OSLO: Statsminister Erna Solberg (H) og partileder Jonas Gahr Støre (Ap) møtes til valgdebatt i Oslo.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
OSLO: Statsminister Erna Solberg (H) og partileder Jonas Gahr Støre (Ap) møtes til valgdebatt i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Valgkampens første duell:

Støre og Solberg i full matpakke-krangel

Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg møtte Ap-leder Jonas Gahr Støre til debatt i Oslo mandag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Solberg og Støre møttes mandag kveld til toppduell på utestedet Blå i Oslo. Statsministeren valgte skole som sitt debattema, mens Ap-lederen ville debattere om arbeidsliv.

I løpet av kvelden var de blant annet innom om skole, arbeidsliv, klima og eldreomsorg.

Det ble høy temperatur allerede rundt kveldens første tema, nemlig skolemat.

Forrige uke gikk Arbeiderpartiet ut og lovet gratis skolemat til alle, til og med elever på videregående skole.

Statsminister Erna Solberg valgte altså Støres nye valgkampløfte som sitt foretrukne tema under kveldens debatt.

Full matpakke-krangel

– Vi er ett av de eneste landene i Europa som ikke har skolemat. Et godt skolemåltid er sosialt bra, det er et kinderegg, det er bra for helse, det er bra for sosial integrering, men aller viktigst er det bra for bra læring, sier Støre.

Solberg mener at skolen har viktigere oppgaver enn å smøre matpakker:

– Familiene er bedre på å lage mat enn de er på å gi psykologisk veiledning, enn de er på gi helsehjelp til unge og på å gi gode mattetimer, svarer Solberg.

Solberg hardt ut mot Støres klimatall

Erna Solberg gikk hardt ut mot måten Støre og Arbeiderpartiet har brukt tall som viser klimagassutslippene fra norske kommuner.

Ifølge Støre viser tall fra Miljødirektoratet at kommuner med en ordfører fra Arbeiderpartiet har kuttet 50 prosent mer i klimagassutslippene enn det kommuner med en Høyre-ordfører har gjort mellom 2015 og 2017.

Solberg er svært kritisk til hvordan Støre presenterer tallene fra Miljødirektoratet.

Støre bruker Porsgrunn som et eksempel, og viser til at de har kuttet 20 prosent i klimagassutslippene mellom 2015 og 2017.

– Porsgrunn har masse industri, men kan også vise til masse nedgang, sier Støre.

– Vet du hva de gjorde fra 2011 til 2015 i Porsgrunn? De gikk opp 22 prosent, og nå har de gått ned 20 prosent. Så netto fra 2011 til i dag er pluss 2 prosent, også bruker du det til å skryte. Det viser at du ikke har gått inn i tallgrunnlaget, sier Solberg.

Har du satt deg inn i tallene fra Porsgrunn?

– Jeg har jo ikke gått inn i tallene fra ti år tilbake, jeg har vist i de tallene hva som var fra 2015 til 2017. Det er miljødirektoratets egne tall, svarer Støre.

Listet opp regjeringens miljøtiltak

Statsminister Erna Solberg fortsatte med å liste opp Høyres klimavennlige tiltak de siste månedene.

– Vi har levert avtaler med EU på klimakutt, vi har sørget for en handlingsplan på drivstoff og maritim sjøfart, og vi har satt av en milliard til den største utfordringen i samferdselssektoren fremover, sier Solberg.

Støre viser igjen til den tidligere nevnte statistikken fra Miljødirektoratet.

– Statistikken viser at utslippene går mer ned i Arbeiderparti-styrte kommuner. Det burde være slik at utslippene går ned i alle kommuner, men sånn er det altså ikke. Høyre kutter mindre, fortsetter Støre.

Et «politisk jordskjelv» i nord

Den siste meningsmålingen fra Nordlys viser at Senterpartiet er Nord-Norges største parti med 23,9 prosent. Arbeiderpartiet får 22,5 prosent. Høyres oppslutning er 14,9 prosent på den samme målingen.

I kveld begrunnet Støre Senterpartiets sjokkmåling i nord med et brutalt raseri mot dagens regjering.

– Det er et raseri mot en regjering som overser, overhører og overkjører, sier Støre.

Støre mener partileder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum er flink til å sette ord på raseriet, men han etterlyser løsninger fra Senterpartiet.

