LEMPER SANDSEKKER PÅ DEMNINGEN: Et Chinook-helikopter er satt inn i arbeidet med å stabilisere den ødelagte demningen. REUTERS/Phil Noble
LEMPER SANDSEKKER PÅ DEMNINGEN: Et Chinook-helikopter er satt inn i arbeidet med å stabilisere den ødelagte demningen. REUTERS/Phil Noble

Situasjonen er kritisk: Venter mer regn ved skadet demning

Arbeidet fortsetter for fullt med å hindre at en demning i Storbritannia skal kollapse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Situasjonen betegnes fortsatt som kritisk. 1500 innbyggere i landsbyen Whaley Bridge er evakuert fordi stedet står i fare for å bli oversvømt dersom demningen skulle briste.

Samtidig har britiske meteorologer sendt ut varsel om tordenvær i området på søndag. Mer nedbør vil øke presset på den skadde demningen.

400 tonn sand

Militæret er satt inn i arbeidet med å bøte på skadene på demningen. Et Chinook-helikopter har blitt brukt til å plassere 400 tonn med sandsekker på den berørte delen av demningen i et forsøk på å stabilisere den.

Mannskaper fra brannvesenet har tatt i bruk kraftige pumper for å redusere vannstanden i Toddbrook-reservoaret. Så langt har man lykkes å redusere vannstanden med en halv meter, ifølge BBC. En talsperson for selskapet som eier reservoaret sier imidlertid at vannstanden må ned flere meter før situasjonen er trygg.

– Vannet må bort

Fredag besøkte statsminister Boris Johnson området. Johnson fløy over demningen og beskrev den etterpå som risikabel, men stabil. Operasjonen for å sikre demningen vil fortsette i flere dager, sa statsministeren.

– Vannet må bort, det må repareres skikkelig, og det er selvsagt det vi kommer til å gjøre, sa Johnson til pressekorpset ifølge Sky News.

Deler av demningen kollapset torsdag etter kraftig regnvær i området.