UVIRKELIG: Per Olav Skurdal Hopsø, leder av Trøndelag Ap, sier de reagerte med sjokk.
UVIRKELIG: Per Olav Skurdal Hopsø, leder av Trøndelag Ap, sier de reagerte med sjokk.

Arbeiderpartiet i Sorg:

– Vi tenkte at dette ikke kunne være sant

Leder av Trøndelag Arbeiderparti, Per Olav Skurdal Hopsø har kjent Ingrid Aune i flere år. Han reagerte med sjokk da beskjeden kom om at Malvik-ordføreren var én av de omkomne etter båtulykken i Namsos.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ordfører Ingrid Aune (33) i Malvik kommune og Eivind Olav Evensen (43) døde da en fritidsbåt kjørte på et skjær i Namsos natt til torsdag.

– Det var helt tragisk å få den beskjeden. Vi bare ristet på hodet, og tenkte at dette ikke kunne være sant. Det er brutalt, spesielt i en så ung alder, sier Skurdal Hopsø til TV 2.

Aune ble Malvik kommune sin første kvinnelige ordfører i 2015.

Skurdal Hopsø beskriver Aune som en enorm politisk ressurs.

– Vi har mistet en stor politiker. Til tross for sin unge alder har hun fått til så utrolig mye, og det står sånn respekt av det hun har fått til, sier politikeren.

Skurdal Hopsø forteller at Aunes plutselige dødsfall kommer til å prege partiet inn mot høstens valgkamp.

– Inntil videre kommer vi til å tone ned vår valgkamp, men være tilgjengelig dersom folk ønsker kontakt med oss. Men hadde det vært opp til Ingrid så hadde vi drevet valgkamp, og det skal vi, slår han fast.

Før hun ble ordfører, var hun blant annet politisk rådgiver for daværende forsvars- og utenriksminister Espen Barth Eide i 2012 og 2013.

– Hun var min politiske rådgiver som forsvars- og utenriksminister . I begge rollene var hun en hardtarbeidende, kunnskapsrik, god og ærlig rådgiver. Det fine med Ingrid, var om du spurte hva hun mente, så fikk du et ærlig svar. Slik rådgiver vil man ha, forteller en preget Eide.

Var på tur for kort tid siden

I tiden etter rollen som rådgiver, hadde de to vennene nære kontakt.

– Vennskapet fortsatte, og vi hadde mye kontakt. Jeg syntes det var veldig flott at hun stilte til valg som ordfører. Det å være ordfører i en slik kommune, gir masse erfaring på mange felt. Jeg følte hennes arbeid, og pleide selv å være rådgiver når hun trengte hjelp til vanskelige valg, sier Eide.

– For noen uker siden gikk vi en lang tur i fint sommer hvor vi snakket om alt fra Trump og polarisering til jordvern i Trøndelag. Det som slo meg igjen, var at hun hadde samme engasjement for de små hverdagslige spørsmålene, som de store. Hun var et tvers gjennom samfunnsengasjert menneske, sier Eide.

Stanser valgkampen

Jonas Gahr Støre sier Arbeiderpartiet er i dyp sorg.

– Det er med veldig stor sorg vi i Arbeiderpartiet har mottatt budskapet om at vi har mistet vår kjære partikamerat og et varmt medmenneske, Ingrid Aune. Hun og kjæresten omkom i denne båtulykken i natt. Vi er veldig berørt, sier Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre til TV 2.

– Hun var en av våre unge, men likevel veldig erfarne politikere. Dette er en tung og trist dag. Våre tanker er hos hennes nærmeste og familien som har lidd dette smertefulle tapet, sier Ap-lederen.

Han sier det er «mange minner som strømmer på».

Satt Malvik på kartet

Aune ble tidlig engasjert i politikk og har hatt en rekke verv i AUF, Arbeiderpartiet og organisasjonslivet siden startet på 2000-tallet.

– Hun har hatt mange verv siden ungdomstiden i AUF og vært internasjonalt engasjert. Nå har hun vært en ruvende ordfører i den lille kommunen Malvik og satt Malvik på kortet. Hun har levert resultater som har inspirert hele Arbeiderpartiet.