– Arbeiderpartiet er opptatt av å se hva som skjer og ha løsninger, der er Trygve mindre bra. Vi skal ha både penger til å satse på sykehus, nødetatene, desentralisert utdanning og et spredt næringsliv, sier Støre.

Statsminister Erna Solberg ville heller snakke om Høyres skolepolitikk da meningsmålingene fra Nord-Norge ble tema under kveldens debatt.

– Vi skal satse på kunnskap. De som har det dårligste utgangspunktet skolemessig er barn og unge i Finnmark. Det må vi ta på alvor, fordi fremtids-Norge trenger folk med kunnskap og kompetanse, sa Solberg.

– Et valg av arbeidsgiver

Et annet tema for debatten var arbeidsliv. Ap-lederen valgte selv dette feltet som sitt foretrukne tema for kvelden.

– 9. september velger 500.000 nordmenn arbeidsgiveren sin, sier Støre.

Han fortsetter videre med å understreke hvor viktig det er å jobbe frem faste, hele stillinger.

– Får du en ordfører fra Arbeiderpartiet, så får du en pådriver for faste stillinger. Får du et rød-grønt flertall, så får du et flertall for orden i arbeidslivet, sier Støre. Han trekker blant annet frem Ingrid Aune som var ordfører i Malvik kommune inntil hun mistet livet i en båtulykke nylig.

– Hun dro på jobben hver dag og jobbet for dette, sier Støre.

Diskuterte heltids-knipa

– Nå er det faktisk sånn at antallet deltidsansatte ikke går opp i Norge, den går ned. Heldigvis så øker antallet fulle stillinger, sier Solberg. Hun påpeker at hun er enig med sin motdebattant i at for få fulle stillinger er en utfordring vi står overfor.

– Jeg er faktisk helt enig i at dette er en utfordring. Derfor er også vi opptatt av at vi skal ha en deltidskultur i kommunene, sier Solberg.

Hun advarer derimot mot det hun beskriver som lettvinte løsninger fra Arbeiderpartiet.

– Det høres ut som hvis du trykker på Arbeiderparti-knappen så endrer dette seg. Dette var Rita Ottervik sitt viktigste valgløfte i 2015. Et raskt søk i dag på hva som er utlyst i Trondheim kommune er elleve stillinger mellom 12,5 prosent og 20 prosent, påpeker Solberg.

Solberg ønsker nå nye ordninger som skal gjøre det mer fleksibelt når arbeidsgivere skal utarbeide turnuser slik at man unngår små brøker.

Etter å ha fått ordet igjen påpeker Støre at dette valget er et valg av arbeidsgiver, og svarer at Ottervik helt sikker har gode svar på hvorfor ikke Trondheim kommune har utlyst flere hele stillinger.

– Arbeidsliv er vår hovedsak i valget, det er ikke Høyre sin hovedsak, understreker Støre.

– Det var også Trondheims ordfører sin hovedsak i 2015 og resultatet i august i år er elleve stillinger med brøker som ingen kan leve av, kontrer Solberg.

– Vi har i hvert fall en ambisjon, Jonas!

Solberg tar nå opp et tema hun mener er mer bekymringsverdig enn fulle stillinger.

– Det største problemet med arbeidsmarkedet, det snakker vi ikke om. Det snakker du aldri om, og det er "inkludering av de som står utenfor". Der har regjeringen en kjempestor inkluderingsdugnad hvor vi jobber systematisk med at folk som har stått utenfor arbeidslivet, og folk som har hull i Cv'en, skal få mulighet til å komme inn igjen i arbeidslivet.

Støre er derimot ikke imponert over regjeringens innsats.

– Hvor mange har du ansatt ved Statsministerens kontor eller Finansdepartementet? Det er masse hull i din egen regjering når det gjelder å følge egen lovnad Erna, kontrer Støre.

Solberg ser tydelig provosert ut.

– Vi har i hvert fall en ambisjon, Jonas! Du hadde ikke en gang en ambisjon om dette da du satt i regjering, utbryter Solberg til applaus fra salen. Støre avbryter.

– Kan jeg få lov til å svare nå? Så kan du stå der med ambisjonene dine nære Akerselven og se elven drive nedover. Det gjør du og, sier Støre.