Vraket fra hovedrolle i Hollywood-film i siste sekund

GOD SOMMER NORGE (TV 2): Rune Temte og Thea Loch Næss åpner seg opp om det beinharde livet som skuespillere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skuespillerne Rune Temte (52) og Thea Loch Næss (22) fikk begge sitt internasjonale gjennombrudd i Netflix-serien «The Last Kingdom».

Serien føyer seg inn i rekken av norrøn-inspirerte megaproduksjoner som «Game of Thrones» og «Vikings», som har ført til en oppblomstring av norske og skandinaviske skuespillere på den internasjonale stjernehimmelen.

Gullalder for skandinavere

Temte forklarer at internett har gjort det enklere for norske skuespillere å bli oppdaget i utlandet.

– Du filmer deg selv i noen scener hjemme i Norge, også blir det sendt til castingansvarlig via din agent, forklarer Temte.

– Markedet har forandret seg veldig, ved at de som sitter og rollebesetter har mye lettere tilgang på folk fra hele verden. Nå er det norrøn-inspirerte serier som står i sentrum, og det betyr en gullalder for oss fra Skandinavia, sier 52-åringen.

GODE KOMPISER: Rune Temte ble godt kjent med sin motspiller Jude Law i Hollywoodfilmen «Captain Marvel». Foto: Instagram/ privat.
GODE KOMPISER: Rune Temte ble godt kjent med sin motspiller Jude Law i Hollywoodfilmen «Captain Marvel». Foto: Instagram/ privat.

Temte fikk fans fra hele verden etter rollen som vikingkrigeren «Ubba» i første sesong av «The Last Kingdom». De siste årene har han spilt mot stjerner som Hugh Jackman, Taron Egerton og Christopher Walken i påkostede Hollywood-produksjoner.

Denne våren var Temte å se som karakteren «Bron Char» i storfilmen «Captain Marvel», der han spilte mot Jude Law og Samuel L. Jackson.

STOR ROLLE: Thea Loch Næss i rollen som Skade i Netflix-serien «The Last Kingdom». Foto: Instagram/privat.
STOR ROLLE: Thea Loch Næss i rollen som Skade i Netflix-serien «The Last Kingdom». Foto: Instagram/privat.

– Det begynner å bli ganske mange store navn jeg har jobbet med. Folk er folk, så det faller meg veldig naturlig å jobbe med disse folkene. Jeg opplever at de beste skuespillerne er veldig omgjengelige og jordnære, sier «Captain Marvel»-stjernen fra Solbergelva utenfor Drammen.

Toppet stjerneliste

På slutten av 2018 havnet Thea Loch Næss på førsteplass på IMDBs liste over de mest populære stjernene i verden. Dette skjedde etter at hun spilte viking-heksa «Skade» i tredje sesong av «The Last Kingdom».

– Da jeg lå på toppen av listen skjønte jeg at «Okay.. Nå kan du gi deg selv et klapp på skulderen, Thea», sier Næss til «God sommer Norge».

– Jeg skjønte at det jeg hadde fått til var stort og bra. Når man står midt oppe i det, tenker man kun på jobben man gjør, ikke nødvendigvis resultatet eller hva det vil ha å si for karrieren din langt fram i tid.

CELEBERT SELSKAP: Rune Temte og Samuel L Jackson på fest i Hollywood. Foto: Instagram/ privat.
CELEBERT SELSKAP: Rune Temte og Samuel L Jackson på fest i Hollywood. Foto: Instagram/ privat.

Mange skuffelser

De to skuespillerne forteller om en hverdag med beinhard jobbing fra morgen til kveld. Hver uke sender de ut flere audition-videoer, såkalte «self tapes», og venter spent på om de får avslag – eller om de har fått drømmejobben.

– Fra utsiden kan skuespilleryrket kanskje se veldig glamorøst ut. Det er bare alle «ja-ene» omgivelsene ser, men det er så mange avslag og skuffelser, sier Næss.

