BERGEN: Gatekunstneren AFK hang natt til mandag opp et nytt verk.
BERGEN: Gatekunstneren AFK hang natt til mandag opp et nytt verk. Foto: TV 2/ Robert Graff Bakkevold

Assange-utstilling ble fjernet – da dukket det opp et nytt bilde på «Listhaug-veggen»

Kunstneren AFK hang natt til mandag opp et nytt bilde på det famøse gatehjørnet i Bergen sentrum.

Mandag morgen kunne forbipasserende i Bergen se et nytt verk av gatekunstneren AFK.

Bildet er hengt opp på samme gatehjørne som prydet en halvnaken Sylvi Listhaug i fjor, og Assange-bildet i påsken i år.

– Dette er en reaksjon på at huseier av Media City Bergen har valgt å ta ned en utstilling som omhandler pressefrihet og støtte til Assange, sier gallerist og talsperson for AFK, Christer Holm, til TV 2.

Utstillingen «We are millions» ble fredag fjernet fra medielandsbyen Media City Bergen (MCB) av byggeier Entra.

«Sensurert?»

Verket som fra mandag pryder gatehjørnet viser en person med hettegenser, som har en jordklode til hode. Over bildet står teksten «Sensurert?», «Pressefrihet er min frihet», sammen med emneknaggene «Free Assange» og «We are millions».

Over verket står teksten «La gate være gate».

MCB huser noen av de største mediebedriftene i Bergen, deriblant NRK, TV 2, Bergensavisen og Bergens Tidende.

– Kunst fyller en funksjon også når det skaper debatt og uenighet, og det er kunstnerens synspunkt og mening som kommer til uttrykk, ikke Compass Group eller Entras. Vi har uansett landet på at det er riktig å ta utstillingen ned denne gangen, skriver de i en intern e-post som er sendt ut til alle leietakerne, skriver Bergensavisen.

TV 2 har ikke lykkes i å få en kommentar fra Entra.

– Vag begrunnelse

Utstillingen «We are millions» skulle i utgangspunktet stå i kantinen i kontorkomplekset i tre uker, men ble fjernet etter kun én uke.

FJERNET: Utstillingen prydet kantinen i MCB før det ble fjernet. Foto: Marie Skarpaas Karlsen/Bergensavisen
FJERNET: Utstillingen prydet kantinen i MCB før det ble fjernet. Foto: Marie Skarpaas Karlsen/Bergensavisen

Gatekunstneren mener Entras begrunnelse for å fjerne utstillingen ikke var god nok.

– Begrunnelsen huseier ga var fryktelig vag. Det ble oppgitt at noen mediebedrifter ville ha utstillingen vekk, uten at det ble spesifisert hvorfor, sier Holm.

Han forteller at AFK mener det er paradoksalt at noen av de største mediebyråene holder til i bygningen kunstverket ble fjernet fra.

– Hvordan kan dette bli tatt ned uten debatt? Pressefrihet burde stå sterkt i Media City Bergen. AFK mener dette lukter sensurering, og at mediene heller burde kritisert utstillingen i egen publisering istedenfor å ta det via huseieren, sier Holm.

Støtter Assange

Både Assange-bildet som ble hengt opp i påsken og utstillingen «We are millions» uttrykker støtte til den australske Wikileaks-grunnleggeren.

– Hvorfor er Assange-saken så viktig for kunstneren?

– AFK er politisk interessert og aktiv, og han mener alt som foregår rundt Wikileaks er av allmenn interesse. Det har pågått i mange år, og er stadig aktuelt, sier Holm.

Han understreker at voldtektsanklagen mot Julian Assange i Sverige ikke er en del av Wikileaks-støtten.

– Han mener at dette er to ulike saker. Om Assange faktisk har forgrepet seg på noen, så skal han ta sin straff. Det han støtter er Assange sin kamp mot utlevering til USA på bakgrunn av spionasje.

Kjente kunstverk

AFK er kjent i Bergen som gatekunstner og har laget flere gatemalerier i byen tidligere. Han står blant annet bak 70 meter langt maleri ved Flesland, men bildet som har fått mest omtale i mediene er uten tvil verket av Sylvi Listhaug kalt «Making a martyr».

Bildet ble etter noen turbulente uker til slutt solgt for 500.000 kroner som gikk til inntekt for kreftsaken.

Et år etter verket av Sylvi Listhaug skapte AFK igjen reaksjoner med bildet «The Persecution – lest we forget». Oversatt til norsk blir det: Forfølgelsen – la oss ikke glemme.