KRAFTIG RØYKUTVIKLING: Det brant kraftig fra bygningen, og røyken spredte seg i retning sentrum.
KRAFTIG RØYKUTVIKLING: Det brant kraftig fra bygningen, og røyken spredte seg i retning sentrum. Foto: Rune Brustad-Hanssen

Kontroll på storbrann i Tromsø

Fredag ettermiddag brant det kraftig i en bygning nord på Tromsøya. Den kraftige røykutviklingen førte til at samtlige innbyggere fikk advarsel om giftig røyk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet fikk melding om brannen klokken 17.25 fredag ettermiddag. På brannens kraftigste dekket røyken store deler av Stakkevollan og nordøya.

Det er bygget til Tromsø Bildemontering som har tatt fyr. Bygget ligger nord på Tromsøya, og røyken spredte seg i retning sentrum. Samtlige beboere fikk SMS fra politiet med beskjed om å lukke vinduer og dører, og å holde seg innendørs.

– På grunn av kraftig røykutvikling grunnet brann på Skattøra, sprer det seg giftig røyk over hele Tromsø. Alle bes holde seg inne og lukke vinduer og dører til annen beskjed er gitt, stod det i SMSen fra politiet.

– Det brenner kraftig i bygningen, og det er mengder med svart røyk på stedet. Det er full fyr i bygget, sa operasjonsleder Morten Augensen til TV 2 da brannen stod på som verst.

Klokken 19 opplyste politiet at røykutviklingen hadde avtatt noe, men at advarselen om å holde seg innendørs og vinduer og dører lukket fortsatt gjelder.

Like før klokken 20.30 opplyser imidlertid Augensen om at brannen så å si er slukket, og at folk igjen kan bevege seg utendørs. De som befinner seg nord for tverrforbindelsen må imidlertid fortsatt holde seg innendørs, og holde dører og vinduer lukket.

Ifølge vitner kan en dieseldrevet høytrykksspyler være årsaken til brannen.

Det kom mengder med svart røyk fra stedet, og den spredte seg i retning sentrum. Foto: Rune Brustad-Hanssen
Det kom mengder med svart røyk fra stedet, og den spredte seg i retning sentrum. Foto: Rune Brustad-Hanssen

– Vi har pratet med noen som jobbet på stedet, som sier at en dieseldrevet høytrykksspyler eksploderte og antente noe væske under renholdsarbeid. Brannen vil bli etterforsket for å slå fast hva som var årsaken, sier Augensen.

Brannsjef i kommunen, Øystein Solstad, sa til NTB ved 18.30-tiden at de har kontroll på brannen som oppsto i et bilverksted på Skattøra på Tromsøya fredag ettermiddag.

– Men det er ganske mye røyk på stedet fordi det har tatt fyr i gummidekk og andre bildeler. Det er full overtenning inne, og vi vil derfor ikke gå inn i brannen, sa brannsjefen.

– Det har vært giftig røyk over halve Tromsø på grunn av nordavinden. Så det er nok flere tusen som har blitt plaget av røyken i kveld, sier operatør Tore Hagerup ved 110-sentralen til NTB.

En person har pådratt seg brannskader i forbindelse med brannen, og blir behandlet av helse. Skadegraden er ukjent, men mannen klarte selv å kontakte helse og skal være oppegående.

Tromsø Bildemontering ligger inne på et lukket område, og tross brannens omfang skal det ikke ha vært fare for spredning til annen bebyggelse.

(TV 2/NTB)