Et F-16-fly observerer et russisk fly av typen Tupolev TU 95.
Et F-16-fly observerer et russisk fly av typen Tupolev TU 95. Foto: NOR NATO QRA/Forsvaret

Norske F-16 oppdaget russiske antiubåtfly på tokt langs kysten

Norske kampfly ble sendt på vingene fra Bodø fredag morgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To F-16-fly ble fredag morgen sendt på vingene fra Bodø flystasjon, som er operasjonsbase for NATOs såkalte QRA-beredskap.

Norske jagerfly står i døgnberedskap for å identifisere fremmede militære fly som nærmer seg Norge.

Pressevakt Sigurd Tonning-Olsen i Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) sier at de norske F-16-flyene ble sendt opp klokken 5.45.

– De tok av og identifiserte to Bear Foxtrot-fly som fløy ut mot vest, sier Tonning-Olsen til TV 2.

Flyene som ble identifisert, var med andre ord Tupolev Tu-142, som er et maritimt rekognoseringsfly basert på bombeflyet Tu-95. De langtrekkende flyene er utstyrt med sonarer, synkeminer og torpedoer for jakt på ubåter.

Flyene brukte ikke transpondere, noe som ifølge NATO utgjør en potensiell risiko for sivil luftfart da flygelederne på bakken ikke kan oppdage flyene.

FOHs pressevakt vil ikke gi ytterligere opplysninger om oppdraget, men legger til at dette var den 26. uttrykningen med NATO-beredskapsfly fra Luftforsvarets base i Bodø i år. Samtlige norske F-16 fly ble tidligere i år samlet under 331-skvadronen.

– Det har i år vært iverksatt 46 identifiseringer av QRA-flyene som står på 15 minutters beredskap, sier Sigurd Tonning-Olsen til TV 2.