Utsetter søket etter savnet 50-åring i Jølster

JØLSTER/OSLO (TV 2): – De største utfordringene er været og fremkommeligheten, sier politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søket med fjernstyrt undervannsfarkost (ROV) etter mannen i 50-årene som er antatt omkommet etter raset i Jølster er utsatt, opplyser politiet.

Innsatsleder Simen Brænd sier til NTB at søket som etter planen skulle starte klokka 12, er utsatt siden veien er stengt.

– Vi venter på ROV som kommer fra Bergen. Veien er stengt, så vi vet ikke når den er her, sier han.

Farkosten skal gjøre undersøkelser på stedet, men ifølge innsatslederen er det mye sand, jord og leire i vannet, så det kan ta tid før søkene kommer i gang.

– Det kan hende vi får søkt i kveld, men det kan også hende at søket blir utsatt til i morgen, fortsetter han.

Politiet skulle etter planen fortsette søket etter mannen i 50-årene som er meldt savnet etter jordskredet som gikk over fylkesvei 451 i Jølster kommune i Sogn og Fjordane på tirsdag.

Åpnet veien like før bil ble truffet

Under uværet i Jølster ble fylkesvei 451 stengt. Politiet valgte likevel å slippe gjennom biler, og da veien var åpen, kom raset som tok en bil, ifølge NRK.

Fylkesveien var først stengt i samråd mellom geolog og politi før politiet likevel bestemte seg for å slippe gjennom trafikk. Det bekrefter lensmann Dag Fiske i Sunnfjord overfor kanalen.

Ifølge lensmannen hadde en geolog kjørt veien og gitt tilbakemelding om at den var trygg så langt han kunne vurdere.

– Da laget vi en midlertidig åpning for folk som ikke hørte til på Vassenden. Det ble åpnet og trafikken gikk derifra. Da skjedde ulykken, sier Fiske.

Han sier at politiet må gå gjennom det som skjedde, siden det like etter åpningen av veien skjedde en tragisk ulykke, men at det må tas med i vurderingen at situasjonen tirsdag var svært uoversiktlig.

– Vanskelige søkeforhold

Tirsdag og onsdag ble det gjort overflatesøk i området med helikopter og båt uten resultat. Ifølge politiet var det onsdag svært grumsete vann og vanskelige søkeforhold.

Undervannsfarkosten kan avdekke ujevnheter i bunnforhold og metallgjenstander i uklart vann, sier politiet.

– Nå er det hentet inn en undervannsrobot som vil være på plass cirka klokken 12 i dag. Det er vanskelige søkeforhold på grunn av mye grums og og uryddige forhold i vannet, så det gås inn med spesialutstyr som skal søke opp mot metall, sier lensmann Dag Fiske i Sunnfjord til TV 2.

Ingen andre er meldt savnet etter at det gikk flere skred i Jølster tirsdag.

– De største utfordringene er været og fremkommeligheten. Det har gått såpass mange ras at det er vanskelig å komme seg fra et sted til et annet, sier innsatsleder Synnøve Domben til TV 2.

Evakuerte får dra hjem

Lensmannen i Sunnfjord sier til TV 2 at alle evakuerte får lov til å dra hjem, og at evakueringssenteret stenger torsdag.

En rekke veier i Sogn og Fjordane ble stengt etter at heftige nedbørsmengder førte til en rekke ras tirsdag ettermiddag og kveld, og de fleste veiene er gjenåpnet.

– Det er ingen nedbør, og nå er det åpnet opp flere veistrekninger. Situasjonen er naturligvis mye bedre enn den var tidligere, sier Fiske.

Statens vegvesen satser på at E39 mellom Førde og Skei kan gjenåpnes torsdag etter det voldsomme uværet. Det er kolonnekjøring fra Førde til Vassenden, noe som gjør at de rasfaste kan få komme hjem. (TV 2/NTB)