Aune var også Arbeiderpartiets førstekandidat til ordførerposten ved årets valg.

– Det er en stor tragedie at hun ikke får erfare den støtten hun ville fått i valget, sier Støre, som sender sine tanker til familien.

– Vi er med dere i denne store sorgen. Vi er mange innenfor og utenfor politikken som tenker på det som har skjedd. I dag er det tiden for å minne medmenneske og være der for familien. Det er mange i Oslo som samler seg og legger politikk til side, innstiller valgkampen og minne en kjær kollega.

SORG: Ordfører i Malvik, Ingrid Aune fra Arbeiderpartiet, omkom i en båtulykke i Namsos natt til torsdag. Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, la ut dette bilde på sin Facebook konto
SORG: Ordfører i Malvik, Ingrid Aune fra Arbeiderpartiet, omkom i en båtulykke i Namsos natt til torsdag. Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, la ut dette bilde på sin Facebook konto Foto: Arbeiderpartiet

– Ap har mistet et av sine største politiske talenter

Facebook beskriver Ap-lederen Aune som et forbilde for lokalpolitikere i Arbeiderpartiet over hele landet.

Han beskriver Aune som en «en dyktig politiker med et smittende engasjement for politikk og medmennesker».

– Hun var både ung og erfaren og stilte til gjenvalg som ordfører i Malvik kommune i Trøndelag. Hennes iherdige innsats for å sikre hele og faste stillinger er blitt til et forbilde for lokalpolitikere i Arbeiderpartiet over hele landet. Ingrid hadde stor kunnskap om internasjonale spørsmål, og hun var levende opptatt av kampen for nedrustning og internasjonal solidaritet, skriver Støre på Facebook.

Han skriver videre at «engasjement og humør kjennetegnet mennesket og politikeren Ingrid Aune.

– Familien og en stor vennekrets over hele landet har lidd et stort tap av et varmt medmenneske. Arbeiderpartiet har mistet et av sine største politiske talenter. Hele Arbeiderpartiet er i dyp sorg over at vår gode partikamerat Ingrid Aune har gått bort så altfor tidlig, avslutter han.

Tajik: En god venninne

Ap-nestleder Hadia Tajik beskriver Aune som en god venninne.

I SORG: Ap-nestleder Hadia Tajik.
I SORG: Ap-nestleder Hadia Tajik. Foto: Åserud, Lise

Hun har delt Støres innlegg på Facebook, og skriver:

– Jonas skriver godt om hvem Ingrid var for Arbeiderpartiet. For meg var hun og ei god venninne. Vi lo mye sammen. Vi diskuterte kjærlighet og politikk. Nå finnes hun ikke mer. Det er uvirkelig. Tankene går til familien hennes, og til familien til Eivind Olav Evenes som omkom i samme båtulykke.

Stenseng: – Ufattelig tragedie

Partisekretær Kjersti Stenseng sier Arbeiderpartiet er preget av en stor sorg.

– Det er en ufattelig tragedie som har skjedd, sier hun til TV 2.

Hun beskriver Aune som en politiker med et stort engasjement.

– Hun var en stor inspirasjon for mange lokalpolitikere, og samarbeidet med politikere over hele landet, sier Stenseng og trekker frem engasjementet for hele, faste stillinger.

Stoltenberg: «Ufattelig og trist»

Generalsekretær i NATO og tidligere statsminister Jens Stoltenberg minnes sin partifelle slik:

«Ufattelig og trist. Med Ingrid Aune har vi mistet et stort politisk talent. Ingrid ga seg aldri når hun kjempet for det hun trodde på. Hun gjorde det som ordfører i Malvik da hun kjempet mot ufrivillig deltid, og hun gjorde det som politisk rådgiver i Utenriks- og Forsvarsdepartementet da hun kjempet for en mer solidarisk og trygg verden. Alltid blid og sprudlende. Alltid imøtekommende og varm. Ingrid vil bli dypt savnet», skriver Stoltenberg på sin Facebook-side.

Trøndelag Arbeiderparti skriver på Facebook at de har mottatt budskapet med stor sorg.