RASET TOK MED SEG BIL: En mann er antatt omkommet etter at et flere hundre meter langt jordras som gikk over fylkesvei 451 i Jølster kommune i Sogn og Fjordane tirsdag. Politiet beklager sterkt at veien ble åpnet kort tid før raset gikk. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
RASET TOK MED SEG BIL: En mann er antatt omkommet etter at et flere hundre meter langt jordras som gikk over fylkesvei 451 i Jølster kommune i Sogn og Fjordane tirsdag. Politiet beklager sterkt at veien ble åpnet kort tid før raset gikk. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Politiet beklager tragisk utfall da vei ble gjenåpnet for tidlig i Jølster

FØRDE/OSLO (TV 2): Politiet beklager sterkt at Fv 451 mellom Vassenden og Skei ble åpnet tirsdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kort tid etter gjenåpningen gikk raset som tok med seg en bil. En mann i 50-årene er savnet og antatt omkommet.

Rådførte seg med geolog

Ved 20.30-tiden tirsdag kveld ble fylkesvei 451 på sørsiden av Jølstravatnet gjenåpnet etter å ha vært stengt i over tre timer. Politiet besluttet at fylkesveien kunne gjenåpnes etter å ha fått tilbakemelding fra en geolog i Statens vegvesen.

– Det ble vurdert at veien kunne åpnes for at personer som bodde på veistrekningen mellom Vassenden og Skei kunne kjøre ut av området, opplyser politiet i en pressemelding torsdag kveld.

Raste etter kort tid

Kort tid etter, rundt klokken 20.50, gikk raset som tok med seg bilen til en mann i 50-årene. Han er fremdeles ikke funnet.

I pressemelding presiserer lensmann Dag Fiske i Sunnfjord at forholdene utviklet seg veldig raskt.

– En rakk ikke tidsnok å innføre nødvendige tiltak ved å stenge veien på nytt. Utfallet av at veien ble åpnet, fikk et svært tragisk utfall, noe som en beklager sterkt.

Kommunikasjonen var avgjørende

De største utfordringene etter rasene i Jølster var kommunikasjon. Lensmannen forteller at det ble brukt mye tid på å kartlegge hvor folk var.

Torsdag kveld holdt politiet, rådmann Ellen Jensen og ordfører Oddmund Klakegg pressekonferanse i Førde, med statsminister Erna Solberg til stede.

Alle fortalte om svært krevende arbeidsforhold i Jølster og Førde tirsdag. Om helikoptre og redningspersonell som ikke kom inn i området på grunn av været. Og om fortvilte beboere som ringte ned politiet og etterlyste sine kjære fordi de ikke kom gjennom mobilnettet.

– All kommunikasjon foregikk via nødnettet. Vi hadde ingen kommunikasjon med brannvesenet i Vassenden, sa rådmann Ellen Jensen.

Også lensmannen bekreftet at kommunikasjonen var hovedproblemet.

– Vi brukte mye tid og ressurser på å kartlegge hvor folk var, sa lensmann Dag Fiske.

Har video av raset

Torsdag kveld bekrefter lensmann Fiske at politiet har en video av raset som tok med seg bilen med den antatt omkomne mannen.

– Vi har en video av raset, og der ser vi en kontur av en bil, sier Fiske til TV 2.

HAR VIDEO AV RASET: Lensmann Dag Fiske i Sunnfjord sier politiet sitter på en video av raset der man kan se konturene av en bil. Foto: Sverre Saabye/TV 2
HAR VIDEO AV RASET: Lensmann Dag Fiske i Sunnfjord sier politiet sitter på en video av raset der man kan se konturene av en bil. Foto: Sverre Saabye/TV 2

Torsdag kveld deltok statsminister Erna Solberg (H) i et informasjonsmøte i Førde der representanter for fylket, kommunen, politiet og Sivilforsvaret orienterte om hendelsen.

Representantene for de ulike etatene fortalte at særlig bortfallet av telenettet gjorde situasjonen vanskelig. Nødnettet fungerte imidlertid som det skulle, og ressursene klarte å samarbeide på en god måte.

Støttet seg til fagfolk

Lensmann Dag Fiske mener de nå har god kontroll over situasjonen. Han sier til TV 2 at han ikke beklager vurderingen som ble gjort da de åpnet fylkesveien tirsdag kveld, men at de beklager utfallet av vurderingen.

– Vurderingen ble gjort sammen med NVE og Statens vegvesen med geolog, som kjørte strekningen og vurderte det som trygt der og da. Men så endret forholdene seg veldig raskt etter at vi hadde sluppet gjennom en del trafikk, sier Fiske torsdag kveld.

– Sett i etterkant, mener du det var en god vurdering?

– Hendelsen og utfallet var tragisk. Når det gjelder vurderingen som ble gjort der og da, kan vi ikke si at den var god når vi ser utfallet. Men vi kan ikke si at det var en feilvurdering. Det var gjort under de forholdene som var der og i samråd med de som kan faget sitt. Dessverre kan det likevel skje ting.

Torsdag søkte mannskaper etter den savnede mannen med sonar. Vannet var fortsatt for grumsete til at det var hensiktsmessig å ta i bruk en undervannsfarkost med kamera.

(NTB/TV 2)