Slik kommenterer Trump massakrene i USA

Donald Trump fordømmer to massakre i Ohio og Texas og sier hat ikke hører hjemme i USA. Han unngikk pressens kritiske spørsmål.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter de to skytingene i helga, der ni personer ble drept i Dayton og 20 mennesker ble drept i El Paso, har den amerikanske presidenten vært ute av syne de første timene.

Han sendte kun noen kondolanser til familier og pårørende på Twitter, samt fordømmelser av angrepene.

På vei fra golfrunde i Morristown i New Jersey søndag møtte han pressen på vei om bord i flyet sitt og forsikret at han skal «ta seg av problemet» med masseskytinger, som «har pågått i årevis» og «som må få en slutt». Han uttalte at han har snakket med justisministeren, FBI-sjefen og medlemmer av Kongressen og at han vil fortsette med flere samtaler mandag.

Se hele uttalelsen øverst i saken!

Unngikk kritiske spørsmål

I kjent stil var Trump ganske selektiv med hva han sa, og kommenterte blant annet ingenting om våpenlover, en faktor som andre nevnte hyppig i debatten rundt masseskytinger i helga.

Han ignorerte videre alle spørsmål om skrivet med innvandringsfiendtlig innhold som gjerningsmannen i El Paso skal ha lagt ut på nett, like før 21-åringen skjøt rundt seg på et shoppingsenter.

Trump ble blant annet spurt om sammenfall mellom holdninger i skrivet og Trumps egne.

Gjerningsmannen var spesielt bekymret over antall meksikanere i Texas og frykter de vil få flertall i delstaten. Seks av de 20 drepte var meksikanske statsborgere.

– Vi har gjort mye mer enn de fleste administrasjoner. Vi har faktisk gjort mye, sa Trump, uten å spesifisere hva han har gjort for å motarbeide masseskytinger.

– Men kanskje mer må gjøres, la han til.

Mental sykdom

Når det gjelder hva som ligger bak angrepene, påpekte han at psykisk helse er et stort problem i USA, og omtalte de to gjerningsmennene som «virkelig veldig alvorlig psykisk syke».

En av Demokratenes presidentkandidater, Beto O'Rourke, som selv kommer fra El Paso, anklaget i helga president Trump for å ha bidratt til en økning i antall masseskytinger de tre siste årene gjennom en splittende retorikk, men dette har ikke Trump verken motsagt eller kommentert. Han sa heller ikke noe søndag.

– Hat hører ikke hjemme i vårt land, og vi skal ta oss av dette, erklærte Trump, før han gikk om bord på flyet sitt.