MINNES: Politikere og kommunen har vært preget av dødsfallet til Ingrid Aune.
MINNES: Politikere og kommunen har vært preget av dødsfallet til Ingrid Aune. Foto: Mari Five / TV 2 / NTB scanpix

Bygda i sorg

MALVIK/OSLO (TV 2): Utenfor rådhuset i Malvik er flagget på halv stang og gatene er folketomme. Ordfører Ingrid Aune (33), og Arbeiderpartiets ordførerkandidat ble bekreftet omkommet i en båtulykke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag kveld samlet lokalpolitikere seg i sorg på rådhuset i Malvik for å minnes ordfører Ingrid Aune som omkom i en båtulykke natt til torsdag.

Ved inngangen var det laget til et bord med lys, røde roser og et bilde av den avdøde 33-åringen.

Det er tydelig at dødsfallet preger den lille kommunen utenfor Trondheim. Flere steder i kommunen har flagget vaiet på halv stang, og gatene har vært folketomme.

Blant de som hadde møtt opp for å vise sin støtte var stortingspolitiker og helsepolitisk talsmann i Ap, Ingvild Kjerkol.

PREGET: En preget Ingvild Kjerkol tok turen til Malvik for å minnes parti-venn Ingrid Aune. Foto: Mari Five.
PREGET: En preget Ingvild Kjerkol tok turen til Malvik for å minnes parti-venn Ingrid Aune. Foto: Mari Five.

– Ingrid var en god trøndersk Arbeiderpartiet-venn. Vi samarbeidet om flere prosjekter, og hun gjorde mye bra for helsepolitikken her i Malvik, forteller en preget Kjerkol utenfor rådhuset.

Kjerkol beskriver Aune som en smilende person med et bredt potensial.

– Hun er ung, men har vært med på mye. Hun har god kompetanse med god utdanning. Hun jobbet i regjeringsapparatet, men valgte å komme tilbake hit til Malvik for å bli ordfører. Hun er meget god for sin unge alder, sier stortingspolitikeren.

Utsetter valgkampen

Til høsten er det kommunevalg, og politikerne står på startstreken inn mot valgkampen. I Arbeiderpartiet blir det en annerledes høst.

– Veldig tap for Arbeiderpartiet. Vi vil nedtone valgkampen. Vi skal først og fremst ta vare på familien, så får de politiske sakene komme etterhvert, sier Kjerkol.

Leder av Trøndelag Arbeiderparti, Per Olav Skurdal Hopsø, tar dødsfallet med stor sjokk. Han ser for seg en kampklar Ingrid.

– Inntil videre kommer vi til å tone ned vår valgkamp, men være tilgjengelig dersom folk ønsker kontakt med oss. Men hadde det vært opp til Ingrid så hadde vi drevet valgkamp, og det skal vi, slår han fast.

Rådgiver til forsvars- og utenriksministeren

Før hun ble ordfører, var hun blant annet politisk rådgiver for daværende forsvars- og utenriksminister Espen Barth Eide i 2012 og 2013.

– Hun var min politiske rådgiver som forsvars- og utenriksminister . I begge rollene var hun en hardtarbeidende, kunnskapsrik, god og ærlig rådgiver. Det fine med Ingrid, var om du spurte hva hun mente, så fikk du et ærlig svar. Slik rådgiver vil man ha, forteller en preget Eide.

Var på tur for kort tid siden

I tiden etter rollen som rådgiver, hadde de to vennene nære kontakt.

– Vennskapet fortsatte, og vi hadde mye kontakt. Jeg syntes det var veldig flott at hun stilte til valg som ordfører. Det å være ordfører i en slik kommune, gir masse erfaring på mange felt. Jeg følte hennes arbeid, og pleide selv å være rådgiver når hun trengte hjelp til vanskelige valg, sier Eide.

– For noen uker siden gikk vi en lang tur i fint sommer hvor vi snakket om alt fra Trump og polarisering til jordvern i Trøndelag. Det som slo meg igjen, var at hun hadde samme engasjement for de små hverdagslige spørsmålene, som de store. Hun var et tvers gjennom samfunnsengasjert menneske, sier

Arbeiderpartiet i sorg

Jonas Gahr Støre sier Arbeiderpartiet er i dyp sorg.

– Det er med veldig stor sorg vi i Arbeiderpartiet har mottatt budskapet om at vi har mistet vår kjære partikamerat og et varmt medmenneske, Ingrid Aune. Hun og kjæresten omkom i denne båtulykken i natt. Vi er veldig berørt, sier Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre til TV 2.

På Facebook beskriver Ap-lederen Aune som et forbilde for lokalpolitikere i Arbeiderpartiet over hele landet.

– Hun var både ung og erfaren og stilte til gjenvalg som ordfører i Malvik kommune i Trøndelag. Hennes iherdige innsats for å sikre hele og faste stillinger er blitt til et forbilde for lokalpolitikere i Arbeiderpartiet over hele landet. Ingrid hadde stor kunnskap om internasjonale spørsmål, og hun var levende opptatt av kampen for nedrustning og internasjonal solidaritet, skriver Støre på Facebook.