1.500 strømløse etter flere ras i Sogn og Fjordane

Store nedbørsmengder førte til flere kraftige jordras i Sogn og Fjordane tirsdag kveld. 150 ble evakuert og 1.500 er strømløse.

Situasjonen er fremdeles uavklart etter at det gikk en rekke ras i Sogn og Fjordane tirsdag ettermiddag og kveld. Det er ikke meldt om savnede eller skadde.

Flere bygninger, veier og annen infrastruktur er ødelagt, og det finnes ennå ingen totaloversikt over ødeleggelsene.

E39 er stengt en rekke steder mellom Førde og Skei, og europaveien er blitt skadd en rekke steder.

– Flere biler står fortsatt isolert mellom forskjellige ras, og mange har valgt å sove i bilene sine i natt, opplyser operasjonsleder Stein Rune Halleraker i Vest politidistrikt i en pressemelding onsdag morgen.

1.500 er strømløse

Det gikk fra tropevarme til flom og jordras. Regnet som traff Jølster og Førde tirsdag, stengte veiene, kuttet strømmen og isolerte folk som måtte evakueres i båter.

Ifølge brannvesenet har det lenge vært tørt i området slik at jorda ikke klarte å ta til seg de store vannmengdene.

Til lokalavisen Firda opplyser fungerende direktør Marit Moe i Sunnfjord Energi at 1.500 personer mistet strømmen som følge av uværet.

– Noen har mistet strømmen på grunn av lyn, andre på grunn av raset, sier Moe.

De har ikke oversikt over når strømmen vil være tilbake fordi montørene sliter med å komme seg fram på de stengte veiene.

Båter ble brukt i evakueringen i Jølster.
Båter ble brukt i evakueringen i Jølster. Foto: Anders T. Sunde

– Det er per nå ikke noe som tyder på at noen personer eller store verdier er tatt av rasene. En rekke bygninger, veier og annen infrastruktur er skadet som følge av ras og nedbør. Det er per nå ikke noe totaloversikt over skadene, opplyser operasjonsleder Stein Rune Ø. Halleraker i Vest politidistrikt onsdag morgen.

Anders T. Sunde sier at lokalbefolkningen fortjener stor ros for den heroiske innsatsen.

– Man visste ikke hvordan det var med familie og venner og fikk ikke kontakt med folk da mobilnettet var nede. Butikken åpnet dørene så evakuerte fikk litt mat og drikke, sier Sunde til TV 2.

Familiebedriften hans rykket ut med dieselaggregat og skaffet strøm til Gjesthella Ungdomshus i Vassenden, der de evakuerte ble samlet.

Meldte om bil observert i vann

Et stort ras gikk på sørsiden av Jølstravatnet litt før klokken 21. De første meldingen gikk ut på at minst en bil var tatt av raset, og at én person var observert i vannet. Etter hvert kom det motstridende meldinger hvorvidt dette stemte.

Redningshelikopter fløy over stedet uten å se noe mistenkelig. Røde kors har søkt med flere båter i området, og like før midnatt vurderte redningsdykkere fra Måløy hvorvidt de skulle gå i vannet for å lete.

– I samråd med geolog på stedet så har innsatsleder vurdert faren for nye ras som så stor at det ikke kan sendes mannskaper inn til området på land. Det er derfor ikke foretatt søk på land, uttalte operasjonsleder Stein Rune Ø. Halleraker i en pressemelding.

STRANDET: Skredene førte til bom stopp i trafikken. Foto: Jørgen Taklo
STRANDET: Skredene førte til bom stopp i trafikken. Foto: Jørgen Taklo

Politiet opplyste i en pressemelding natt til onsdag at de ikke har kontroll på antall personer eller antall biler, men det var ingen som var meldt savnet fra området da.

– Politiet jobber fortsatt med undersøkelser for å finne ut om noen personer er savnet og om den eller disse personene kan knyttes opp mot raset, opplyste politiet.

Stengt etter ras

Hovedfartsåren E39 var tirsdag stengt mellom Førde og Skei i Sogn og Fjordane etter at flere ras gikk over veien.

Veien blir ikke åpnet igjen tirsdag, opplyser Vegtrafikksentralen tirsdag kveld.

Flere biler ble sperret inne mellom rasene, og nødetatene jobbet tirsdag ettermiddag med å få de strandede bilistene evakuert med båt.

– Vi har ikke fått bekreftet at alle er hentet ut, men vi regner med at de er hentet ut av lokale med båt på vannet, sier Birkeland i Alarmsentralen klokken 23.30.

Regnet som traff Jølster og Førde tirsdag, stengte veiene, kuttet strømmen og isolerte folk.
Regnet som traff Jølster og Førde tirsdag, stengte veiene, kuttet strømmen og isolerte folk. Foto: Anders T. Sunde

– Over sine bredder

– Vi har opptil flere jordras som følge av store nedbørsmengder og torden. Flere elver har gått over sine bredder og vasket ut E39 ved Vassenden. I tillegg er det en del folk som er innesperret mellom Vassenden og Svidalsneset, sa vaktleder Jan-Gunnar Holvik i alarmsentralen til NTB ved 18.30-tiden tirsdag ettermiddag.

