USA ber europeiske allierte delta i militæroperasjon i Persiabukta

Flere skip er blitt angrepet, og USA mener Iran står bak.

USA har også tidligere forsøkt å få europeiske land, blant dem Norge, med på å beskytte skipstrafikken i Hormuzstredet. Foto: Handout/NTB scanpix
USA har også tidligere forsøkt å få europeiske land, blant dem Norge, med på å beskytte skipstrafikken i Hormuzstredet. Foto: Handout/NTB scanpix

USA har sendt en formell forespørsel til Tyskland, Frankrike og Storbritannia om å delta i en militæroperasjon for å sikre skipstrafikken gjennom Hormuzstredet.

– Vi har formelt spurt Tyskland om å bli med, sammen med Frankrike og Storbritannia, på å sikre Hormuzstredet og ta opp kampen mot iransk aggresjon, sier Tamara Sternberg-Greller, talsperson for USAs ambassade i Berlin.

– Medlemmer av den tyske regjeringen har vært tydelige på at navigasjonsfriheten må beskyttes. Vårt spørsmål er: Beskyttes av hvem? spør hun.

Henvendelsen kommer etter at spenningsnivået i regionen har steget kraftig. Flere skip er blitt angrepet, og USA mener Iran står bak.

Den 19. juli ble et svenskeid, britiskregistrert skip tatt i arrest av styrker fra den iranske Revolusjonsgarden, noe som førte til at britene trappet opp sitt engasjement.

USA har også tidligere forsøkt å få europeiske land, blant dem Norge, med på å beskytte skipstrafikken i Hormuzstredet. I Europa er det imidlertid stor skepsis til å stille seg bak USAs uttalte politikk om å legge størst mulig press på Iran.

Før regjeringsskiftet i Storbritannia lanserte britene en plan for å etablere en europeiskledet eskorteordning for å sikre skipsfarten i området. Tyskland og Frankrike var blant landene som vurderte å delta.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2