Rauma  20190729.
To tsjekkiske klatrere ble funnent livløse nedenfor Trollveggen mandag ettermiddag etter at de ble meldt savnet tidligere på dagen. De antas å være omkommet.
Foto: Ottar Rydjord / NTB scanpix
Rauma 20190729. To tsjekkiske klatrere ble funnent livløse nedenfor Trollveggen mandag ettermiddag etter at de ble meldt savnet tidligere på dagen. De antas å være omkommet. Foto: Ottar Rydjord / NTB scanpix Foto: Ottar Rydjord

Omkomne hentet ut fra Trollveggen etter spektakulær aksjon

De to tsjekkiske klatrerne som omkom i Trollveggen for en uke siden er nå hentet ut. Politiet kaller det hele en spektakulær redningsaksjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det opplyser politiet i en pressemelding fredag ettermiddag.

De to klatrerne ble hentet ut med helikopter fra fjellpartiet klokken 14.40 fredag ettermiddag. De ble deretter fraktet ned til Fiva gård i Rauma, der basen for aksjonen har vært.

Uthentingen av de to blir beskrevet som et særdeles krevende oppdrag. Den har pågått i over fem dager med flere feilslåtte forsøk på uthenting, og forhold som vær og vind har forårsaket flere avbrudd.

Det er to tsjekkiske klatrere som har omkommet. De hadde avtalt med sine pårørende at de skulle ta kontakt med dem på lørdag, men politiet ble kontaktet da det uteble. De to startet klatreturen torsdag i forrige uke.

STORSTILT: Innsatsleder, Jørgen Molnes, kaller det hele for en spektakulær hendelse.
STORSTILT: Innsatsleder, Jørgen Molnes, kaller det hele for en spektakulær hendelse.

Politiet kaller det hele en spektakulær aksjon

– Vi brukte en over 1000. meter lang line for å få de omkomne ut av veggen. Det er første gang det har blitt brukt en så lang line før. Vi hadde klatrere i fjellet som hjalp til, det er farlig for helikopteret å fly nærme veggen, forteller Jørgen Molnes, innsatsleder i Møre og Romsdal politidistrikt til TV 2.

De to klatrerne skulle etter det politiet vet ta en rute som heter Rimmondruta. Det har vært svært gode forhold i fjellet og meget god sikt, men slike turer kan likevel fort ta tre døgn.

Meldingen til politiet kom mandag morgen, og et redningshelikopter ble etter kort tid satt inn i søket.

De pårørende følges nå opp av politiet.