FORSVUNNET: I slutten av juni gikk politiet ut og sa at de nå tror Anne Elisabeth Hagen er død.
FORSVUNNET: I slutten av juni gikk politiet ut og sa at de nå tror Anne Elisabeth Hagen er død. Foto: Scanpix/Interpol

VG: Familien fikk nytt pengekrav – har betalt millioner for livsbevis

Familien til Anne Elisabeth Hagen skal i juli ha fått et nytt pengekrav fra en angivelig motpart.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det melder VG.

I midten av juli skal familien ha blitt kontakt av den angivelige motparten, der det ble fremsatt krav om å betale et millionbeløp i euro dersom de ville ha livsbevis.

Ektemannen Tom Hagen skal ha etterkommet dette kravet og betalt i overkant av ti millioner kroner, men skal til tross for dette ikke ha fått noe livsbevis tilbake.

Verken familiens bistandsadvokat Svein Holden eller Øst politidistrikt har ønsket å kommentere saken overfor VG.

Ny hovedhypotese

Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68) forsvant fra sitt hjem på Fjellhammar i Lørenskog 31. oktober i fjor. Kort tid senere varslet hennes ektemann, milliardær Tom Hagen (68), politiet.

Politiet holdt da den videre etterforskningen skjult, helt til de i januar gikk ut i mediene og ønsket tips i saken.

Lenge jobbet politiet ut i fra en teori om at Hagen hadde blitt bortført, men i slutten av juni endret de retning:

– Vi anser det nå som svært lite sannsynlig at Anne-Elisabeth Hagen er i live. Vi har ikke noe sikre tegn på at hun er død, men vi ser det som sannsynlig, sa politiinspektør Tommy Brøske under en pressekonferanse 26. juni.

Politiets tidligere hovedhypotese var at det var snakk om en bortføring med økonomisk motiv. Grunnen til at de holdt etterforskningen skjult i begynnelsen var blant annet fordi de fryktet mulige kidnappere kunne skade Hagen.

– Vår hypotese nå er at hun er drept, sa Brøske, og sier de videre mistenker at kravet om løsepenger og kidnapping kan ha vært en måte å skjule drapet på.

Løsepengekrav

I en skriftlig beskjed skal det ha fremkommet et krav om at familien skulle betale en sum i kryptovaluta for å få Hagen tilbake. Politiet har ved flere anledninger bekreftet at det har blitt fremsatt krav om løsepenger, men at de har anbefalt familien å ikke innfri kravet til gjerningspersonene.

Liten vilje til å få gjennomført en betaling og uteblivelse av livsbevis, er noe av det som gjør at teorien om det økonomiske motivet er svekket.

Brøske understreket under pressekonferansen at det ikke er noen enkelthendelse som gjør at hovedhypotesen er endret, men at det er en samlet vurdering av det etterforskningsarbeidet som er gjort og den tiden som er gått.

– Jeg kan likevel si at vi nå vet hvor papiret som løsepengekravet ble skrevet på er produsert, og vi kan ikke utelukke at det er solgt i Norge, sa politiinspektøren.

Siden forsvinningen har politiet gjennomført en rekke undersøkelser på og i nærheten av eiendommen til Hagen-ekteparet.