Lensmann: Har ikke fått kontakt med 10 personer

JØLSTER/OSLO (TV 2): – Gikk brått fra tropevarme til flom og jordras, sier Jølster-ordføreren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Situasjonen er fremdeles uavklart etter at det gikk en rekke ras i Sogn og Fjordane tirsdag ettermiddag og kveld.

Rasene rammet også teletrafikken i området, noe som har medført at mange ikke har oppnådd kontakt med familie og venner som befinner seg der.

Både Telenor og Telia har meldt om at basestasjoner er nede, noe som fører til at store områder i kommunene Jølster, Førde og Gloppen er uten mobildekning.

Flere feil

Telenor melder om to brudd i fiberkabler og fem basestasjoner som er ute av drift som følge av jordskredene i Jølster i Sogn og Fjordane.

Det er to forskjellige feilsituasjoner i Sogn og Fjordane som fører til at områder der både fast mobil og bredbånd nå er ute, opplyser Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor, til TV 2 nyhetene onsdag ettermiddag.

– Det ene området er Ommedal, og det andre er mellom Moskog, Vassenden og Sanddalen. Arbeidet med å utbedre skadene er nå i gang, sier Amundsen.

Årsaken er at to ulike jordras har tatt fiberkablene på forskjellige steder.

– Entreprenør har startet feilretting av fiberbruddet i Ommedal. Bruddstedet er nå lokalisert og Telenors ressurser er på vei, sier Amundsen.

Basestasjonen ved Moskog har kraftproblemer som man antar å få rettet i dag. Feilretting på fiber mellom Moskog og Vassenden har også startet, opplyser Amundsen.

Han forteller at Telenor har hatt løpende kontakt med fylkesberedskapssjef i Sogn og Fjordane siden sent tirsdag ettermiddag. Det er fylkesberedskapssjefen som er kontaktpunktet ved slike kriser, forteller Amundsen.

– Mange får ikke kontakt

Lensmann Dag Fiske i Sunnfjord lensmannsdistrikt opplyste onsdag formiddag at de foreløpig manglet kontroll på rundt 30 personer etter rasene.

I 13-tiden gjaldt det ifølge VG rundt 10 stykker, noe lensmannen bekrefter til TV 2.

– Det største problemet er å få oversikt over eventuelt savnede personer. Nå er det mange som ringer og melder fra til oss om at de ikke får kontakt med personer i det rasutsatte området. Vi får ikke sjekket ut dette med tanke på at mobilnettet er nede, sier han til TV 2.

Det er blitt opprettet krisetelefoner for de pårørende.

– Den manglende mobildekningen er det store problemet her, og alt må gå på nødnett, som begrenser kommunikasjonen veldig. Vi får veldig mange henvendelser fra pårørende fra hele landet, som ikke får kontakt med familie, sier Fiske.

Lensmannen sier at de har vitneobservasjoner om at en bil ble tatt av det siste raset som gikk på sørsiden av Jølstravannet.

– Vitneobservasjoner sier at en bil ble tatt av raset. Det ble gjort overflatesøk i går, uten at det ble avdekket spor. Da ble det avbrutt fordi geologen sa at det ikke var trygt å gå ned med dykkere og gjøre nærmere undersøkelser. Det har vi prioritert å få undersøkt når det blir klarert som trygt, sier lensmann Fiske.

Et stort jordras har gått over E39 ved Svidalsneset øst for Vassende.
Et stort jordras har gått over E39 ved Svidalsneset øst for Vassende. Foto: Hallstein Dvergsdal, Firda Tidend/NTB scanpix

Tre ambulanser rasfast

Helse Førde opplyser onsdag formiddag at stengte veier gjør det utfordrende å frakte pasienter og personell til sentralsykehuset fra nord og øst. Tirsdag ble tre ambulanser fanget i rasområdene.

– Sykehuset ble umiddelbart satt i beredskap da den første meldingen om jordskred ved E39 i Jølster kom inn i går. I startfasen ble det iverksatt ressursstyring og styrking av ambulanser da tre av Helse Førde sine ambulanser ble fanget i rasområdene, skriver Helse Førde i en pressemelding.

– Vi må langt tilbake for å finne noe lignende, sier Jølster-ordfører Oddmund Klakegg (Sp) til TV 2 etter at det brått gikk fra tropevarme til flom og jordras.

Flere bygninger, veier og annen infrastruktur er ødelagt, og det finnes ennå ingen totaloversikt over ødeleggelsene.

– Som andre i Norge har vi hatt veldig flott vær, med temperaturer rundt 30 grader og sol og sommer på alle måter. Dette kom egentlig veldig brått på oss, sier ordfører Klakegg.

Roser brannvesenet

– Vi håper at vi har oversikt over liv og helse. Det materielle har vi nok ikke oversikt over ennå, sier ordføreren onsdag morgen på telefon.

Anders T. Sunde sier at han gikk rundt i shorts og T-skjorte før regnet kom og strømmen forsvant. Nå sitter han rasfast i Jølster, og sier at situasjonen er uavklart onsdag morgen.

– Vi er så heldige at vi har fått tilbake både strøm og internett, sier Sunde til TV 2.

Han har ikke fått lov til å ta seg inn i selve rasområdet, men sier at det har vært store naturkrefter i sving.

– Jeg er nødt til å gi en stor ros til det lokale brannvesenet, som var sterkt deltakende. De dirigerte trafikken og tok imot båtene med folk, sier Sunde.

Sender inn geolog

Onsdag formiddag sendes en geolog til rasområdene i Jølster i Sogn og Fjordane.

Til VG opplyser lensmann Dag Fiske ved Førde lensmannskontor at geologen ble sendt til rasområdene klokken 9.30.

Politiet håper å komme til i området for søk med båt og langs stranden. Det er også prioritert å få oversikt over veiene.

– Hovedfartsåren gjennom Sogn og Fjordane er avskåret. Det er prekært, sier lensmannen.

E39 er stengt en rekke steder mellom Førde og Skei, og europaveien er blitt skadd en rekke steder.

– Flere biler står fortsatt isolert mellom forskjellige ras, og mange har valgt å sove i bilene sine i natt, opplyste operasjonsleder Stein Rune Halleraker i Vest politidistrikt onsdag morgen.