Oslo  20180712.
Kraftig regnskyll over Oslo sentrum ved 17 tiden torsdag.
Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
Oslo 20180712. Kraftig regnskyll over Oslo sentrum ved 17 tiden torsdag. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix Foto: Teigen, Trond Reidar

farevarsel for flere fylker:

Advarer mot store nedbørsmengder

Hadde du tenkt å ligge på solsenga i helga, må du se være obs på kraftige regnskyll. Lørdag og søndag er det sendt ut farevarsel for deler av Sør-Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Meteorologisk institutt gikk lørdag ut med med gult farevarsel for kraftige regnbyger med torden lørdag kveld og søndag.

Kraftige regnskyll preger landet vårt, tirsdag ble en bil tatt i jordras i Jølster etter et kraftig regnbyger. Det er iverksatt søk etter antatt omkommet person.

Like ille som Jølster blir det heldigvis ikke.

– Det vil bli stort sett fint vær, men det er varslet en del byger lørdag kveld og søndag. Det er vanskelig å spå byger, men lørdag vil det generelt komme flere byger øst for Oslo. På søndag vil dette utvide seg utover Sør-Norge. Det vil ikke bli så ille som vi så i Jøster, forteller Isak Slettebø, vakthavende meteorolog i StormGeo.

Farevarslet gjelder for Buskerud, Vestfold, Telemark og Agder, ifølge Meteorologisk institutt. Faren er størst i indre strøk.

– På det verste kan det komme opp mot 80 millimeter i døgnet i indre Telemark og indre Buskerud, forteller Slettebø.

Bygene vil etter hvert bevege seg nordover mot Oppland og Hedmark utover mot mandagen.

Høysesong for byger

Ifølge meteorologen er sommeren en høytid for de kraftige regnskyllene.

– Vi er inne i en varmluftlomme, og byger forekommer mer sannsynlig når det er varmluft. Sommeren er høytid for byger, og spesielt for Østlandet, forteller meteorologen.

Østlandet får flere byger

På grunn av fjellene er Østlandet alltid mest utsatt for kraftig regnskyll.

– Fordi Østlandet ligger mer i le enn resten av landet, får man høyere temperaturer. Om man får temperaturer fra 25 grader og oppover, så er det ofte det blir utløst byger, og det er stort sett Østlandet som har de temperaturene, forteller Slettebø.

– Om vinteren forsvinner bygene fra Østlandet for da ligger området i større grad i le for vinteren. Bygene vil i større grad berøre kysten og ytre strøk om vinteren, forteller Slettebø videre.

Finn frem solkremen

Sett bort fra lokale byger kan mange glede seg over fint sommervær denne helgen. Folk i Sør-Norge og i Midt-Norge kan bade i sol.

– Det er sol over hele linja i Sør-Norge. Østlandet vil kunne få 25 grader lørdag. Vestlandet vil også ha sol, men noe lavere temperaturer lørdag. Søndag er det omvendt, da vil varmluftlommen ligge lenger, og gradene vil stige mot søndagen, opplyser meteorologen.

Fra Trøndelag og nordover vil skyene sette sin farge på himmelen.

– Det er sol i Nordland, Troms og Finnmark også, men det er en del mer skyer enn resten av landet, sier Slettebø.

Grå uke

Det gode været i landet i helgen vil holde seg stabilt frem til mandag. Etter en mandag med relativt godt vær i hele landet vil det derimot bli grått fra tirsdag av.

– Fra tirsdag av vil det bli grått i hele Sør-Norge. Gradene vil nok ligge i overkant av 20 grader i hele Sør-Norge, men overskygget. Fra mandag kommer det regn inn fra vest som vil bevege seg inn mot Østlandet og nordover mot Trøndelag.

– Vinneren er nok Nord-Norge utover uka, for regnet som kommer inn fra vest vil ikke gå lenger nord enn Trøndelag. I Troms vil det bli fint vær i midtuken, sier Slettebø.