NEKTER Å GI OPP: Arne Inge Synnevåg har deltatt i søket etter savnede Bjørn Ove Steig i to uker i strekk. Nå koordinerer Synnevåg de frivillige i videre søk etter svogeren.
NEKTER Å GI OPP: Arne Inge Synnevåg har deltatt i søket etter savnede Bjørn Ove Steig i to uker i strekk. Nå koordinerer Synnevåg de frivillige i videre søk etter svogeren. Foto: Privat

Har søkt etter trebarnsfaren i 16 dager:

– Vi ønsker så inderlig å gi barna en grav å gå til

Hver dag i to uker har han søkt i fjorden etter svogeren. Han nekter å gi opp før Bjørn Ove (46) er funnet og barna hans får en grav å gå til.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har nå gått 16 dager siden Bjørn Ove Steig (46) falt over bord fra fritidsbåten, da han var ute på Dalsfjorden i Dale i Sunnfjord med to av sine barn torsdag 18. juli.

Steig, som er fra Leikanger i Sogn og Fjordane, var på ferie i Dale, da den tragiske ulykken skjedde.

Siden den dagen har innsatsleder Eivind Antonisen i Fjaler brannvesen vært på sjøen hver eneste dag for å lete.

– Vi har fortsatt håp. Vi kan rett og slett ikke gi opp. Hver dag, når vi drar ut på fjorden, krysser vi fingrene for at vi finner han. Vi ønsker så inderlig at barna skal få en grav å gå til, sier Antonisen til TV 2.

Unikt engasjement

Søkene har startet hver dag klokken 06, mens mannskapene har ikke gitt seg for dagen før klokken har passert 22.

IMPONERT: Innsatsleder Eivind Antonisen i Fjaler brannvesen har aldri opplevd maken til innsats fra frivillige som i søket etter Bjørn Ove Steig. Foto: Privat
IMPONERT: Innsatsleder Eivind Antonisen i Fjaler brannvesen har aldri opplevd maken til innsats fra frivillige som i søket etter Bjørn Ove Steig. Foto: Privat

Innsatslederen i brannvesenet forteller at det er tungt på alle måter å delta i leteaksjonen, men at håpet om å finne familiefaren og innsatsen til alle de frivillige gir han krefter til å fortsette.

– Jeg har jobbet 23 år i brannvesenet, men har aldri vært med på en så langvarig leteaksjon - ei heller sett et så stort engasjement før. Det er imponerende at så mange stiller opp hver dag, både for å lete, lage mat og servere til alle de frivillige, sier Antonisen.

Omfattende søk

Etter ulykken har politiet, hovedredningssentralen, kystvakta og et imponerende antall frivillige deltatt i et omfattende søk i fjorden.

Politiet søkte med miniubåt fra ulykken skjedde og frem til 25. juli. Men bruk av ROV-ubåt er kostbart, Sør-Vest politidistrikt besluttet derfor at de måtte avslutte søket med miniubåten.

AKSJON : Både redningsskøyter, redningshelikopter, dykkere, ubåter og frivillige har deltatt i søket, etter Bjørn Ove Steig (46) falt over bord fra en fritidsbåt i Dalsfjorden i Sogn og Fjordane 18. juli.
AKSJON : Både redningsskøyter, redningshelikopter, dykkere, ubåter og frivillige har deltatt i søket, etter Bjørn Ove Steig (46) falt over bord fra en fritidsbåt i Dalsfjorden i Sogn og Fjordane 18. juli. Foto: Foto: Redningsselskapet / NTB scanpix

Fjaler og Leikanger kommuner leide da inn utstyr for å skanne sjøbunnen samt en ROV-ubåt.

Men på tross av mange båter, mannskap og miniubåter i aksjon, har de ikke vært mulig å finne den omkomne 46-åringen.

Antonisen forklarer at når en person drukner går det i gjennomsnitt mellom to og 18 dager før personen flyter opp til vannflaten.

– Vi er fortsatt innenfor dette tidsvinduet, så vi har absolutt et håp om å finne han, sier innsatslederen.

– Tøft psykisk

Fra søndag av trekker kommunen seg ut fra søket, da er det de frivillige som overtar hovedansvaret for videre søk.

Arne Inge Synnevåg, er kontaktperson for de pårørende og svoger til Bjørn Ove Steig, samt den som koordinerer de frivillige.

Han sier at de fortsetter søk for fullt selv om kommunen trekker seg ut.

Synnevåg har deltatt i søket hver dag i to uker og er mektig imponert over den store innsatsviljen.

Hver dag har mellom 40-60 frivillige vært i sving, med alt fra utkikksposter, i aktivt søk på sjøen, matlaging og servering.

– Jeg vet det er mange søk og leteaksjoner som har pågått rundt om kring i landet, men innsatsen som er vist av de frivillige her må være helt i toppsjiktet. Det er rørende, ja rett og slett helt fantastisk, at så mange bidrar, sier Synnvåg.

Mange av innbyggerne i den lille bygda Dale har åpnet opp hjemmene sine for å gi overnatting og mat til tilreisende frivillige som bidrar i søket. Andre har tatt fri fra jobbene for å delta i aksjonen.

Krisepsykolog

Bjørn Ove Steigs nærmeste pårørende har fått god oppfølging av kommunens kriseteam etter den fatale ulykken. Men også alle som har deltatt i søket, har fått tilbud om samtaler med krisepsykolog.

– Det er selvsagt svært vanskelig for de aller nærmeste når vi ikke finner han. De er dem vi alle tenker på når vi søker. Vi ønsker å gi dem en grav å gå til, sier Synnevåg.

Han innrømmer at det er hardt både psykisk og fysisk å søke i ett over så lang tid. Men motivasjon og krefter til å stå på videre får han fra de andre frivillige.

– Motivasjonen er at vi skal finne Bjørn Ove, mens energien og oppbakkingen til å stå på videre får jeg fra alle de frivillige og deres innsats, sier Synnevåg.

Felles storsøk neste lørdag

Selv om kommunen trekker seg ut fra søket, fortsetter de frivillige med to søk hver dag. Og Synnevåg håper at det fremdeles er folk som har mulighet til å bidra.

– Vi kommer til å organisere to søk hver dag fra mandag av. Ett klokken 10 og ett klokken 18. Vi må ha minimum 4-5 båter for å klare å gjennomføre søk, så jeg håper virkelig at frivillige har mulighet for å stille opp videre, sier Synnevåg.

Politiet i Sør-Vest har innvilget midler til å starte opp et stort søk lørdag i neste uke.

Mandag starter organiseringen av storsøket der både politi, brannvesen, frivillige og mannskaper fra Røde Kors kommer til å bidra.