– Jeg er konstant i en situasjon hvor noen skal bestemme seg for om du er verdt å bruke pengene sine på. Det er en veldig absurd følelse, sier Næss, og forteller at hun flere ganger har mistet store jobber i siste sekund:

– Det verste er når man er nære på å få rollen. Når man er i USA og screentester for noe, som er den siste runden, så har man allerede forhandlet fram kontrakten. Hvis de sier ja og jobben er din, så tror man at alt er «good». Om det blir nei, er det rart, fordi du ser mulighetene foran deg så utrolig tydelig. Du har signert en kontrakt, men den betyr ingenting når de likevel velger noen andre.

INNSPILLING I BUDAPEST: Thea på filmsettet til «The Last Kingdom» i Ungarn. Foto: Instagram/ privat.
INNSPILLING I BUDAPEST: Thea på filmsettet til «The Last Kingdom» i Ungarn. Foto: Instagram/ privat.

Vraket i siste liten

Rune Temte har vært nære på å få en rolle i «Game of Thrones» og som skurk i «James Bond».

Han ble klippet ut av filmen «Downsizing» med Matt Damon og mistet en hovedrolle sammen med Hollywood-stjernen Chris Pratt, fordi filmselskapet plutselig bestemte seg for å skrinlegge prosjektet.

– For meg er det helt absurd. Jeg har ikke nervesystem til det, men man lærer seg å takle det etter hvert. Det er en 24-timers jobb vi har. Du hviler veldig sjelden og er «på» hele tiden. Når du har fått 99 «nei» så skal du fortsatt gå inn i muligheten på audition nummer 100. Med det samme trøkket og håpet om å få jobben. Det er veldig krevende, sier Temte til God sommer Norge.

Borte bra, hjemme best

Når de ikke er på filmsett rundt om i verden, lever de to skuespillerne relativt ordinære liv hjemme i Norge. Den tidligere Strømsgodset-spilleren Temte bor fremdeles på Solbergelva sammen med kona Thea og sønnen Martinius (17), mens Næss bor på Grønland i Oslo sammen med sin kjæreste.

I NORGE: Rune på rød løper i Oslo sammen med motspillerne Hugh Jackman og Taron Egerton fra filmen
I NORGE: Rune på rød løper i Oslo sammen med motspillerne Hugh Jackman og Taron Egerton fra filmen "Eddie The Eagle". Foto: NTB Scanpix.

– Vennene mine, kjæresten og familien min er det viktigste i livet mitt. Det er derfor jeg har base i Norge. Jeg føler meg så heldig og privilegert som kan være et vanlig menneske, ikke bare en skuespiller på søken etter jobb, sier Næss.

– Jeg kan reise bort på jobb, og alltid komme hjem hit. Det tror jeg gjør at jeg takler det. Selv om avslagene gjør vondt, er det ikke som at jeg sitter alene i en leilighet i LA uten å ha noe, sier Næss, som også spiller hovedrollen i den nye TV 2-serien «Hjerteslag».

«Hjerteslag» er et relasjonsdrama om to unge mennesker som forelsker seg på et vanskelig tidspunkt i livet. I serien møter vi Anders og Mio som etter en one night stand finner ut at de er gravide. Serien har premiere torsdag 15. august og kan sees på TV 2 Sumo.

Ny storfilm

Temte har nylig spilt i den kommende filmen «A Boy Called Christmas» med stjerner som Maggie Smith og Kirsten Wiig. Da har han tilbragt to måneder i Dublin og reist syv ganger til Praha.

– Det er veldig godt å komme tilbake til de oversiktlige og nære tingene hjemme i Norge. Det er trygt å være med familien og den nære sirkelen av de som kjenner meg best.

– Jeg liker å være hjemme, men jeg ser ikke bort fra at jeg kommer til å bo borte over lengre tid, for eksempel i LA. Hvis jeg skal gjøre en TV-serie, flytter jeg gjerne over. Men jeg kommer alltid til å være her i Norge, sier den gryende Hollywoodstjernen.