Høysesong etter ferien: Slik jakter Andrea (8) på veggedyr

Når vi pakker kofferten og reiser hjem fra ferie, er det fort gjort å få med ubudne gjester hjem. Labradoren Andrea jobber med å lete etter veggedyr.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Andrea (8) løper dypt konsentrert rundt i en enebolig i Oslo. Mens mange nordmenn fortsatt er på sommerferie, er den åtte år gamle labradoren på jobb.

Hun er på jakt etter veggedyr sammen med matfar og hundefører Tor Iljar.

– Man ser veldig tidlig på hundene når du slipper dem inn i et rom, om det er noe der eller ikke, forklarer Iljar, som er daglig leder i selskapet DogPoint.

Andrea har blitt trent opp til å finne veggedyr siden bare noen uker etter at hun kom i hus hos Iljar, og har blitt selskapets spesialist på å lukte seg frem til dem.

– Dette er det desidert beste hun vet om, sier Iljar mens kompanjongen saumfarer boligen.

– Veldig pålitelig

Eier av Oslo Hundeskole, Jan Geir Marring, sier at det med rett trening er lett for en hund å lukte seg frem til veggedyr.

Andrea er godt trent i å lukte seg frem til veggedyr. Foto: Silje Lunde Krosby / TV 2
Andrea er godt trent i å lukte seg frem til veggedyr. Foto: Silje Lunde Krosby / TV 2

– Tenk deg hvis du luktet en million ganger bedre enn meg. Ville det vært vanskelig å lukte veggedyr da? Nei, sier han og legger til:

– Det blir som at jeg hadde kastet deg inn i en grisebinge og spurt deg hvor du var. Det er så enkelt som det kan bli.

Marring sier at det har vært en enorm utvikling når det gjelder å bruke hund til spesialsøk.

– Det har skjedd mer de siste fem årene enn de foregående hundre. Det er et kjempemarked både nasjonalt og internasjonalt, sier han.

– Hvor pålitelige er hundene?

– Veldig pålitelige. Hvis du har en god hund og treneren er bra, hadde jeg ikke hatt betenkeligheter med å ta en motorsag og stikke den rett i veggen hvis en hund markerte der, sier han.

Høysesong

Er det veggedyr i boligen er det altså stor sjanse for at Andreas veltrente nese finner veien frem til dem, og nå står arbeidsoppgavene i kø for henne og Tor Iljar.

– Jeg regner med at det blir mye å gjøre i ukene som kommer, sier han.

Labradoren Andrea og Tor Iljar jakter på veggedyr.
Labradoren Andrea og Tor Iljar jakter på veggedyr. Foto: Silje Lunde Krosby / TV 2

Når sommeren står på hell og folk begynner å komme hjem fra ferie, er det nemlig høysesong for veggedyr i de norske hjem. Det kan også teknisk sjef Arne Nese i Rentokil, bekrefte.

– Vi som jobber med dette merker at det er i etterkant av ferieperioder som sommerferien at bekymringsmeldingene begynner å komme inn, sier han.

Da kan folk ha blitt bitt i løpet av ferieturen, men det kan også gå lang tid etter at man kommer hjem før man merker noe.

– Det kan være man kommer hjem og merker at man blir bitt på ben og i nakken. Kanskje ungene klør og man ikke skjønner hva det kommer av, eller kanskje man stadig finner små blodflekker. Da er det veggedyr som er i aksjon, sier han.

Veggedyr er overrepresentert på steder med hyppig utskiftning av gjester, som hoteller, campinghytter og rorbuer.

– Og det er viktig å huske at veggedyr ikke ser forskjell på antall stjerner på døra. Man finner dem alle steder, og det er ingen steder som er skånet for dem, sier han.

Blir med hjem

Merker man ikke symptomene før etter man har kommet hjem, er det stor sannsynlighet for at man har fått med seg krypene hjem i bagasjen.

– Veggedyrene går ikke fra sted til sted selv, men blir båret med av oss. Veldig sjelden på oss selv, men i bagasjen vår, sier Nese og legger til at man kan ta forholdsregler for å unngå å få med de ubudne gjestene hjem, sier Nese og legger til:

– Hold det du har med deg mest mulig samlet i bag eller koffert. Jo mer man sprer rundt seg der man overnatter, jo større sjanse er det for at man tar med noe tilbake.

I tillegg bør man ta en sjekk etter veggedyr når man kommer til et nytt sted for å overnatte.

– Løft litt på madrass eller overmadrass og se langs sengekantene etter små svarte prikker. Det er veggedyrekskrementer eller blodflekker, sier han og understreker:

– Jeg gjør dette selv, for jeg har ikke lyst til å få med meg dette hjem.

