Athletics, Norwegian Championships, Day 3
Tour de France pΠTV 2 sommeren 2019.

Thor Hushovd, Dag Otto Lauritzen, Johan Kaggestad og Christian Paasche.

Ekspert slakter nivået på norsk langdistanseløping:

– Nivået er drita dårlig. Det må de tåle å høre

Johan Kaggestad mener Therese Johaugs gull på 10.000 meter i NM sier alt om nivået på norske langdistanseløpere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

At Therese Johaug vant lørdagens 10.000 meter i NM suverent, sier mer om nivået i norsk langdistanseløping enn om gullvinneren selv, mener TV 2s ekspert Johan Kaggestad.

– Nivået er drita dårlig. Tiden er jo over to minutter bak norgesrekorden, sier Kaggestad.

NRKs ekspertkommentator Vebjørn Rodal påpekte også nivåforskjellene under lørdagens 10.000 meter.

– Det er enorme forskjeller. Det er litt synd at vi ikke har større bredde i langdistanseløpingen vår enn at våre nest beste blir fraløpt så til de grader av en langrennsløper, sier Rodal om Johaugs seier.

– Nivået har alltid vært sånn

Norgesrekorden for kvinner er det Ingrid Kristiansen som har med tiden 30.13,74. Den ble satt i 1986.

Lørdag vant Johaug med tiden 32.20, 86, langt foran andreplassen til Maria Wågan med tiden 34.47,35, og enda lengre foran tredjeplassen til Runa Falch med tiden 35.26,25.

Men Johaugs tid imponerer ikke Kaggestad.

– Hva sier det om nivået at hun vinner så klart?

– Det sier at noe er dårlig. Det kan du jo se på tiden. Det er tross alt tre kvinner i Norge som har løpt under 31 minutter, sier den tidligere friidrettstreneren som trente Grete Waitz og Ingrid Kristiansen og legger til:

– Nivået på de som løper til vanlig er veldig dårlig. Det må de tåle å høre. Når du vinner NM over to minutter over Norgesrekorden, er ikke det all verden.

Men søndagens resultat kom ikke som noe sjokk på Kaggestad.

– Nivået på 10.000 meter har alltid vært sånn. De som gjør det godt er unntakene. Det kommer en og annen god løper som for eksempel Ingrid Kristiansen, Grete Waitz og Karoline Bjerkeli Grøvdal. Men generelt er ikke nivået veldig høyt på langdistanse i Norge.

Friidrettsforbundet: – Ikke noen overraskelse

Toppidrettssjef i Norges Friidrettsforbund, Erlend Slokvik, var ikke overrasket over at Johaug løp inn til seieren lørdag.

– Ikke i det hele tatt. Vi vet hvor god form hun er i, hvor godt trent hun er og hvor mye hun løper i treningen. Så det kom ikke som noen overraskelse at hun vant, sier Slokvik.

– Hva forteller resultatet om nivået på norske langdistanseløpere?

– Det forteller det vi allerede vet, at det kun er én løper på internasjonalt nivå på kvinnesiden i Norge, Karoline Bjerkeli Grøvdal.

Grøvdal sin personlige rekord på 10.000 meter er 31.14,07.

Toppidrettssjefen håper at resultater som det vi fikk se på lørdag kan være med på å motivere flere til å satse på langdistanse.

– Vi håper det er inspirerende, at de blir slått av Johaug gjør at de ønsker å bli bedre. Men per dags dato er det ikke så mange jenter som satser på langdistanse. Får vi med flere, så vil det være med på å gjøre noe med nivået, sier Slokvik.

– Ikke internasjonalt nivå over det hun presterer

Kaggestad mener ikke seieren tilsier at Johaug bør konkurrere mer.

– Hva sier seieren om Johaug?

– Det sier at Johaug er i god form. Hun løper ålreit, men det er ikke et internasjonalt nivå over det hun presterer, svarer Kaggestad og påpeker at hun ligger langt bak verdensrekorden.

– Nå har jo også norske langrennsløpere løpt 10.000 meter siden tidenes morgen. Tiden til Johaug er ikke bedre enn de langrennsløperne som er gode til å løpe. At hun vinner med mye, er fordi nivået er fryktelig dårlig, understreker Kaggestad.