Folk er blitt oppfordret om å holde seg i ro hjemme, og ikke legge ut på veien.

Over 150 personer ble evakuert fra området siden det er fare for nye ras. Både Jølster og Førde kommune har satt krisestab, og politiet er i løpende kontakt med dem.

Vegtrafikksentralen advarte tidlig om at det kom til å bli kø på strekningen hvor rasene rammet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

RASET DELTE BYGDA: Store nedbørsmengder førte til jordras flere steder på E39 Jølster tirsdag kveld. Her fra Vassenden sentrum. Byggefeltet i bakgrunnen er Årsetbakkane.
Foto: Hallstein Dvergsdal / Firda Tidend / NTB scanpix
RASET DELTE BYGDA: Store nedbørsmengder førte til jordras flere steder på E39 Jølster tirsdag kveld. Her fra Vassenden sentrum. Byggefeltet i bakgrunnen er Årsetbakkane. Foto: Hallstein Dvergsdal / Firda Tidend / NTB scanpix

Flere hus evakuert

Så langt er flere hus evakuert, mens to hytter skal være tatt av de første jordmassene som raste i Jølster kommune tirsdag ettermiddag. Det er også meldt om store skader på båtbyggeriet Brødrene Aa som ligger i Hyen i Gloppen kommune.

Norges vassdrags- og energidirektorat har sendt ut gult farevarsel for Vestlandet. Det er observert 20–30 millimeter regn på én time, og det er ventet at de kraftige bygene vil fortsette fram til onsdag formiddag.

Hovedredningssentralen sendte et redningshelikopter til området, men det hadde problemer med å komme fram ettersom det regner og lyner i området.

Uframkommelig

HIT, MEN IKKE LENGER: Det var tirsdag ettermiddag helt uvisst når E39 kan åpnes igjen. Slik så det ut ved Svidalsøyra langs Jølstravatnet tirsdag ettermiddag. Foto: Sølvi Kobbeltvedt
HIT, MEN IKKE LENGER: Det var tirsdag ettermiddag helt uvisst når E39 kan åpnes igjen. Slik så det ut ved Svidalsøyra langs Jølstravatnet tirsdag ettermiddag. Foto: Sølvi Kobbeltvedt

Sølvi Kobbeltvedt var på vei fra Stryn til Bergen da hun ble stanset av jordmassene over E39 ved Svidalsøyra langs Jølstravatnet. De forsøkte å kjøre en annen vei lenger oppe i dalen, men der var brua borte.

Da TV 2 snakket med Kobbeltvedt, prøvde de å ta seg fram på den andre siden av vannet. Der var det imidlertid også stengt. Hun forteller at det har vært et kraftig tordenvær og regn i flere timer.

– Nå må vi kjøre om Sogndal. Det går ikke an å kjøre via Jølstravannet i det hele tatt. Vi kommer fram veldig mye senere, sier Kobbeltvedt.

Brua var borte

Jørgen Aarøen Taklo (18) var på vei mot Vassenden tirsdag ettermiddag da de kom til en bru de ikke tok sjansen på å krysse.

– Det var fullt kaos over den ene brua i Svidalen. Det kom masse vann fra fjellsida, og vi så det kom stokker og masse brunt vann, forteller han til TV 2.

De bestemte seg for å kjøre opp i Svidalen for å ta en annen rute, men der var brua borte og tatt av flommen.

– Da vi kom ned igjen, var det nesten helt umulig å komme til stedet der vi hadde vært like før. Det var bare vann og flom, sier han.

Uoversiktlig situasjon

STANSET AV FLOMMEN: Jørgen Aarøen Taklo forteller at voldsomme naturkrefter var i sving i Svidalen tirsdag. Foto: Privat
STANSET AV FLOMMEN: Jørgen Aarøen Taklo forteller at voldsomme naturkrefter var i sving i Svidalen tirsdag. Foto: Privat

Det er fremdeles uvisst hvor mange jordras som har gått, og hvor stort det totale omfanget er. Det er dårlig vær i området, med store nedbørsmengder, lyn og torden.

Den første meldingen om at det var gått et jordras, kom inn til veitrafikksentralen Sogn og Fjordane klokken 16.11.

Ved 17.40-tiden opplyste Vegtrafikksentralen at det var fare for jordras flere steder i området.

Også ved Modalen i Nordhordland har det gått et ras langs fylkesvei 569 ved Stokkevika utenfor Mo. Politiet opplyser at asfalt og steiner skal ha løsnet, og at store steiner gjør det vanskelig å passere.

Uværet kom plutselig innover Jølster og Førde tirsdag ettermiddag. Ifølge brannvesenet har det lenge vært tørt i området slik at jorda ikke klarte å ta til seg de store vannmengdene.

Mobil-trøbbel

Også Telenor har problemer med sitt nett i området. Klokken 18 var to basestasjoner slått ut.

– Vi antar at det er en sammenheng mellom mobilutfallet og raset, sier informasjonssjef Roald Orheim til TV 2.

Et fiberbrudd har også kuttet nettforbindelsen til 500 bredbåndskunder i området.