HJEMREISE: Baugen til ubåten står i retning Storbritannia, hvor G 8 var på vei til da den forsvant.Foto: Sea War Museum Jutland.
HJEMREISE: Baugen til ubåten står i retning Storbritannia, hvor G 8 var på vei til da den forsvant.Foto: Sea War Museum Jutland.

Har funnet ubåt som forsvant sporløst for hundre år siden

Et dansk museum har funnet en britisk ubåt som forsvart sporløst i 1918.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ubåten som nå er funnet av Sea War Museum Jutland nord for Hirtshals ligger på over 100 meters dyp.

En undervannsrobot har gjennomsøkt vraket, og alt tyder på at den ikke har sunket i stridshandlinger, men som følge av et uhell eller teknisk svikt.

– Skroget er veldig rustent, og det er flere hull som følge av korrosjon i både det indre og det ytre skroget. Vi har ikke oppdaget skader etter miner eller andre eksplosiver, sier museumsdirektør Gert Normann Andersen.

Forsvunnet

Den 27. desember 1917 forlot den britiske ubåten G 8, som var stasjonert ved Tees i Yorkshire, Storbritannia. Ubåten hadde en besetning på 28 mann, og hadde fått ordre om å patruljere i Kattegat. Hjemreisen skulle starte 3. januar, og skulle etter planen være tilbake 6. januar. Så langt kom den aldri. Den ble erklært savnet få uker senere.

Undervannrobotens undersøkelser indikerer at ubåten har prøvd å styre opp til overflaten før det gikk galt.

Ubåten har vært savnet siden 1918.
Ubåten har vært savnet siden 1918.

– Ikke i tvil

Alt tyder på at dette er denne ubåten som er funnet. Den har samme lengde og bredde som den savnede ubåten, og flere av detaljene ligner.

– Vraket er dekket med garn, og det er defor vanskelig å se alle detaljer, men jeg er ikke i tvil om at dette er G-8, sier museumsdirektøren.

Til danske Ekstrabladet forteller Andersen at dette nok er den siste savnede ubåten fra første verdenskrig som blir funnet i dansk farvann.

– Det er flere som ikke er blitt funnet. Men dette er nok siste i dansk farvann. Det kan være flere lengre ute, sier Andersen.

Vil ikke hente opp

Museumsdirektøren forteller til TV 2 at de kommer til å gjennomføre flere tester den neste tiden, men at de ikke kommer til å sende inn dykkere, eller hente opp gjenstander fra området.

– Vi anser dette for å være en krigsgrav, sier han.

– Det var veldig dårlig sikt da vi filmet, og det kan godt hende at vi filmer ubåten på ny en dag sikten er bedre, fortsetter han.