg nødt til å sette stopp for inntak av nye katter. Kapasiteten hos mottakssentrene er sprengt.

– Vi skulle jo så innmari gjerne har hjulpet alle, men vi har ikke sjans, rett og slett. Det finnes så altfor mange katter som trenger nye hjem, og ikke mange nok hjem som ønsker å ha katt, sier Frida Gulbrandsen i Dyrebeskyttelsen.

Dyrebeskyttelsen ønsker nå at det blir obligatorisk å ID-merke kjæledyr, samt at alle skal kastreres.

– For det første får man stoppet mye av den videre formeringen. For det andre får vi plassert ansvaret der det hører hjemme, hos de som eier dyrene, fortsetter Gulbrandsen.

Kom til mottaket som nyfødt kattunge

To år gamle Dora kom til Dyrebeskyttelsens mottakssenter i Oslo i 2017.

– Hun ble adoptert ganske raskt, men kom tilbake til oss etter ett års tid, fordi hun som adopterte henne måtte flytte på grunn av jobben, forteller Gulbrandsen.

Dora (2) har nesten levd hele sitt liv hos Dyrebeskyttelsen. Det opprører Frida Gulbrandsen (t.v.)
Dora (2) har nesten levd hele sitt liv hos Dyrebeskyttelsen. Det opprører Frida Gulbrandsen (t.v.) Foto: Goran Jorganovich

Hun kom til mottaket med sine seks søsken og sin mor da hun var nyfødt kattunge. I dag er alle søsknene hennes adoptert til nye eiere.

Det er ikke bare katter som hensettes av norske dyreeiere. I 2018 var det flest kaniner som ble tatt hånd om av Dyrebeskyttelsen i Oslo.

– Likevel er det katter det er klart flest av i hele landet, sier Gulbrandsen.

I Oslo har de i sommer hatt en økning i antall katter på 50 prosent sammenlignet med i fjor.

Tror folks ferieplaner har skylda

Dyrebeskyttelsen tror at folks ferieplaner fører til at kattene blir forlatt.

At dyreiere prioriterer ferie foran kjæledyret opprører Gulbrandsen.

– Det er jo helt forkastelig å gjøre sånt med levende vesener, jeg forstår det ikke rett og slett. Det må jo være mangel på empati, sier hun.

I fjor brukte Dyrebeskyttelsen i Norge 22 millioner kroner på veterinærutgifter for forlatte dyr.

– De har jo ingen verdi i samfunnet vårt. De aller fleste katter gis jo bort, så de har jo lavere verdi enn en plastpose på butikken, sier Gulbrandsen.