TAR MILJØ-GREP: San Francisco International Airport har som mål å bli verdens første avfallsnøytrale flyplass. (AP Photo/Jeff Chiu, File)
TAR MILJØ-GREP: San Francisco International Airport har som mål å bli verdens første avfallsnøytrale flyplass. (AP Photo/Jeff Chiu, File)

Storflyplass forbyr engangsflasker av plast

Fra 20. august blir det umulig å kjøpe vann i engangsflasker av plast ved flyplassen i San Francisco.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Passasjerer som ønsker vann, må enten ha med sin egen gjenbruksflaske eller kjøpe en godkjent flaske av aluminium, glass eller komposterbart materiale på flyplassen. Det melder amerikanske medier ifølge danske Ritzau.

Flasken kan så fylles fra en av flyplassens vannstasjoner. Mer enn 100 vannposter er allerede satt opp, og flere skal det bli.

Styrker miljøprofilen

Flaskeforbudet gjennomføres for å gjøre flyplassen mer miljøvennlig. Det selges rundt fire millioner flasker vann på plastflaske ved San Francisco International Airport, og ved å forby engangsflasker vil søppelmengden reduseres betraktelig.

– Det er et stort trekk for flyplassen og styrker vår grønne profil, sier flyplassens informasjonssjef Doug Yakel til CNN.

Kamp mot engangsplast

Flyplassen har som mål å bli verdens første avfallsnøytrale flyplass innen 2021. Det innebærer at minst 90 prosent av avfallet som vanligvis går til fyllinger og forbrenningsanlegg i stedet må gjenvinnes eller komposteres.

Delstaten California har innført en rekke tiltak for å begrense bruken av plast i produkter som sugerør og bestikk. Bystyret i San Francisco har dessuten innført forbud mot salg av vann i plastflasker fra offentlig eide bygninger.