TAKKNEMLIG: Anton og Sandra ble sjokkert da tilbudet fra Linnea kom, men er nå svært takknemlig for det hun har gjort. Foto: Christian Örnberg
TAKKNEMLIG: Anton og Sandra ble sjokkert da tilbudet fra Linnea kom, men er nå svært takknemlig for det hun har gjort. Foto: Christian Örnberg

Linnea (32) er gravid i åttende måned – med sin brors barn

Da broren Anton og hans kone Sandra ikke kunne få barn på naturlig vis, bestemte søsteren Linnea seg for å hjelpe til.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Anton Rydenstam og Sandra Rydenstam Björk har vært sammen i 11 år. I flere har har de lengtet etter å få egne barn.

Men samme året hun møtte Anton ble hun diagnostisert med brystkreft, en diagnose hun har levd med siden.

Sandra ville derfor mest sannsynlig ikke overlevd en graviditet.

– Som slektning føler man seg helt maktesløs. Men Sandra har vært sterkere enn kreften, og forsøker å leve så normalt som mulig, forteller Linnea Häggmark til TV 2.

Historien ble først fortalt i Expressen.

La plan i skjul

Paret vurderte adopsjon, men på grunn av Sandras kreftdiagnose ble de ikke akseptert. De begynte så smått å innstille seg på et liv uten barn.

Men i skjul hadde Linnea tenkt, fundert og gjort research i hele fem år. Etter å ha født sitt fjerde barn, falt de siste puslespillbitene på plass, og 32-åringen bestemte seg for å presentere forslaget for sin bror og svigerinne.

– Jeg kan ikke kurere Sandras kreft, men jeg kunne kurere deres ufrivillige barnløshet, sier hun videre.

Søsterens tilbud kom som et sjokk på Anton og hans kone.

– Vi sa ikke ja med en gang. Det er stor forskjell fra å gå gjennom et surrogatbyrå, hvor du etter å ha betalt, får et barn. Dette ville bli noe ganske annet der vi i prinsippet måtte ta alt ansvar selv, forteller Anton og Sandra til Expressen.

Dro til Georgia

Linnea forteller til TV 2 at hun aldri hadde luftet tanken med broren. Hun ville være helt sikker på at dette var noe hun ønsket og gjøre før hun tilbød å hjelpe.

– Jeg er samtidig veldig glad for at de aldri stilte spørsmålet til meg. Da hadde jeg kanskje kjent på en forventning om at jeg burde hjelpe, sier hun.

Paret bestemte seg til slutt for å takke ja. Men som i Norge, er ikke assistert surrogati lovlig i Sverige. Det er imidlertid ikke forbudt å reise til land hvor dette er tillatt, og benytte seg av surrogati der.

Like før jul i fjor reiste Linnea, Anton og Sandra til en klinikk i Georgia for og få hjelp til å sette i gang graviditeten. Allerede dagen etter innsettingen av embryoet kunne familien reise hjem til Sverige.

– Tøft og krevende

I løpet av de første ukene måtte Linnea ta svært mange medisiner som de hadde fått utskrevet i Georgia. Hun beskriver tiden som tøff og krevende.

– Jeg kjente meg mer som en maskin enn et menneske, sier hun til Expressen.

Men etter 12 uker kunne familien puste lettet ut. Da tok svensk helsepersonell over behandlingen av Linnea. Alle tre skryter over behandlingen de har fått.

– Helsepersonellet har vært utrolig profesjonelle, og det er ikke bare fokus på Linnea. Jeg og Anton får også spørsmål rettet til oss som de kommende foreldrene, sier Sandra til avisen.

Hun sier videre at det har vært fantastisk å ha surrogatmoren så nære, og at de får oppdateringer om babyen hele tiden.

– Vi får oppdateringer om hva han liker, når han sparker, og når han sover. Selv om jeg ikke bærer frem barnet, så har jeg fått alle følelsene. Slik tror jeg ikke det hadde vært om en ukjent surrogatmor hadde båret frem barnet i et annet land langt borte, sier Sandra.

– Frysninger

Linnea forteller at tilbakemeldingene nesten utelukkende har vært positive.

– Mange sier de får frysninger når jeg begynner å fortelle, og de synes det jeg gjør er veldig fint, sier hun.

De negative tilbakemeldingene kan telles på én hånd, ifølge Linnea.

– Det bunner i at de ikke riktig forstår hvordan det er å være ufrivillig barnløs. Andre lurer på hvordan jeg bare kan gi bort ett barn. For mange er det vanskelig å gjøre noe slikt. Å være surrogatmor er ikke et opplagt valg, sier hun.

Gleder seg til å bli tante

Om en liten måned kommer den lille gutten til verden. Linnea gleder seg til tiden som kommer.

– Jeg skal bli tante, og mine barn og babyen skal bli søskenbarn. Jeg håper og tror at vår familie knytter spesielle bånd med min bror og Sandra, sier hun til TV 2.

32-åringen sier at hun ikke forventer noe i gjengjeld av sin bror og svigerinne, bortsett fra at de viser kjærlighet og takknemlighet for sitt barn som hun har vært med å sette til verden.

– Jeg ser frem til å se han vokse opp, sier Linnea.