Slik unngår du veggedyr i kofferten

Psykisk påkjenning

Selv om veggedyrene kan være plagsomme, er de ikke direkte farlige. De biter oss mens de sover fordi de lever på blodet vårt, og det er dét som gjør at man begynner å klø.

Veggedyr lever på menneskeblod. Tor Iljar i DogPoint trenger veggedyr for å trene opp hundene, og mater veggedyrene med sitt eget blod.
Veggedyr lever på menneskeblod. Tor Iljar i DogPoint trenger veggedyr for å trene opp hundene, og mater veggedyrene med sitt eget blod. Foto: Silje Lunde Krosby / TV 2
Veggedyr lever på menneskeblod. Tor Iljar i DogPoint trenger veggedyr for å trene opp hundene, og mater veggedyrene med sitt eget blod.
Veggedyr lever på menneskeblod. Tor Iljar i DogPoint trenger veggedyr for å trene opp hundene, og mater veggedyrene med sitt eget blod. Foto: Silje Lunde Krosby / TV 2

Avdelingsdirektør Preben Ottesen i Folkehelseinstituttet sier til TV 2 at det gjerne er slik man merker at man har fått dem med seg hjem.

– Som regel får man en reaksjon. Det er mange som ikke begynner å klø for to uker etter at man er stukket av veggedyr. Men er man først stukket én gang, vil man lettere få en raskere reaksjon neste gang. Hvis du kommer hjem fra ferie og får vedvarende stikk og kløe, er det en liten alarm, sier han.

Dersom man er redd for at man har fått med seg veggedyr hjem fra ferie, kan man se selve dyrene dersom man kommer over en koloni, men det er ikke nødvendigvis så lett.

– Har du fått med deg noen hjem har du sannsynligvis bare fått med deg noen få og da kan det ta tid før man oppdager det. Først når det har gått en generasjon eller to, oppdager man plutselig at det har blitt et problem, sier han.

Preben Ottesen, avdelingsdirektør for skadedyrkontroll i Folkehelseinstituttet.
Preben Ottesen, avdelingsdirektør for skadedyrkontroll i Folkehelseinstituttet. Foto: Silje Lunde Krosby/TV 2

Psykisk skade

Ottesen sier at veggedyrene ikke er farlige i den forstand at de overfører sykdommer.

– Men man vil begynne å klø og hvis man klør veldig intenst på disse stikkene kan man klø inn andre bakterier og få verk i sårene. Men det er nok mest en psykisk skade man får av disse dyrene, sier Ottesen.

– På hvilken måte?

– Folk blir veldig fortvilet når de får veggedyr i huset. For det første er det veldig kostbart å få dem utryddet, hvert fall hvis man søker profesjonell hjelp, og det bør man. Og det er ikke noe hyggelig å vite at hver gang du skal gå til køys, står det en hær av blodtørstige dyr som skal begynne å suge blod av deg, sier han.

Også Tor Iljar i DogPoint merker godt hvor stor påkjenning det kan bli for folk å få veggedyr inn i boligen sin.

– Vi har jo opplevd å være like mye psykologer som det å faktisk skulle søke etter veggedyr. Vi har snakket med folk som holder ungene hjemme fra skole og barnehage, de sykmelder seg og de tør ikke snakke med naboene fordi det er flaut. Men det viktigste er at man tar tak i det, det er ikke nødvendig å mure seg inne bare fordi man har fått veggedyr, sier han og legger til:

– Får du veggedyr er du rett og slett bare skikkelig uheldig.

Andrea er ferdig med dagens runde og konstaterer at det ikke finnes veggedyr i boligen. Foto: Silje Lunde Krosby / TV 2
Andrea er ferdig med dagens runde og konstaterer at det ikke finnes veggedyr i boligen. Foto: Silje Lunde Krosby / TV 2

Ingen veggedyr

I eneboligen i Oslo tar det ikke engang fem minutter før Andrea er ferdig med søket.

Antakeligvis vil beboerne puste lettet ut når Tor Iljar forteller dem om resultatet.

– De har ikke fått seg noen veggedyr her, sier han.

– Nå kan de være glade for at de slipper noen store saneringer eller noe sånt noe etter å ha vært på ferie, legger han til.

– Så da er det 100 prosent sikkert at det ikke er noen veggedyr her?

– 97-98 prosent, sier Iljar og fortsetter:

– Det er viktig å si at hunder kan ta – og tar – feil, man skal ikke stikke det under en stol. De er levende vesener og kan ha gode og dårlige dager, men stort sett er de veldig pålitelige.