Livet raknet da Cathrine (49) fikk ALS – så oppfylte venninnen hennes gamle drøm

GOD SOMMER NORGE (TV 2): – Jeg hulket så fælt. Jeg gråt og gråt. Folk måtte tro jeg var gal, sier dødssyke Cathrine.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De møttes i jobbsammenheng for snart tjue år siden. Cathrine Nordstrand var sosionomutdannet og jobbet som teamleder innen rusomsorgen. Ulla Fritzøen var sykepleier og jordmor.

Det var ikke gitt at de to skulle bli bestevenner. Ulla var tidligere blitzer, en opprørsk type med tatoveringer. Cathrine elsket alt som glitret, protesterte sjelden mot noe som helst.

Alt raste sammen

Da Cathrine fikk ALS-diagnosen i 2015, 45 år gammel, var det Ulla hun ringte først.

– Jeg bare brølte i telefonen. Jeg klarte ikke å si noe, bare hulket. Alt raste. Jeg husket ikke hva sykdommen het en gang, klarte ikke å stokke bokstavene i riktig rekkefølge. Men Ulla satt der like tålmodig, tok i mot og bare var der for meg, sier Cathrine til God sommer Norge.

PÅ SPA: Cathrine koser seg med et velfortjent spa-opphold. Foto: Privat.
PÅ SPA: Cathrine koser seg med et velfortjent spa-opphold. Foto: Privat.

ALS er en sykdom som fører til muskelsvinn fordi nervecellene som sender signaler fra hjernen til musklene blir ødelagte. Det finnes ingen godkjent kur.

De fleste med diagnosen dør innen få år.

Sykdommen vil gjøre henne lam

I dag klarer hun akkurat å besørge personlig hygiene, men det hender hun sliter med å få på seg buksene, hendene er ikke så sterke lenger.

Sakte, men sikkert, vil sykdommen gjøre henne lam. For de fleste med ALS virker sykdommen også inn på lunger og svelg.

Å vite at hun ikke kommer til å klare å tygge maten selv, eller kunne kose seg med vin, er noe av det verste for livsnyteren Cathrine. Og det at hun ikke kommer til å klare å puste selv.

– Jeg vet ikke om et liv med respirator er et liv jeg ønsker å leve. Samtidig vet jeg ikke hvordan det blir når jeg kommer dit. Vi mennesker holder veldig fast i livet vårt.

Hulket og gråt

Når du vet du skal dø – hva bli viktig da? For Cathrine har det handlet om å være mest mulig sammen med de hun er glad i. Også har hun alltid elsket å reise.

DRØMMEN OPPFYLT: Takket være venninnen Ulla fikk ALS-syke Cathrine oppfylt drømmen om å reise til New York. Foto: Privat.
DRØMMEN OPPFYLT: Takket være venninnen Ulla fikk ALS-syke Cathrine oppfylt drømmen om å reise til New York. Foto: Privat.

Kort tid etter at Cathrine fikk diagnosen, ringte Ulla henne. «Jeg synes vi skal dra på spa», sa hun. På Holmsbu ventet champagne på suiten.

I mange år har New York og frihetsgudinnen stått øverst på lista. I 2017 overrasket Ulla henne med en helt spesiell julegave. Et gavekort med fem netter på luksushotell – i New York eller Los Angeles, Cathrine kunne velge.

– Da rant tårene. Jeg hadde drømt om New York i mange år. Samtidig visste jeg ikke om det ville la seg gjennomføre. Jeg visste ikke hvilken form jeg kom til å være i. Og New York i rullestol – går det an?

Fortsatt ler Cathrine over hvordan de to skranglet seg inn på flyet. Hun på krykker – og rett bak: Ulla – hvit i ansiktet av flyangst.

– Da jeg humpet meg inn sa jeg til flyvertinnen at hun ikke skulle tenke på meg, det var verre med henne som kom bak meg.

– Dette gjør jeg bare av kjærlighet til deg, sa Ulla.

Beist av en rullestol

Med et beist av en rullestol fra Hjelpemiddelsentralen, som så vidt hang sammen, bakset de to vennene seg fram i New Yorks gater. Til Broadway og Central Park.

De koste seg med god mat og vin. Og oppdaget hvor forskjellige de var når det kom til shopping. «Oi, se på den, da», sa Cathrine da de trillet forbi en lekker kjole i et utstillingsvindu. «Ja, se på den, du», sa Ulla – og trillet videre.

Cathrine ler.

JOBBET I HELSEVESENET: Cathrine har bakgrunn som sosionom og jobbet som teamleder innen rusomsorg. Foto: Privat.
JOBBET I HELSEVESENET: Cathrine har bakgrunn som sosionom og jobbet som teamleder innen rusomsorg. Foto: Privat.

– Da jeg endelig kom meg i en butikk, var det nesten så jeg rev klærne av fra stativene.

Gråt og gråt

Det var på vei over Brooklyn Bridge de fikk se henne. Idet skydekket letnet litt opp: Frihetsgudinnen kneisende i det fjerne.

Cathrine klarer å reise seg opp fra rullestolen, lener seg mot rekkverket og lar det stå til.

– Jeg hulket så fælt. Jeg gråt og gråt. Folk måtte tro jeg var gal.

– Men for meg var frihetsgudinnen symbolet på at vi var i New York. Jeg gråt av takknemlighet over at vi klarte å komme oss dit. Det hadde jeg ikke trodd.

– Jeg fikk en slags ro i kroppen etterpå. Nå var det ikke lenger noen store ting jeg måtte få gjort.

Har satt sorgen på vent

For Ulla har det vært kjempetøft å være vennen til en som snart skal dø, men hun har tatt et valg.

– Jeg er veldig klar på at min sorg må komme senere. Det er ikke jeg som lever med dødsdommen nå – jeg har henne her og nå.

At turen til New York trolig ble deres siste reise sammen, la ingen demper på humøret.

– Jeg tror jeg distanserte meg fra det. Det var viktig å gjøre det nå før disse tapene kommer. Cathrine sier selv at det ikke er døden hun frykter, men alle disse tapene av selvstendighet på veien dit. Det er tøft å ta innover seg. Det skjer så sakte også.

Engel på jord

For Cathrine betyr vennskapet med Ulla alt.

– Ulla er den eneste jeg orker å snakke med uansett hvor sliten hun er. Hun har en ro over seg. Hun har jobbet som jordmor og på akuttmottak - hun er en type som må holde roen. Jeg har aldri sett henne miste fatningen. Hun har et fantastisk godt hjerte. Jeg pleier å si at om det finnes engler på vår jord, så er det Ulla.

Det var ikke gitt at de to skulle bli bestevenner. Ulla var tidligere blitzer, var en opprørsk type med tatoveringer. Cathrine elsket alt som glitret, protesterte sjelden mot noe som helst. Men da Cathrine fikk ALS-diagnosen, var det Ulla hun ringte til og brølte på telefonen. Det var de to som dro til New York sammen og gråt da de så frihetsgudinnen.

– Det er en ting jeg prøver å lære sønnen min, sier Cathrine.

– Vær åpen for alle type mennesker. Du vet aldri hvor du finner en venn.

God sommer Norge ser du mandag, tirsdag, onsdag og fredag kl. 20.00, eller når du vil på TV 2 Sumo.